|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2024 12 16, 05:31. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
|
Forumas » Elektronika žaliems » LED valdiklio tobulinimas
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
Puslapis 1 iš 3 Pereiti prie 1, 2, 3 Toliau |
|
|
|
|
LED valdiklio tobulinimas |
Parašytas: 2012 01 15, 22:01 |
|
|
|
Sveiki.
Nežinau, nuo ko pradėti darbus, todėl rašau čia...
Istorija tokia, kad iš eBay savo automobilio atgalinės eigos apšvietimui pirkau LED lemputes, kurios pakeistų standartines kaitrines. Įdėjęs jas truputį nusivyliau, nes švietė gerokai silpniau, nei tikėjausi. Juolab, kad prieš tai buvau pirkęs panašias lemputes, su tokiu pat LED, kurios švietė gerokai ryškiau, bet dėl konstrukcinių ypatumų jų negalėjau sumontuoti. Šiek tiek paieškojęs radau gerokai ryškesnius diodus, o juos sumontavęs į lemputes pamačiau, kad šviečia tik nežymiai ryškiau nei senieji... Žinoma tik tada pradėjau domėtis, kas ir kaip, todėl tik tada sužinojau, kad naujiesiems reikia kur kas stipresnės srovės, kad išgauti žymiai didesnį ryškumą... :/ Na, bet kaip sakant, daiktai jau nupirkti, tai reikia juos ir panaudoti pagal paskirtį.
Interneto platybėse radau informaciją, kad galima pakeisti varžą/varžas ir tokiu būdu padidinti srovę, išėjime į LED. Kadangi esu ganėtinai žalias, čia prašau Jūsų pagalbos.
Pradžioje buvo sumontuoti Cree XR-E LED.
Naujai nupirkti Cree XM-L LED.
Valdiklis:
Žymėjimas ant elementų:
D1 - SS14
L1 - nera
C1 - nera
C2 - 16V 100uF
R1 - 103
R2 - 104
R3 - R300
U1 - MC34063 YD1118
Kaip galime pamatyti iš LED aprašymų, XR-E maksimalų ryškumą išgauna prie 1A, o XM-L prie 3A. Kiek įmanoma išspausti iš mano turimo valdiklio atsižvelgiant į kitus elementus? Optimaliausia, tikriausia, būtų 2-2,5A, ar ne?
Ką ir kuo reikėtų keisti, norint išgauti maksimalų LED ryškumą su šiuo valdikliu?
Iš anksto ačiū už atsakymus! |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 15, 22:47 |
|
|
|
Norint padidinti srovę, reikėtų sumažinti šunto varžą R3, kuri šiuo metu yra 0,3 omo. |
|
|
|
|
|
Re: LED valdiklio tobulinimas |
Parašytas: 2012 01 15, 22:53 |
|
|
|
BUFU-MaN rašo: |
Sveiki.
Optimaliausia, tikriausia, būtų 2-2,5A, ar ne? |
Su šia mikroschema (MC3463) tiek išplėšti nepavyks. Maks 1.5A. Teks ieškot visai kito draiverio. Arba papildyt schemą išoriniu tranzistoriumi.
Bet čia jau mazochizmas, ypač žinant, kad MC3463 visai ne tam skirta. Bet pigi, užtat kitajozų labai mėgstama. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 15, 23:15 |
|
|
|
CREE XM-L mA.typ 700mA, t.y. pastovi rekomenduojama srovė, o mA.max 3000mA- maksimaliai leistina impulsinė srovė(kurių trukmė kažkodėl nenurodyta), tai aktualu darant kokį nors stroboskopą. Norint kelti srovę, reiks mažint R3(dabar 0.3om), bet čia rašo, kad mažiau 0.2om negalima Įdomu, kokia dabar draiverio srovė? Darbe turiu panašų 300mA, tai jame, jei gerai pamenu, stovi 0.5om. Ryt pažiūrėsiu, pabandysiu su 0.2om. MC34063 leistina srovė 1.5A yra vidiniam tranzui(šios srovės impulsais įkraunančiam droselį) , tuo tarpu išėjime gausim iki 1A maksimum, bet geriau taip nedaryt |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 15, 23:18 |
|
|
|
Jeigu nera konstruktyvines galimybes i lempute vietoje vieno LED ideti bent du (nuosekliai), tai matyt lengvai ir pigiai nieko is esmes patobulinti esamame variante nepavyks. |
|
_________________ Elektroje stebuklų nebūna - būna blogi kontaktai!
"Aš čia, gyva!"
(durnyno SHIT'o vardas - Lietuva) |
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 16, 01:08 |
|
|
|
man idomu ar ta lemute sugebes atsivedinti jei paduosi daugisu sroves?
cia ne kaitinimo lempa jei uzkais daugiau nei 100C tai sudegs tas diodas.
2a srove biski per daug |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 16, 02:08 |
|
|
|
Pamatavau dabartinius parametrus (lemputė maitinama nuo 13,6V):
XR-E LED (senasis) - 440mA prie 2,8V
XM-L LED (naujasis) - 460mA prie 2,72V
Bėda ta, kad kito valdiklio, tokių išmatavimų, kad tilptų į lemputę nerandu. Realiai čia įdėtas valdiklis, pritaikytas MR16 cokolio lemputėms... Taigi tokių randu tik su MC34063 arba su PT4115. O gal su pastaruoju geresnių rezultatų galima pasiekt?
Konstruktyvinės galimybės įdėt daugiau LED nėra, nes nemanau, kad kas nors dės daugiau nei vieną LED ant 16mm diametro PCB...
Kas liečia perkaitimą, jau minėjau, kad lemputes naudočiau atbulinės eigos žibintams, tai jos nebūtų naudojamos ilgais laiko tarpais. O ir aliuminio gabalas, į kurį dedasi LED, nėra toks jau mažas... :] |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 16, 08:24 |
|
|
|
BUFU-MaN rašo: |
Pamatavau dabartinius parametrus (lemputė maitinama nuo 13,6V):
XR-E LED (senasis) - 440mA prie 2,8V
XM-L LED (naujasis) - 460mA prie 2,72V
Bėda ta, kad kito valdiklio, tokių išmatavimų, kad tilptų į lemputę nerandu. Realiai čia įdėtas valdiklis, pritaikytas MR16 cokolio lemputėms... Taigi tokių randu tik su MC34063 arba su PT4115. O gal su pastaruoju geresnių rezultatų galima pasiekt?
|
Valdiklio su 34063 geriau nenaudoti, nes kaip rašė Evaldas ji tam nera skirta, esu bandes su ja zaisti ir jau nuo kokių 500mA pradeda stipriai kaisti.
PT4115 yra tikras Led valdiklis, su tokiu esu bandes, 700mA laiko be problemu, net nešyla - draiveriuku su PT4115 gali užsiskyt iš dealextreme arba ebay. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 16, 09:33 |
|
|
|
Turim skirtingas schemas Mano maždaug tokia, R1 0.5om, R2 ~4.5om, pas tave R2 nėra. Įdomu kur pajungta 5-ta koja, ar tik ne į minusą?
Blogiausiu atveju(jei naudot tą patį draiverį) gali jungti du LED nuosekliai, srovė tekės ta pati, įtampos dar užteks, o šviesos bus dukart daugiau. Tik bėda su pritaisymu |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 16, 10:24 |
|
|
|
5-ta koja į minusą(tokiu atveju turim srovės šaltinį su maksimalia išėjimo įtampa), R1 0.375om, I=0.71A, U=3.13V, LED'as 3W CREE(100% negarantuoju ), išimtas iš "head torch". Po 20min mikruškė šilta tiek, kad pirštas dar laiko(max 55-60C).
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 16, 10:47 |
|
|
|
Ko gero mikre veikia tik srovinio ribojimo rezime, be itampos stabilizacijos, o tai kad su tokia varza (0R3) ten gaunasi mazoka srove, yra matyt per mazo droselio kalte - tik velgi, nesu tikras, kad ten sutilps didesnis.
Del PT4115 vs MC34063 - max sroves poziuriu jos is esmes vienodos. |
|
"Aš čia, gyva!"
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 16, 10:56 |
|
|
|
Atiduoda ir didesnę srovę, bandžiau, bet nėra prasmės iš jos taip tyčiotis. |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 16, 11:15 |
|
|
|
Viskas priklauso nuo to, kokiam rezime dirba droselis.
Vienas dalykas CCM, kai 1A per rakta duoda beveik tiek pat isejime, ir kitas atvejis DCM, kai gali buti kad vidutine srove sudarys tik apie puse nuo max pikines.
PT4115 privalumas tas, kad ji "histerezine" ir todel automatiskai susiderina CCM rezimui tarp 85 ir 100% nuo Imax, o stai MC34063 turi fiksuota dazni todel reikia kad droselis ji atitiktu. |
|
"Aš čia, gyva!"
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 16, 12:17 |
|
|
|
Tai koks reziume? :]
Bandyt keist droselį (kitos turimos lemputės valdiklyje yra 470uH SMD droselis, kuris realiai tilptų į šitą) ir mažint R3 varžą, tada žiūrėt kas gausis?
Ar iš kart užsakyt kokį valdiklį su PT4115 ir bandyt žaist su juo?
Pvz. TOKĮ.
@E.L.O. pagal foto sprendžiant, pas tave turėtų būti Cree XR-E LED. |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2012 01 16, 14:17 |
|
|
|
1.Jungi du LED nuosekliai(nepatogu pritaisyt)
2.Keiti droselį, žiūri kas gaunasi(pas mane 100uH(101))
3.Perki PT4115
Tik kokia prasmė dėt 3W LED vietoj 21W lemputės Dėtum 10W, tai nors šviestų ~2 kartus geriau. |
|
|
|
|
|
|
Google paieška forume |
|
|
Naujos temos forume |
|
|