|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2024 11 25, 01:01. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
|
Forumas » Įvairūs » Kur gauti optinių encoderių ašies sukimuisi registruoti
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
Puslapis 1 iš 2 Pereiti prie 1, 2 Toliau |
|
|
Kur gauti optinių encoderių ašies sukimuisi registruoti |
Parašytas: 2013 02 07, 17:06 |
|
|
|
Sveiki,
Gal kas žinot kur galima nusipirkti optinių encoderių ašies sukimuisi registruoti? Kaip įsivaizduoju toks daiktas visai nebrangus turėtų būti - reikia tik ašelės, disko su plyšiais, IR diodo, dviejų fotodiodų ir korpuso. Kiniečiai po porą dolerių turėtų būt pilna tokių prigaminę. Deja niekur nesugebėjau rasti pigiau už 50lt. Pigesni tik mechaniniu principu veikiantys, tokie mano atveju nelabai tinka, nes apsukos bus didelės.
Galima būtų gamintis iš senų komp. pelių, bet būtų sudėtinga viską kokybiškai sumontuoti. |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2013 02 07, 18:08 |
|
|
|
pas mane plastikinių diskelių apie 6 cm dydžio su ašelėm plieninėm 8mm skersmens mėtosi. Optopora butų vienam korpuse apgaubianti tokia tą diskelį. Galim pasiskaipint : gintas c, jeigu reikia. Tyngiu segiot čia nuotraukas. |
|
_________________ mob. +37068533345 |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2013 02 07, 18:46 |
|
|
|
eXec rašo: |
O kuo jie tokie ypatingi, kad kaina tokia? |
Tuo, kad turi didelę rezoliuciją kaip jau ir minėjo. 10 bit pvz. Apskritai daiktas yra mažas, patvarus, su logika. Maža klaidų tikimybė.
Citata: |
Galvoju gamintis pats iš senų pelių, tai savikaina nedaugiau keleto litų gaunasi. Turbūt kažką praleidžiu, jei kainų skirtumas toks. |
Iš pelių nieko gero negausi. Bus maža rezoliucija. Mechaniškai bus ką veikti, norint padaryti gerai.
Žiūrint kokie reikalavimai yra.
Aš taip pat jau buvau domėjęsis tais dalykais: http://forum.elektronika.lt/viewtopic.php?t=57433&postdays=0&postorder=asc&start=15
Rasi nuorodų, kur yra daryti DIY. Bet ne iš pelių enkoderių. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2013 02 07, 18:52 |
|
|
|
ginteelis rašo: |
pas mane plastikinių diskelių apie 6 cm dydžio su ašelėm plieninėm 8mm skersmens mėtosi. Optopora butų vienam korpuse apgaubianti tokia tą diskelį. Galim pasiskaipint : gintas c, jeigu reikia. Tyngiu segiot čia nuotraukas. |
Matmenys per dideli. Mano atveju max keli cm gali būti
kionig rašo: |
Žiūrint kokie reikalavimai yra. |
Šiuo atveju rezoliucijos ir 5 bitų užtektų . Taip pat užtenka tik registruot sukimąsi, absoliučios padėties įvertint nereik. Būsiu turbūt vienetinis atvejis jei tokių negamina.
Beje ačiū už nuorodą. Dabar turiu idėją ir tokį naudoti |
|
Paskutinį kartą redagavo p12, 2013 02 07, 19:21. Redaguota 1 kartą |
|
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2013 02 07, 19:25 |
|
|
|
Šiuo atveju rezoliucijos ir 5 bitų užtektų . Taip pat užtenka tik registruot sukimąsi, absoliučios padėties įvertint nereik. Būsiu turbūt vienetinis atvejis jei tokių negamina. |
Hmm, 2^5=32 reikšmės. Tai reiškia, kad tavo pelės enkoderis turėtų turėti tiek skylių O, ten jų koks tai 10-20.
Dėl absoliučios padėties, žinoma, tau tos netinka. Bet norėjosi pabrėžti gaminimo principą.. Kiek darbo reikia Ir ką galima namų sąlygomis išgauti.
Yra tų enkoderių tik reikia gerai paieškoti. Kažkas panašaus: http://www.ebay.com/itm/NEW-Bourns-High-Speed-Ball-Bearing-Rotary-Optical-Encoders-ENS1J-B40-L00025-/221175809628?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item337f1b065c
2 bitų, kvadratūrinis.
http://www.ebay.com/itm/HP-Agilent-HEDS-5700-C10-Panel-Mount-Optical-Encoder-/120898234168?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c2618a738
Šitam rašo 512CPR, jei teisingai pamenu, tai "counter per revolution".Tai gaunasi 9 bit rezoliucija.
Daugiau net nežinau. Gal ir yra visokios egzotikos, bet jau kainos bus irgi atitinkamos.
Nu va, matau jau pastebėjai apie magnetinius. Tik magnetais pasirūpink. |
|
Paskutinį kartą redagavo kionig, 2013 02 07, 19:27. Redaguota 1 kartą |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2013 02 07, 19:27 |
|
|
|
o kas trukdo ta enkoderi pasigaminti paciam?
kad ir ant balto popieriaus arba permatomos pleveles atspausdini diska su Grejaus kodu kodu galima vaizda rasti internete.
ir surenki liniuote is fotodiodu ir led
jei aboslutine padeties nereikia tai isvis paprasta galima kaip enkoderi naudoti zingsnini varikli arba holo daviklius. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2013 02 07, 19:37 |
|
|
|
Digix rašo: |
o kas trukdo ta enkoderi pasigaminti paciam?
kad ir ant balto popieriaus arba permatomos pleveles atspausdini diska su Grejaus kodu kodu galima vaizda rasti internete.
ir surenki liniuote is fotodiodu ir led
jei aboslutine padeties nereikia tai isvis paprasta galima kaip enkoderi naudoti zingsnini varikli arba holo daviklius. |
Pačiam trukdo pasigaminti visi mechaniniai darbai. Aišku galima ir kreivai sumest, bet taip nedera daryti.
Na atsispaudinti nėra sudėtinga, tuo labiau atsimenu, kad buvo pasiūlyta netgi speciali tam programa.
Atsispaudinti didelės rezoliucijos ir gana mažame plote jau yra didelis iššūkis. Ir čia ribojantis faktorius yra skersmuo į kurį galima sutalpinti didesnę rezoliuciją.
Taigi, net jei ir pavyktų atsispausdinti. Sunkumas išlieka su tiksliu IR spindulių nuskaitymu ir sufokusavimu. Aš jau buvau davęs nuorodą, kur DIY absoliutinis enkoderis yra bene 15 cm skersmens didumo!!!
Žingsninis variklis prideda svorio. Bet žiūrint kada svoris daro didelę įtaką.
Holo davikliai. Apie šią mintį irgi teko ieškotis ir nepamenu, kodėl aš ją nurašiau. Matyt, kad turi kokius tai ribojimus dėl maksimalaus greičio nuskaitymo. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2013 02 07, 20:46 |
|
|
|
Hmm, 2^5=32 reikšmės. Tai reiškia, kad tavo pelės enkoderis turėtų turėti tiek skylių O, ten jų koks tai 10-20. |
Realiai tai ir 10 tinka Nors, vienoj pelėj kur turiu tai apie 60 skylių ant rutuliuko enkoderių. Gal nebus atskiras atvejis.. Ratuko enkoderis, kita vertus, iš tikrųjų tik 12 skylių turi - gal jį omeny turėjai?
Mano atveju tai gerai tai, kad nereikia modularizuoti visko. Turėsiu ašį ir stabilų paviršių šalia. Enkoderį prie ašies pritvirtint nesunku (du tokie, tarp jų po kandančią veržlę, o tarp jų enkoderis). Šalia telieka prisukt skaitytuvą ir uždėt ant visko dėžutę nuo saulės šviesos.
Holo detektorius beveik irgi būtų tikęs, tik šiek tiek per maža rezoliucija.
Matyt, kad turi kokius tai ribojimus dėl maksimalaus greičio nuskaitymo. |
Holo detektorius naudoja BLDC variklių valdymui, neturėtų jie turėt problemų dėl greičio. Skaitau dabar vieno detektoriaus aprašą, ten persijungimo greitis 1.5us. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2013 02 07, 22:04 |
|
|
|
Realiai tai ir 10 tinka |
Hmm, tai turbūt nieko geriau ir nerasi už magnetinius arba kur aš daviau nuorodas iš ebay.
Nors, vienoj pelėj kur turiu tai apie 60 skylių ant rutuliuko enkoderių. Gal nebus atskiras atvejis.. Ratuko enkoderis, kita vertus, iš tikrųjų tik 12 skylių turi - gal jį omeny turėjai? |
Rimtai, dabar pasigooglinau, tai matyt aš labai pasenusių pelių žiūrėjau, kur tie enkoderiai iš tiesų nedaug kiaurymių turėjo. Kiek naujesnės iš tiesų gana daug turi.
Holo detektorius beveik irgi būtų tikęs, tik šiek tiek per maža rezoliucija. |
Nebent daugiau jų pridėsi
Holo detektorius naudoja BLDC variklių valdymui, neturėtų jie turėt problemų dėl greičio. Skaitau dabar vieno detektoriaus aprašą, ten persijungimo greitis 1.5us. |
Aa, man netiko nes norėjau utopiškai iš jų padaryti absoliutinį
Apskritai tai tuos holo ne visi turi. Dažniausiai tai flopikų skaitytuvai turėdavo BLDC ir ant 3 holo. Aj, dar ir CDROM'ų turi taip pat po tris. Holo neturi tik HDD BLDC varikliai. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2013 02 07, 22:12 |
|
|
|
tie cdromo holodavikliai biski nepatpgus naudojimui nes jie reikalauja papildomu detaliu geriau davikliai nuo ventiliatoriu.
o peles enkoderio naudojimas gfana keistai atrodo jug tikrai lengviaus tai atsipausdinti ta diska printeriu nei bandyti pritaikyti ta peles ratuka.
kitas varisntas tesiog paimti alaus skardines aliumine skarda ir joje prikarpyti plysiu
panaudjant gelezine skarda irgi galima iskarpyti tokius dantukus kuriu as antra atlenkiam ir salia pastatom holo davikli ir magneta.
tikrai nieko paprastesnio suygalvoti neimanoma |
|
|
|
|
|
|
Google paieška forume |
|
|
Naujos temos forume |
|