|
Forumas » Energetika ir elektrotechnika » Klausimas dėl viršįtampių name
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
Klausimas dėl viršįtampių name |
Parašytas: 2011 12 16, 11:52 |
|
|
|
|
Buvau nutares nebesikisti i diskusija, bet kai pamaciau "nafig", nusisypsojau.
O ka darysi tada, kai TP nutruks neutrale? As, savo faze laikysiu apkroves, o tu ziuri plazmini telika budamas ant kitos fazes. Manai teliko (ar ko kito) keitklis nenueis saibom? Ir manai tavo visos kitos kontroles pasielgs "protingai".
Jei ka darai, tai jokios imanomos ir neimanomos priezastys neturi pakenkti. Kitaip, veltui ismesti pinigai, nes anksciau ar veliau, suveiks Merfio desnis. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 12 16, 12:33 |
|
|
|
|
| Neziniukas1000 rašo: |
| Buvau nutares nebesikisti i diskusija, bet kai pamaciau "nafig", nusisypsojau. |
Galėjai ir nusijuokt, juokas ilgina gyvenimą.
| Citata: |
| O ka darysi tada, kai TP nutruks neutrale? |
Jei būtum mažiau šypsojęsis, o daugiau skaitęs tai būtum perskaitęs, (ką raše Sauliucka) kad tos apsaugos nuo viršįtampių apie kurias mes čia kalbam nuo neutralės nutrūkimo nesaugo. Ir aš tą puikiai žinau lygiai kaip ir puikiai žinau kas vyksta nutrūkus neutralei. Žino ir dauguma, nes apie tai forume kalbėta ne kartą.
| Ir manai tavo visos kitos kontroles pasielgs "protingai". |
Kokios kontrolės ? |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 12 17, 22:27 |
|
|
|
|
| zvasas rašo: |
1.Nuotekio rele skirta zmogaus saugumui o ne aparaturos.
Del virshytampio :
2. Virshytampio rele neatjungineja nuo bendro tinklo, ji trumpina grandine ir to pasekoje tarp tinklo ir virshytampio reles ishmeta automata Izeminimas reikalingas del to kad visa uzkilusi ytampa nueitu i zeme o ne i nuliny laida.
3. Kiek man zinoma nulinis laidas yra zeminamas prie transformatorines, o nuo jos iki tavo skydelio susidaro netrumpas laido galas , ant kurio gali kristi nemazai ytampos tam ir reikalingas atskiras yzeminimas.
|
1. Nepamenu, kad būčiau kur minėjęs, jog nuotėkio relė skirta tik aparatūros saugumui. Suprantu ne tik ką ji daro, bet ir kaip tai daro, todėl palikim jas ramybėj, juolab kad ir tema ne apie nuotėkio reles, o apie viršįtampių ribotuvus.
2. Nežinau, kas yra "viršįtampio relė", tačiau viršįtampio ribotuvas, kiek aš žinau, tik nuima įtampos pikus, juos nuleisdamas į žemę, po to varistorius atsistato, ir po piko varža vėl grįžta į labai didelę. Jeigu varistorius nebeatsistato, kiek aš suprantu, suveikia viduj esantis saugiklis - viršįtampį reikia keisti. Girdėjau ir kad esama automatinių viršįtampių, kuriuos, panašiai kaip automatus, galima atstatyti, bet tik girdėjau. Visa tai sužinojau per pastarąsias dvi savaites, todėl galiu ir klysti, pataisykit, jei ne taip supratau.
3. O kažkaip galvoju, kad nulinis laidas gali būti žeminamas ir prie apskaitos skydo, ar ne? Ar klystu, ar tai priklauso nuo naudojamos sistemos?
Tiesa, dėl lotyniškų raidžių - viena yra rašyti be lietuviškų, kita - iškraipyti lietuviškas raides, kaip "ytampa" ar "nuliny laida". Nieko asmeniško, tačiau mane erzina tokie rašmenys, ypač kai dabar tikrai yra visos galimybės rašyti normaliai lietuviškai. Bet čia tarp kitko.
1. Nors tiesiogiai nesu minimas, bet matau, kad "uzkliuvau". Jei manai, kad kalbu nesamones, gali kreiptis asmeniskai, isaiskinimo.
2. Bet fizika nepakito nuo tu laiku, kai Zmonija jos dar net nezinojo, todel teks apsispresti, kokiu keliu eiti, nes sioje temoje, ko gero, absoliucios tiesos nerasi.... |
1. Man labai nelogiškai nuskambėjo apie nuotėkio relių nereikalingumą. Gi jos paskirtis - apsaugoti vartotoją nuo elektros smūgio, ir šiaip jokio skirtumo, ar viena, ar dvi, ar aštuonios fazės - gulėdamas vonioj ant grindų apie skaičius mažiausiai galvosiu, jeigu nuotėkio relė neatjungs srovės. Tačiau palikim jas ramybėj, kaip ir minėjau - dėl jų man viskas aišku.
2. Fizika gal ir nepakito, tačiau jos supratimas keičiasi O dėl absoliučios tiesos - man jos ir nereikia, bet kokiu atveju turėsiu nuspręsti pats, tačiau kuo daugiau (konstruktyvių ir į temą) komentarų, tuo didesnė tikimybė, kad nuspręsiu teisingai.
| Evaldas_S rašo: |
Reziumuojant - jei mano namas užmaitintas iš oro linijos, aš viršįtampių ribotuvus dėčiau. Ir netgi esu įsidėjęs kaime.
Jei nuo TP kabelis - nafig reikia |
Na, aš dabar galvoju taip: kadangi bet kokiu atveju rekomenduotinas įžeminimas, pirmiausia siūlysiu jį. Jeigu darys - keli šimtai litų viršįtampiams esmės nepakeis, o blogiau nebus. O projektą darysiu pilną - geriau paskui išjungt sluoksnį, nei paskubom daryt
Dėkui už pasisakymus  |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 12 17, 22:34 |
|
|
|
|
| Andrius` rašo: |
1.Nuotekio rele skirta zmogaus saugumui o ne aparaturos.
Del virshytampio :
2. Virshytampio rele neatjungineja nuo bendro tinklo, ji trumpina grandine ir to pasekoje tarp tinklo ir virshytampio reles ishmeta automata Izeminimas reikalingas del to kad visa uzkilusi ytampa nueitu i zeme o ne i nuliny laida.
3. Kiek man zinoma nulinis laidas yra zeminamas prie transformatorines, o nuo jos iki tavo skydelio susidaro netrumpas laido galas , ant kurio gali kristi nemazai ytampos tam ir reikalingas atskiras yzeminimas.
|
1. Nepamenu, kad būčiau kur minėjęs, jog nuotėkio relė skirta tik aparatūros saugumui. Suprantu ne tik ką ji daro, bet ir kaip tai daro, todėl palikim jas ramybėj, juolab kad ir tema ne apie nuotėkio reles, o apie viršįtampių ribotuvus.
2. Nežinau, kas yra "viršįtampio relė", tačiau viršįtampio ribotuvas, kiek aš žinau, tik nuima įtampos pikus, juos nuleisdamas į žemę, po to varistorius atsistato, ir po piko varža vėl grįžta į labai didelę. Jeigu varistorius nebeatsistato, kiek aš suprantu, suveikia viduj esantis saugiklis - viršįtampį reikia keisti. Girdėjau ir kad esama automatinių viršįtampių, kuriuos, panašiai kaip automatus, galima atstatyti, bet tik girdėjau. Visa tai sužinojau per pastarąsias dvi savaites, todėl galiu ir klysti, pataisykit, jei ne taip supratau.
3. O kažkaip galvoju, kad nulinis laidas gali būti žeminamas ir prie apskaitos skydo, ar ne? Ar klystu, ar tai priklauso nuo naudojamos sistemos?
Tiesa, dėl lotyniškų raidžių - viena yra rašyti be lietuviškų, kita - iškraipyti lietuviškas raides, kaip "ytampa" ar "nuliny laida". Nieko asmeniško, tačiau mane erzina tokie rašmenys, ypač kai dabar tikrai yra visos galimybės rašyti normaliai lietuviškai. Bet čia tarp kitko.
1. Nors tiesiogiai nesu minimas, bet matau, kad "uzkliuvau". Jei manai, kad kalbu nesamones, gali kreiptis asmeniskai, isaiskinimo.
2. Bet fizika nepakito nuo tu laiku, kai Zmonija jos dar net nezinojo, todel teks apsispresti, kokiu keliu eiti, nes sioje temoje, ko gero, absoliucios tiesos nerasi.... |
1. Man labai nelogiškai nuskambėjo apie nuotėkio relių nereikalingumą. Gi jos paskirtis - apsaugoti vartotoją nuo elektros smūgio, ir šiaip jokio skirtumo, ar viena, ar dvi, ar aštuonios fazės - gulėdamas vonioj ant grindų apie skaičius mažiausiai galvosiu, jeigu nuotėkio relė neatjungs srovės. Tačiau palikim jas ramybėj, kaip ir minėjau - dėl jų man viskas aišku.
2. Fizika gal ir nepakito, tačiau jos supratimas keičiasi O dėl absoliučios tiesos - man jos ir nereikia, bet kokiu atveju turėsiu nuspręsti pats, tačiau kuo daugiau (konstruktyvių ir į temą) komentarų, tuo didesnė tikimybė, kad nuspręsiu teisingai.
Reziumuojant - jei mano namas užmaitintas iš oro linijos, aš viršįtampių ribotuvus dėčiau. Ir netgi esu įsidėjęs kaime.
Jei nuo TP kabelis - nafig reikia |
Na, aš dabar galvoju taip: kadangi bet kokiu atveju rekomenduotinas įžeminimas, pirmiausia siūlysiu jį. Jeigu darys - keli šimtai litų viršįtampiams esmės nepakeis, o blogiau nebus. O projektą darysiu pilną - geriau paskui išjungt sluoksnį, nei paskubom daryt
Dėkui už pasisakymus  |
Turiu tik viena, vieninteli klausima.
Ar esi ta dares ? |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 12 17, 22:50 |
|
|
|
|
| Na, aš dabar galvoju taip: kadangi bet kokiu atveju rekomenduotinas įžeminimas... |
Tai, kad jis kaip ir privalomas  |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 12 17, 22:56 |
|
|
|
|
| Turiu tik viena, vieninteli klausima. Ar esi ta dares ? |
Jei galima dar įsikišiu. Kadangi esu tarp tai darančių ir daug tokių žinau, tai pagal tai ką perskaičiau Andrius tikrai nebūtų blogiausias tarp tų alia profesionalų.
Ir aš čia visiškai nepataikauju.
Na,o kas jam ten realiai gausis nežinau, būtų įdomu pamatyti. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 12 18, 13:04 |
|
|
|
|
| ... Andrius tikrai nebūtų blogiausias tarp tų alia profesionalų.. |
Toks vaizdas, kad anas pradžiai taisykles pasiskaito, o po to elektros dalį projektuoja. Ir tikriausiai baisiai susinervins, kai netyčia pasiskaitys dujininkų ar gaisrininkų reikalavimus elektros daliai
Po kokio desėtkos pridavimų valstybinei komisijai tikriausiai ir taps "alia profesionalas". Ko jam nuoširdžiai ir palinkėkim  |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 12 18, 14:58 |
|
|
|
|
Namas Kaune, tai aš mielai pastatysiu alaus už žvilgterėjimą, kai tik bus laikas, jei įdomu
| Sauliucka rašo: |
Toks vaizdas, kad anas pradžiai taisykles pasiskaito, o po to elektros dalį projektuoja. Ir tikriausiai baisiai susinervins, kai netyčia pasiskaitys dujininkų ar gaisrininkų reikalavimus elektros daliai
Po kokio desėtkos pridavimų valstybinei komisijai tikriausiai ir taps "alia profesionalas". Ko jam nuoširdžiai ir palinkėkim  |
Nelabai supratau vėlgi, kam ironija O dėl projektavimo - aš asmeniškai nematau nieko blogo, kad taisyklės skaitomos. Kaip jau rašiau anksčiau, pridavimas - ne mano problema, mano užduotis, kurią, beje, tikrai ne prievarta priėmiau, yra suprojektuoti taip, kad pirmiausia visa sistema dirbtų tinkamai, antra - kad man nebūtų gėdos. O dėl dujininkų ar gaisrininkų - pirmieji man neaktualūs, antri - irgi nelabai, o tuos niuansus, kur gaisrininkai gali prisikabint, išsiaiškinsiu nuosekliai.
Neplanuoju aš dėsėtkos pridavimų, ir iš to valgyt duonos neplanuoju. Dirbu su silpnomis srovėmis, ir esu patenkintas. Tačiau papildomos žinios nepakenks.
O projektavimas... Visą gyvenimą gyvenu su moto, kad "ne šventieji puodus lipdo". Jei gali kiti - galiu ir aš. Žinoma, viskas priklauso ir nuo kitų aplinkybių, tarkim, apimties, tačiau namo projektą aš tikiu, kad galiu padaryti, ir padaryti jį gerą. O kaip man pavyks - nežinau. Manau, kad tų, kas netingi dalintis patirtimi, dėka pavyks tinkamai. |
|
_________________ Jei nežinai, ką darai - daryk tai ypač kruopščiai. |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 12 18, 16:33 |
|
|
|
|
Namas Kaune, tai aš mielai pastatysiu alaus už žvilgterėjimą, kai tik bus laikas, jei įdomu
|
Pradžiai gali parodyti ką nubraižei, pradinei peržiūrai. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2012 11 28, 13:07 |
|
|
|
|
Toks pat (tokio pačio lygio) jau yra katilo plokštėj, kam dar vieno ? Blogiau nuo to aišku nebus. Geriau irgi. Ypač jei prieš D klasės ribotuvą nėra C ir B ir įžeminimo taip kaip priklauso.
Kitaip tariant jei į šūdą pridėsi cukraus vistiek nebus skanu valgyti. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2012 11 28, 14:16 |
|
|
|
|
Situacija tokia:
Ateina i nama ivadas nuo oro linijos i rusi. Stovi LESTO deze, padalina visiems. Tam paciam rusi stovi skaitliukai ir ivadiniai automatai prie ju. Kas ideta pas LESTO nezinau, uzdaryta deze, kiaurai nesimato.
Tada is rusio nuo skaitiklio ir tu automatuku nuvarytas ivadas i buta.
Bute stovi skirstykla po kambarius ir t.t.
Teisingai tada ar nesamone:
Rusi salia ivadiniu automatu idedu B ir C.
Bute i skirstykla arba ta modulini i rozete D?.
Cia mane prigasdijo kad katilas labai jautrus ir daznai nueina tas protas nuo itampos skokinejimu. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2012 11 28, 14:18 |
|
|
|
|
| dar nepasakiau, kad izeminimo jauciu ir nera dabar normalaus. Darytume rusi metalinius kuolus i zeme... ir pajungtume.. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2012 11 28, 15:19 |
|
|
|
|
| bakenonas rašo: |
Situacija tokia:
Ateina i nama ivadas nuo oro linijos i rusi. Stovi LESTO deze, padalina visiems. Tam paciam rusi stovi skaitliukai ir ivadiniai automatai prie ju. Kas ideta pas LESTO nezinau, uzdaryta deze, kiaurai nesimato.
Tada is rusio nuo skaitiklio ir tu automatuku nuvarytas ivadas i buta.
Bute stovi skirstykla po kambarius ir t.t.
Teisingai tada ar nesamone:
Rusi salia ivadiniu automatu idedu B ir C. |
Tik B.
Arba tik C jei elektra ateina ne orine linija ir nėra žaibosaugos.
| Bute i skirstykla arba ta modulini i rozete D?. |
Nafig tas D ? Taigi rašiau, kad sviestas sviestuotas su juo gaunasi. Jei įvade dėjai tik B tada buto skydelyje dedi tik C. Jei įvade B nedėjai o dėjai tik C tada buto skydelyje nereikia nieko. Kad ribotuvai teisingai veiktų įžeminimas privalo būti padarytas gerai ir visos namo sistemos teisingai įžemintos, VISOS SISTEMOS, t.y. vamzdynai, metalinės konstrukcijos, o ne tik elektra.
| Cia mane prigasdijo kad katilas labai jautrus ir daznai nueina tas protas nuo itampos skokinejimu. |
Žinau gerai. Pas mane dvi tokios plokštės mėtosi. Bet tau niekas nesakė, kad šitie iškrovikliai veikia tik nuo didelių įtampos šuolių t.y. žaibuojant ar esant kokioms avarijoms tinkle. Nuo salyginai nedidelių įtampos svyravimų jie NESAUGO, o nuo ko tie katilų valdikliai dvesia velnias žino. Šiaip tikriausias dalykas būtų katilą maitint per UPSą, o ne kišt šitus brangiai kainuojančius iškroviklius, kurie neaišku ar padės. |
|
|
|
|
|
 |
|
 |
Google paieška forume |
|
|
 |