|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 01 11, 12:44. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
|
Forumas » Mokslai » VGTU kompiuteriu indzinerija - ar is tiesu ten taip blogai?
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
Puslapis 1 iš 2 Pereiti prie 1, 2 Toliau |
|
|
Kuri Lietuvos universiteta vertinate geriau? |
Kuri Lietuvos universiteta vertinate geriau? |
VGTU |
|
30% |
[ 16 ] |
KTU |
|
54% |
[ 29 ] |
VU |
|
5% |
[ 3 ] |
Kitas (prasau nurodyti) |
|
9% |
[ 5 ] |
|
Iš viso balsų : 53 |
|
|
|
|
VGTU kompiuteriu indzinerija - ar is tiesu ten taip blogai? |
Parašytas: 2011 07 05, 14:43 |
|
|
|
Sveiki,
jau tris metus buvau tvirtai apsisprendes, kad tikrai studijuosiu VGTU kompiuteriu indzinerija, taciau pries keleta dienu man teko pabendrauti su buvusiu kompiuteriu indzinerijos studentu, kuris man pripasakojo daug nemaloniu dalyku apie VGTU ir kompiuteriu indzinerijos studijas.
Jis man sake, kad VGTU studiju kokybe isties labai prasta: mokoma labai daug pasenusios teorijos, praktikos beveik nera, kad buna, jog destytojai keikiasi, izeidineja studentus (apie tai pavyko rasti informacijos ir internete). Buves studentas pasakojo, kokiu dalyku mokesi, minejo, kad pusmeti studijavo asembleri, taciau mane pritrenke tai, kad kai paklausiau koki: x86 ar ARM, jis neprisimine!!! Nesuprantu kaip galima pusmeti mokytis asemblerio ir nezinoti kokiai architekturai jis skirtas . Asembleri minejo kaip neperspektyvu dalyka, taciau as labai noriu ismokti x86 asembleri (todel praeita vasara mokausi savarankiskai is "Art of Assembler", bet del prasidejusiu paskutiniu mokslo metu teko atidet. Sia vasara pratesiu ). Toliau pasakojo, kad mokesi apie DOS operacine sistema (manau, kad galbut cia labiau programavimas realiajame rezime, nors neminejo), kuri, pasak jo, nenaudojama nuo ~1992 metu, nors mano nuomone kitokia - as manau, kad DOS (ar bent jau DOS komandine eilute) svarbus ir siandien. Tas zmogus kompiuteriu indzinerijos studijose neistvere dvieju metu ir perejo i informaciniu sistemu indzinerija, kur jam jau labiau patiko. Ten mokesi daug programavimo, ko kompiuteriu indzinerijoje, pasak jo buvo mazai, nors pagal studiju programa taip neatrodo. O man siulo rinktis Multimedija ir kompiuterine grafika berods. I tai net neatkreipiau demesio anksciau, nes esu linkes labiau prie LOW LEVEL kompiuteriu mokslo ir elektronikos. Sake, kad kompiuteriu indzinerijos studijos yra visiskai nenaudingos, kad jas baiges negausiu jokio normalaus darbo. Pavyzdziui, galesiu dirbti BMS garantiniame aptarnavime arba gausiu RAM kaisioti i slotus kokioje nors kompiuterius surenkancioje imoneje - ar tikrai tai viskas, ka galiu dirbti po 4 ar 6 metu aukstojo mokslo?! Bet pasake, kad uzsienyje, kur nors JAV Silicio Slenyje (ten, zinoma, patekt be sansu) arba dar kazkur tos zinios dar GALBUT gali buti naudingos, bet Lietuvoje niekaip. Nors Lietuvoje nenoriu likt.
Dar pasakojo apie kompiuteriu indzinerijos egzaminus, sake, kad juos VGTU islaiko vienetai, o tikslas yra bent tik islaikyti. Pasakojo, kad jis pradzioje rase saziningai - neislaike, tada su spera - vis tiek neislaike, paskui su ausine - ir vis tiek neislaike . Perejes i informaciniu sistemu indzinerija (siaip irgi visai idomus dalykas, apie kuri pries tris metus masciau, bet ten elektronikos nebelieka), ja gerai baige, nors dirba ne ta darba. Sake, kad geriausia isvaziuoti studijuoti i uzsieni, bet pas mane su anglu kalba negerai - reik dar mokytis normaliai kalbet ir dar kazkoki egzamina issilaikyti.
Taigi po tokio pokalbio as smarkiai suabejojau del studijavimo VGTU, jei ten is tiesu taip blogai. O gal jis tiesiog prastas mokinys buvo ir todel taip prastai viska vertina. Apie KTU daug kas atsiliepia geriau: daugiau praktikos, studentai igytas zinias moka panaudoti praktiskai, malonus destytojai - teke ir paciam su vienu bendrauti, o su kitu - mano mamai (nors gal tai tik budas prisitraukti studentu, todel labiau noriu isgirsti studentu nuomones, o ne destytoju, kurie savo universiteta, zinoma, vertins geriau ). Abieju kontaktus turiu. Tik viena beda: KTU nematau tokios studiju programos, kad butu ir kompiuteriu mokslas, ir elektronika.
Labai noreciau isgirsti VGTU ir KTU studentu nuomones apie universiteta, kuriame studijuoja, ypac tu, kurie renkasi studijas panasias kaip ir as. Ir reikia apsispresti: visgi lieku VGTU ir studijuoju kompiuteriu indzinerija ar ar keliauju i Kauna. Mokslas gali buti ir mokamas, svarbiausia, kad butu naudinga. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2011 07 05, 17:38 |
|
|
|
esu abiturientas, bet renkuosi KTU informatikos inzinerija, nes bus ir elektronikos ir informatikos, ko as ir noriu, be to, po pirmuju studiju metu jeigu nori gali pakeisti studiju programa, todel nereikia pergyvent jei labai nepatiks, nes pirmas kursas visose informatikos studiju programose vienodas. |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2011 07 05, 18:04 |
|
|
|
Bijai vilko neik į mišką... Jei jaunas studenčiokas bijo mokslo ,tai galima ir be mokslų dirbti pas ūkininką ,Dievas pridės sveikatos gal ir proto. Nėr blogai ir VGTU,nebus labai blogai ir KTU, viskas jauno žmogaus rankose.Kur arčiau ten ir geriau ,o tinginiui visur sunku... |
|
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2011 07 05, 23:06 |
|
|
|
Sveiki,
jau tris metus buvau tvirtai apsisprendes, kad tikrai studijuosiu VGTU kompiuteriu indzinerija, taciau pries keleta dienu man teko pabendrauti su buvusiu kompiuteriu indzinerijos studentu, kuris man pripasakojo daug nemaloniu dalyku apie VGTU ir kompiuteriu indzinerijos studijas.
Jis man sake, kad VGTU studiju kokybe isties labai prasta: ,praktikos beveik nera, kad buna, jog destytojai keikiasi, izeidineja studentus (apie tai pavyko rasti informacijos ir internete). Buves studentas pasakojo, kokiu dalyku mokesi, minejo, kad pusmeti studijavo asembleri, taciau mane pritrenke tai, kad kai paklausiau koki: x86 ar ARM, jis neprisimine!!! Nesuprantu kaip galima pusmeti mokytis asemblerio ir nezinoti kokiai architekturai jis skirtas Shocked . Asembleri minejo kaip neperspektyvu dalyka, taciau as labai noriu ismokti x86 asembleri (todel praeita vasara mokausi savarankiskai is "Art of Assembler", bet del prasidejusiu paskutiniu mokslo metu teko atidet. Sia vasara pratesiu Smile ). Toliau pasakojo, kad mokesi apie DOS operacine sistema (manau, kad galbut cia labiau programavimas realiajame rezime, nors neminejo), kuri, pasak jo, nenaudojama nuo ~1992 metu, nors mano nuomone kitokia - as manau, kad DOS (ar bent jau DOS komandine eilute) svarbus ir siandien. Tas zmogus kompiuteriu indzinerijos studijose neistvere dvieju metu ir perejo i informaciniu sistemu indzinerija, kur jam jau labiau patiko. Ten mokesi daug programavimo, ko kompiuteriu indzinerijoje, pasak jo buvo mazai, nors pagal studiju programa taip neatrodo. O man siulo rinktis Multimedija ir kompiuterine grafika berods. I tai net neatkreipiau demesio anksciau, nes esu linkes labiau prie LOW LEVEL kompiuteriu mokslo ir elektronikos. Sake, kad kompiuteriu indzinerijos studijos yra visiskai nenaudingos, kad jas baiges negausiu jokio normalaus darbo. Pavyzdziui, galesiu dirbti BMS garantiniame aptarnavime arba gausiu RAM kaisioti i slotus kokioje nors kompiuterius surenkancioje imoneje - ar tikrai tai viskas, ka galiu dirbti po 4 ar 6 metu aukstojo mokslo?! Bet pasake, kad uzsienyje, kur nors JAV Silicio Slenyje (ten, zinoma, patekt be sansu) arba dar kazkur tos zinios dar GALBUT gali buti naudingos, bet Lietuvoje niekaip. Nors Lietuvoje nenoriu likt.
Dar pasakojo apie kompiuteriu indzinerijos egzaminus, sake, kad juos VGTU islaiko vienetai, o tikslas yra bent tik islaikyti. Pasakojo, kad jis pradzioje rase saziningai - neislaike, tada su spera - vis tiek neislaike, paskui su ausine - ir vis tiek neislaike Very Happy . Perejes i informaciniu sistemu indzinerija (siaip irgi visai idomus dalykas, apie kuri pries tris metus masciau, bet ten elektronikos nebelieka), ja gerai baige, nors dirba ne ta darba. Sake, kad geriausia isvaziuoti studijuoti i uzsieni, bet pas mane su anglu kalba negerai - reik dar mokytis normaliai kalbet ir dar kazkoki egzamina issilaikyti.
Taigi po tokio pokalbio as smarkiai suabejojau del studijavimo VGTU, jei ten is tiesu taip blogai. O gal jis tiesiog prastas mokinys buvo ir todel taip prastai viska vertina. Apie KTU daug kas atsiliepia geriau: daugiau praktikos, studentai igytas zinias moka panaudoti praktiskai, malonus destytojai - teke ir paciam su vienu bendrauti, o su kitu - mano mamai (nors gal tai tik budas prisitraukti studentu, todel labiau noriu isgirsti studentu nuomones, o ne destytoju, kurie savo universiteta, zinoma, vertins geriau Smile ). Abieju kontaktus turiu. Tik viena beda: KTU nematau tokios studiju programos, kad butu ir kompiuteriu mokslas, ir elektronika.
Labai noreciau isgirsti VGTU ir KTU studentu nuomones apie universiteta, kuriame studijuoja, ypac tu, kurie renkasi studijas panasias kaip ir as. Ir reikia apsispresti: visgi lieku VGTU ir studijuoju kompiuteriu indzinerija ar ar keliauju i Kauna. Mokslas gali buti ir mokamas, svarbiausia, kad butu naudinga.
Citata: |
mokoma labai daug pasenusios teorijos |
Teorija, nors ir bebūtų sena, tačiau ji, galioja. Tarkim, mokantis kažkokius įtaisus reikia pradėti nuo pradžių (nors tai ir buvo seniai) - pačių pagrindų. Elementarus atvejis: kažin ar Tavo draugas būtų labai patenkintas (jei būtų prasimokęs daugiau nei du kursus), jei jam iš karto būtų pradėję aiškint x86 procesoriaus architektūrą, komandų sistemą, adresavimo būdus ir t.t. Išvis, tokiu atvejų nieko doro nesigautų. Nes iš pirmo žvilgsnio ten juodas miškas, bet kai praeini viską nuo pradžių, pasidaro ne taip ir sunku.
Visų pirma reikia išmokt vaikščiot ir tik po to sėst ant dviračio
praktikos beveik nera |
Taip, su praktika šiek tiek komplikuotas reikalas, tačiau jos galima įgyti ir namie. Žinoma, jei tik noro nestinga.
destytojai keikiasi, izeidineja studentus |
Yra visokių, tačiau, jei tu elgsiesi kaip žmogus ir nebūsi visiškas tinginys, tai niekas tavęs neįžeidinės. Ir KTU yra visokiausių "kadrų".
pusmeti studijavo asembleri, taciau mane pritrenke tai, kad kai paklausiau koki: x86 ar ARM, jis neprisimine |
Na, čia jau Tavo draugo problema. Tiksliai atsimenu, kad tai buvo tikrai paminėta.
Asembleri minejo kaip neperspektyvu dalyka |
Labas rytas! Jei jau assembleris nieko gero neduoda, tai gal programuojant procesorių (ne tik konkrečiai procesorių, bet mikrokompiuterius (mikrovaldiklius)) rašysime iškart mašininius kodus? Programuojant mikrovaldiklius reikia žinoti ne tik C, Basic ar dar kokį velnią, tačiau ir assemblerį.
mokesi apie DOS operacine sistema |
Kažkaip to nepamenu Galbūt jis DOS'u vadina Linux'ų terminalą per kurį vykdavo kompiuterių architektūros laboratoriniai - nežinau.
studijos yra visiskai nenaudingos, kad jas baiges negausiu jokio normalaus darbo. Pavyzdziui, galesiu dirbti BMS garantiniame aptarnavime arba gausiu RAM kaisioti i slotus kokioje nors kompiuterius surenkancioje imoneje |
Taip, taip garantuotai bus, jei visą laiką nusirašinėsi (bus dalykų kur reikės tai daryti , bet čia jau vėlesni kursai (va čia jau univero problemos: prastumiam dėl pinigėlių naują modulį kurį netgi dėstytojai vadina bereikšmiu ir, kad tikrai neužteks laiko tiek informacijos suvirškint ir nekalant išmokt), už tave laboratorinius darbus darys kolega ir baigęs nežinosi kaip atrodo varža. Patikėkit, tokių yra ir ne vienas; jie dirba tokiu principu: lakstau po visą auditoriją ir naglai reikalauju - gal kas ką duos?
Bet tokiu atveju jau geriau eit duobių kast
kompiuteriu indzinerijos egzaminus, sake, kad juos VGTU islaiko vienetai, o tikslas yra bent tik islaikyti |
Tie kas visą laiką šūdo nemala - išlaiko visada. Žinoma, yra tokių dalykų kur tikrai reikia stipriai pasistengt, bet viskas įmanoma ir nei vienas kažką sugebantis neiškrenta.
----------------------------------------------------------
Dabar šiek tiek apie pradžią (pirmus kursus). Daug bendrinių dalykų, bet taip yra kiekvienam universitete. Bus nemažai dalykų kurie nepatiks ir nebus susiję su specialybe, bet, vėlgi taip yra visur. Yra nemažai dėstytojų - filtrų ( ) kurie lochus pramėto (žinoma ne visus). Bet kiek teko girdėt, tai senoji gvardija po truputėlį išeidinėja.
Tolesniuose kursuose gausi ir elektronikos pagrindus ir kompiuterių pagrindus.
Dabar ką iš studijų (būtent, iš studijų) gali išmokti (mano nuomone) (atmetant tokius dalykus kaip filosofija, duomenų bazės, bendrinį suvokimą kas yra kompiuteris): mikrovaldiklius, jų programavimą ir elementarią schemotechniką.
Nereikia galvoti, kad univeras turi visko išmokyti. Bus dėstytojų kurie, jei pats norėsi, užves ant kelio, nurodys literatūrą ir gal pakvies kur galima įgyti praktikos būnant VGTU studentu (tokių vietų yra).[/code] |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2011 07 06, 00:46 |
|
|
|
Visko neskaiciau, bet klausimelis toks: koks tolkas is x86 asemblerio? Intelis pries kokius metus ieskojo x86_64 asembleristu, bet tik tiek. Jei viskas eina ant ARM'u, tai ka tu po 5 metu veiksi su tuo x86 asembleriu? O jei elektronikoj moke asemblerio, tai moke 8051. Ta pati moko ir KTU. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2011 07 06, 14:03 |
|
|
|
Socrates rašo: |
Visko neskaiciau, bet klausimelis toks: koks tolkas is x86 asemblerio? Intelis pries kokius metus ieskojo x86_64 asembleristu, bet tik tiek. Jei viskas eina ant ARM'u, tai ka tu po 5 metu veiksi su tuo x86 asembleriu? O jei elektronikoj moke asemblerio, tai moke 8051. Ta pati moko ir KTU. |
Klausimas buvo ar VGTU taip blogai, ir lygino su KTU. Nei KTU nei VGTU ARM'ų nemoko, todėl apie tai net kalbos nėra.
Mokant x86 assemblerį yra daug paprasčiau pereit prie kitos architektūros assemblerio. Nu bet ką aš Tau aiškinu, pats tai geriau už mane supranti. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2011 07 06, 18:07 |
|
|
|
Square rašo: |
Klausimas buvo ar VGTU taip blogai, ir lygino su KTU. Nei KTU nei VGTU ARM'ų nemoko, todėl apie tai net kalbos nėra.
Mokant x86 assemblerį yra daug paprasčiau pereit prie kitos architektūros assemblerio. Nu bet ką aš Tau aiškinu, pats tai geriau už mane supranti. |
O ka reiskia "ARM'u nemoko" ? KTU aplamai nieko nemoko, ten mokaisi pats. Ka nori, ta ismoksti, ka nenori, ta nusirasai arba kaipnors kitaip praeini. Manau ir kitur tas pats O del asemblerio, tai is jo naudos tiek pat, kiek ir is uzbeku kalbos... |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2011 07 06, 21:59 |
|
|
|
O ka reiskia "ARM'u nemoko" ? KTU aplamai nieko nemoko, ten mokaisi pats. Ka nori, ta ismoksti, ka nenori, ta nusirasai arba kaipnors kitaip praeini. Manau ir kitur tas pats O del asemblerio, tai is jo naudos tiek pat, kiek ir is uzbeku kalbos... |
Nu tai taip, jei ko nori išmokt, tai tenka pačiam.
Kas dėl assemblerio, tai nesiveliant į apimtis galima sakyt, kad čia pripratimo reikalas. Man asmeniškai assembleris labiau "prie širdies" nei C |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2011 07 06, 22:48 |
|
|
|
Nu tai taip, jei ko nori išmokt, tai tenka pačiam.
Kas dėl assemblerio, tai nesiveliant į apimtis galima sakyt, kad čia pripratimo reikalas. Man asmeniškai assembleris labiau "prie širdies" nei C |
Nu tokiu atveju padaryt kazkokia rimtesne programele mikrovaldikliui uztruks minimum 10 kartu ilgiau nei tai butu su C... Svaistai laika giliai mokindamasis ta asm. Pagrindus turek, esmines komandas zinok, kaip registrus ar ju reiksmes suzinot/atkopijuot/perkelt atsimink ir to pilnai pakaks. Dabar netgi normaliose programavimo aplinkose tie asembleriniai startupo failai jau buna parasyti ir automatiskai includinti i projekta, taigi asemblerio ISVIS nereikia. Ir isvis, asembleristu rinkoje nereikia - mires reikalas. Anyway, mano reikalas pasakyt kaip yra, tavo apsisprest Visi tik sneka kad i vadyba stot isvis nereikia, bet vistiek daugiausiai stojanciu ten...
Edit:
sios dienos naujiena: http://www.linuxfordevices.com/c/a/News/Qualcomm-MSM8960-MSM8940-MSM8974/?kc=rss. Raso, kad palaikys sekancia Windows versija. Mirtis x86 jau uz kampo |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2011 07 06, 23:21 |
|
|
|
PetrasL rašo: |
Kur arčiau ten ir geriau ,o tinginiui visur sunku... |
Prie ko čia tinginystė, jeigu kažkas jauną studentą laiko šūdo gabalu? Dėka senų pirdžių dėstytojų taip yra. |
|
_________________ Pasaulyje nėra amžinų variklių, užtat amžinų stabdžių - pilna. |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2011 07 06, 23:32 |
|
|
|
Labai aciu visiems uz issamius atsakymus. Nuraminote mane, kad VGTU visgi nera blogai. Bendraudamas su tuo studentu labai gerai maciau, kad jam visiskai buvo neidomus tie dalykai, kuriu jis mokesi VGTU kompiuteriu indzinerijos studijose ir jam gal idomiau (ir lengviau) buvo informatikos indzinerija, kai perejo. Gal but del to kompiuteriu inzinerijos studijas jis taip prastai ir vertina. Gal but tokie ir negali gauti darbo baige studijas, nes nesidomejo, mokesi tik tam, kad atsiskaitytu.
Su manim, manau, yra kitaip: man is tiesu idomu tiek kompiuteriu mokslas, tiek elektronika, todel as mokausi savarankiskai, lankiau burelius (3 metus sistemu administravimo kursus moksleiviams, 2 metus elektronikos bureli, bet ten teorijos truksta, todel jos ieskau savarankiskai). Savarankiskai ismokau C pagrindus, susipazinau su C++ (bet C++ ispletimu praktikoje nenaudoju), AVR uC programavimu...
Asembleris (labiausia mane domina x86 ir dar gal ARM) man atrodo tikrai svarbus. Daznai patogiau naudoti auksto lygio programavimo kalbas (paprasciau parasyti programos teksta, jis gali buti perkeliamas i kitos architekturos sistema, t.y. portable). Bet kartais gali prireikti rasyti zemo lygio koda, pavyzdziui, kad ir Windows OS draiverius (jie lygtais rasomi ASM) arba koki nors boot koda: Boot Manager ar OS branduoli, modifikuoti BIOS ar rasyti extensions jam, ka nebutu patogu daryti auksto lygio programavimo kalba. Arba gyvenimiskesne situacija: reikia pagaminti labai daug kokiu nors irenginiu, juos uzprogramuoti. Zinoma, kurejas nori gauti kuo didesni pelna. Jei tas kurejas gerai moka asembleri, jis gali programuoti juo. Tuomet parasyta programa uzims zymiai maziau vietos (tiketina, kad ir greiciau veiks, priklausomai ir nuo algoritmu kuriuos jis naudotu rasydamas auksto lygio kalba ir zemo). Jeigu sukompiliuotas kodas uzima maziau vietos, tai galima gaminiui naudoti ir maziau flash atminties turinti mikrokontroleri (arba mazesnes talpos flash atminties mikroschema), kuris kainuoja PIGIAU. O kodas, parasytas C kalba daznai buna zymiai didesnis negu parasytas ASM, taigi, tokiu budu, manau, kurejas gali daugiau uzdirbti .
Dabar man aisku, kad VGTU nera blogai ir verta ten rinktis kompiuteriu indzinerijos studijas. Taciau KTU pagal apklausos rezultatus zymiai lenkia VGTU. Tuomet gal geriau ten studijuoti informatikos indzinerija (gyvenu Vilniuje)? Taciau kai kurie dalyviai pasisake, kad geriau rinktis tai kas arciau, nes ir VGTU galiu ismokti tai, ko noriu ir veliau netureti problemu del darbo. Nors, manau, paduosiu prasymus ir i VGTU, ir i KTU, o paskui ziuresiu. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2011 07 07, 00:25 |
|
|
|
Zinok kompiliatoriai dabar tokie geri, kad vargu ar geriau parasysi koda asmu... O jei dar klaida paliksi, kaip buvo su senais 486tais, tai isvis problemu kruva bus. Vienzo betkas atejes ir pasakes, kad moka C, eis auksciau taves, mokancio asm Kiek teko rasyt kernelio draiveriu linuxe, tai apie asm ten nei kvapo nebuvo, viskas C kalboj. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2011 07 07, 02:24 |
|
|
|
Dabar pasiziurejau, tai visgi del draiveriu suklydau - ir Windows OS draiveriai dazniau rasomi C kalba(saltiniai: http://www.adp-gmbh.ch/win/misc/writing_devicedriver.html ir informacija MSDN).
Taip, moketi ASM ir nemoketi auksto lygio programavimo kalbos nera gerai. Zinau, kad jeigu gerai mokeciau ir C, ir ASM, tai dazniausia, kur tik galima naudociau C kalba, nes ja naudoti paprasciau, C kalba parasyta programos teksta galiu pritaikyti visai kitos architekturos mikroprocesoriui. Taciau uzsiimant elektronika ir zemo lygio (low level) programavimu asemblerio zinios, manau, kartais gali buti labai reikalingos.
Dar vienas pavyzdys (nors paciam dar praktiskai neteko to daryti, dar reiks gerokai paskaityt ir daug ko ismokti ) : jei reikia suprojektuoti mikrokompiuteri panaudojant mikroschema, kurioje yra tik mikroprocesorius (nors net nezinau ar sita tikrai labai svarbu moketi, kai yra uC, na bent jau tai leidzia gerai suvokti kompiuteriu veikimo principus). Manau, butu paprasciau, jei kaip pavyzdi paimciau Intel 8086, nors jis dabar nenaudojamas, bet kaip pavyzdys turetu tikti, nes visiems gerai zinomas, o ir mokymuisi labai gerai tinka ). Taigi kai mikrokompiuteris suprojektuojamas, reikia parasyti labai zemo lygio koda, kurio pradzia privalo buti reset vektoriuje. Iprastai ten buna JMP instrukcija, rodanti i tolimesni koda, kuriame atliekamas POST (pratestuojamas CPU (vienas is tokiu testu - reiksmes perkelinejimas is vieno registro i kita ir tikrinimas ar reiksme, nuskaityta is registro yra tokia pati, kokia ir buvo ikelta), atmintis, vaizdo adapteris,...), paruosiama darbui (initialization), ikeliamas pirmasis isorines laikmenos sektorius i atminti ir perduodamas jam valdymas...... Ar isivaizduojate, kaip visa tai aprasytumete C kalba, ypac tai, kas vyksta pacioje pradzioje? -As ne, bet galiu mazdaug isivaizduoti tai parasyta asembleriu , nors ir labai daug dar man reik mokytis tai. O dar ir C biblioteku taip paprastai neiseis perkelti ant tokio mikrokompiuterio, net jei CPU architektura ta pati (x86 pavyzdyje), nes gali skirtis atminties isdestymas, gali skirtis ir naudojami periferiniai irenginiai ir portai, prie kuriu jie prijungti, nebus DOS 21h interrupt'o, nebent ji kurejas aprasytu kaip ir DOS'e. Tektu modifikuoti arba apsirasyti naudojamas ANSI C kalbos funkcijas paciam asembleriu, kad jas veliau butu galima naudoti C kalbos teksta, kada asemblerio dalis jau bus baigta. Bet asemblerio dali baigus ir gerai patikrinus, galima butu ramiai tolesne dali mikrokompiuterio programuoti C kalba.
Nezinau ar nenusisnekejau, bet, manau, kad sis pavyzdys gali geriau iliustruoti, kur reikalingas ASM. Tik kazin, ar daug kam is musu reikes tokias sudetingas sistemas kada nors kurti. |
|
|
|
|
|
|
|
Google paieška forume |
|
|
Naujos temos forume |
|