|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2024 11 18, 20:40. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
|
Forumas » Elektronika žaliems » Rūgšties gaminimas su vario sulfatu
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
Puslapis 1 iš 2 Pereiti prie 1, 2 Toliau |
|
|
Rūgšties gaminimas su vario sulfatu |
Parašytas: 2012 02 21, 17:00 |
|
|
|
Sveiki, noriu pabandyti pirmą kartą ėsdinti platą. Ir taip aišku, kad reikės rūgšties. Viename forume skaičiau, kad galimą rūgštį pasigaminti taip:
Į 0.5-1l vandens įberti tris šaukštus valgomosios druskos ir dar tiek pat vario sulfato. Viską suprantu. Tik pas mane vario sulfatas yra akmenimis(dėžutėje 100g.). Kiek gramų vario sulfato reikia dėti į reikiamą kiekį vandens?
Ir ar panaudojus tą rūgštį galima ją ir toliau naudot(kitai plokštei ėsdint)?
Iškarto dėkoju už atsakymus. |
|
|
|
|
|
|
Re: Rūgšties gaminimas su vario sulfatu |
Parašytas: 2012 02 21, 17:14 |
|
|
|
gintarius007 rašo: |
Sveiki, noriu pabandyti pirmą kartą ėsdinti platą. Ir taip aišku, kad reikės rūgšties. Viename forume skaičiau, kad galimą rūgštį pasigaminti taip:
Į 0.5-1l vandens įberti tris šaukštus valgomosios druskos ir dar tiek pat vario sulfato. Viską suprantu. Tik pas mane vario sulfatas yra akmenimis(dėžutėje 100g.). Kiek gramų vario sulfato reikia dėti į reikiamą kiekį vandens?
Ir ar panaudojus tą rūgštį galima ją ir toliau naudot(kitai plokštei ėsdint)?
Iškarto dėkoju už atsakymus. |
Proporcijas tikrai ne tokias susakei. Jei tik gerai pamenu į pusę litro ar ne 4 šaukštai NaCl ir 2 šaukštai CuSO4. Na žodžiu galiu klysti, bet tikrai ne tiek pat.
O šiaip tai bloga prisiminti tuos laikus kai teko žaist su šiuo marmalu. Negi tėveliai nesukrapštys kelių litų geležies chloridui ar baltiem milteliams iš parduotuvės ? |
|
|
|
|
|
|
rūgšties gaminimas su vario sulfatu |
Parašytas: 2012 02 21, 17:21 |
|
|
|
O kas tau trugdo tuos akmenis susmulkinti? Aš dėdavau 4 šaukštus druskos ir 2 š.vario sulfato į 0,5l vandens. Tik nemaišyk su metaliniu šaukštu!!! Ėsdinant plokštę geriausia nepanardinti į skystį,o pasistengti įdėti taip ,kad ji plūduriuotų skysčio paviršiuje vario folija žemyn(jeigu plokštė vienpusė).Taip greičiau ėsdinasi.Ėsdinimo procesui paspartinti galima skystį pakaitinti iki 80C .Skystį galima naudoti daug kartų ir kuo ilgiau jis laikomas tuo labiau didėja jo efektyvumas. |
|
|
|
|
|
Re: rūgšties gaminimas su vario sulfatu |
Parašytas: 2012 02 21, 17:48 |
|
|
|
Gintas rašo: |
Tik nemaišyk su metaliniu šaukštu!!! |
Būtent, tik nemaišyk su metaliniu šaukšteliu, nes kai buvau pradedantysis netikėtai dingo šaukštelis, o pasirodo rūgštis visa sugraužė
Ir beje, jai dirbi su rūgštimis, tai naudok gumines pirštines ir akinius, ir nenaudok metalinių indų, sėkmės |
|
|
|
|
|
Re: rūgšties gaminimas su vario sulfatu |
Parašytas: 2012 02 21, 17:54 |
|
|
|
Mantas.A rašo: |
Ir beje, jai dirbi su rūgštimis, tai naudok gumines pirštines ir akinius, ir nenaudok metalinių indų, sėkmės |
Jaunieji chemikai, nustokit rūgštimi vadinti tai kas visai nėra rūgštis.
Beje visada maišydavau metaliniu šaukštu ir viskas buvo gerai. Tik šaukštas turi būt nerūdijančio plieno. |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 02 21, 19:12 |
|
|
|
Tikrai nerekomenduočiau kaitinti skysčio iki 80, kadangi pradės jau garuot jis. Reikia optimaliai pasirinkti 40-50 ^C temperatūra. Maišymas paspartins procesą. Žinoma, galima maišyti iki tol, kol ranka nepavargsta.
Citata: |
Dėkui, o tai per kiek laiko pašildžius maždaug iki 60C išėsdintų vidutinio dydžio platą? |
Reikia eksperimentuoti. T.y. reikia stebėti procesą, išimant platą ir apžiūrint kaip ėsdinasi tą reikėtų daryti kas 5 min. Nes jeigu paliksi per ilgai, tai nuės viską. |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 02 21, 19:18 |
|
|
|
Nu savaitgalį bandysim. Ir bėje, aš gyvenu šakiuose ir nuvažiuoju 1 kartą į mėnesį į Kauną. Taigi mano miestelyje nėra elektronikos parduotuvių.
O tai kiek maždaug truktų toks darbas? 2, 5 valandas? |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 02 21, 20:00 |
|
|
|
priklauso nuo koncetracijos, temperaturos, pcb ir daugelio kitų veiksnių.
manau kad per 2h turetu nuesdint
P.S kai važiuosi i kauną nusipirk geležies chlorido. patikėk chloridas greičiau
platą išėsdina per 15 min~.
jei nuspirksi chlorido tai daryk su mažiausia rekomenduojama norma (aš maišau 125g i 0,25l) |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 02 22, 17:04 |
|
|
|
0,5l vandens, 4šaukštai CuSO4 ir 5šaukštai NaCl, bent aš taip naudojau, nežinau kaip kitiems bet man gana patiko šis marmalas. Ne tiek teplioja kaip geležies chloridas ir ne tiek skverbiasi pro tonerį ar markerį. Jei pakaitindavau iki +-70C tai išėsdavo per ~20-30min jei kambario temp. trukdavo 2h, bet paskui tikrai trumpėjo, kol neišpyliau. Nes teko aliuminio foliją ėsdint, tai marmalas bais daug nuosėdų prisipildė. Šiaip laiko labai jau netaupant tai šis marmalas puikiai tinka. Be to CuSO4 galima belekurioje trąšų parduotuvėje rasti. Pas mus irgi mieste ilgą laiką nebuvo el. prekių parduotuvės tai tekdavo suktis kaip išeina. |
|
_________________ Nėra geriau už IBM/Lenovo ThinkPad! |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 02 23, 13:34 |
|
|
|
Labai į instrukcijas nesigilinau, kai išgirdau apie šį mišinį... Na žinoma svarbu paminėti, kad mano CuSO4 buvo dar sovietmečio laikų, tai nežinau, ar geriau ar blogiau. Gal daugiau ten priemaišų kokių yra, arba kaip tik grynesnis, bet veikia gerai. Dar ir dabar kažkur prisimaišęs turiu trilitriaką. |
|
_________________ Nėra geriau už IBM/Lenovo ThinkPad! |
|
|
|
|
Parašytas: 2012 02 25, 20:40 |
|
|
|
Kaip pirmą ėsdinamą schemą gaminau AN6884 VU meter. Veikė iš karto. Plokštelės matmenys 3,5cm x 5cm. Gan maža. Telpa į degtukų dėžutė. Veikia idealiai. Ėsdinimas truko ~22-24 min. Tikrai neilgai. Temperatūra buvo pradžioje kambario temperaturos o po kelių minučių ~2-35C. Nuėdė viską ką reikėjo. Puiku. |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 02 27, 03:27 |
|
|
|
nerzaveikini metala nesueda, bet pajuodina pavirsiu nerekomenduoju ir nerzaveika naudot. stam procese gerai dar tie plastmasiniai pincetai platai kilot, kur blynams vartyt. arba platos kampuose skylutes pragrez ir snurelius pririsi, tada gali plata pavirsiuje laikyt. |
|
|
|
|
|
|
Google paieška forume |
|
|
Naujos temos forume |
|
|