|

|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2026 02 12, 21:09. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Elektronika žaliems » K8055 PWM signalo stiprinimas su operaciniu stiprintuvu
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
 |
K8055 PWM signalo stiprinimas su operaciniu stiprintuvu |
Parašytas: 2011 06 16, 15:04 |
|
|
|
|
| edvardasm rašo: |
Jau rašiau net kelis kartus ką jungsiu SMA - shape memory alloy,. |
Niifiga tu nerašai, o pagal "SMA" googlas nieko nerado.
Visai nebūtina to laido jungti tarp PWM išėjimo ir GND, galima ir tarp +12V ir PWM išėjimo (MOSFET drain) tada nereikės p-fet, o n-fet ir pigesnis ir lengviau gauti ir veikia geriau.
Tada reikės invertavimo, bet manau tai puikiausiai galima padaryti software lygyje. Arba jei tuo pačiu nori apsaugoti mikroschemą nuo savo klaidų statyk invertuojantį buferį CD40xxx kažkokį tai . |
|
_________________ If nobody hates you you're doing something boring |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 16, 15:19 |
|
|
|
|
Buferį (inverterį) galima ir iš paprasčiausio tranzistoriaus padaryt sory, aš esu baisus tinginys ir tingiu schemas braižyt, o ypač jas uplaudint kur nors, todėl schemų nebus. |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 06 16, 15:26 |
|
|
|
|
Tai nieko, angliškai kaip tas buferis vadinas? nes pagal buffer ieškot beviltiška, juolabiau nesu tokio daikto girdėjęs apart kompuose kur buferiai naudojami trumpam įeities išeities duomenu saugojimui
Aš kalbu apie viršsrovių apsaugą, inverterį taip kaip nors pasidarysiu |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 06 16, 18:41 |
|
|
|
|
[quote="edvardasm"]K8055 atlaiko iki 50V 100mA. Išėjime jis duoda 0-5V PWM signalą. Išėjimai visi atviro kolektoriaus tipo. Man reikia šiuo signalu užmaitinti SMA laidą, idealiausiai būtų apie 3A srovės. įtampa nelabai svarbi šiuo atveju, gali būti ir 5V.?[/quote]
ka cia nupezi, K8055 50V 100mA atlaiko skaitmeniniuose isejimuose (panaudota ULN5804), o PWM isejimai yra du tiesioginiai nuo PIC18F745 OCxx koju ir dar du per tranzistorini emiterini kartotuva po RC filtro! |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 16, 18:56 |
|
|
|
|
| AlgisL rašo: |
| K8055 atlaiko iki 50V 100mA. Išėjime jis duoda 0-5V PWM signalą. Išėjimai visi atviro kolektoriaus tipo. Man reikia šiuo signalu užmaitinti SMA laidą, idealiausiai būtų apie 3A srovės. įtampa nelabai svarbi šiuo atveju, gali būti ir 5V.? |
ka cia nupezi, K8055 50V 100mA atlaiko skaitmeniniuose isejimuose (panaudota ULN5804), o PWM isejimai yra du tiesioginiai nuo PIC18F745 OCxx koju ir dar du per tranzistorini emiterini kartotuva po RC filtro! |
Tai gal paskaityk prieš rašant, nes pats nupezi:
tik suklydau 50v/100mA yra skaitmeninių išėjimų, o analoginio ir PWM 40V/100mA.
http://www.velleman.eu/distributor/products/view/?country=be&lang=en&id=351346[
2 analogue outputs:
- 0 to 5V, output resistance 1K5
- PWM 0 to 100% open collector outputs max 100mA / 40V (on board LED indication)[/url]
... |
|
Paskutinį kartą redagavo edvardasm, 2011 06 16, 19:06. Redaguota 1 kartą |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 16, 18:58 |
|
|
|
|
Tai nieko, angliškai kaip tas buferis vadinas? nes pagal buffer ieškot beviltiška, juolabiau nesu tokio daikto girdėjęs apart kompuose kur buferiai naudojami trumpam įeities išeities duomenu saugojimui
Aš kalbu apie viršsrovių apsaugą, inverterį taip kaip nors pasidarysiu |
saip tai tai reikai ieskiti "mosfet driver"
bet tavo atveju nieko tokio ipatingo nereikia, pakanka va tokios shemos
[img]http://forums.techpowerup.com/attachment.php?attachmentid=33567&stc=1&d=1266748480[/img] |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 17, 08:22 |
|
|
|
|
Mosfet driver tai čia dėl stiprinimo, o kaip dėl apsaugos nuo viršsrovių? Kaip vadinas jis angliškai?
o kaip reguliuoti stiprinimo koeficientą? To dar nesuprantu. Pvz. su OS tai jį galima reguliuot grįžtamojo ryšio dėka, varžų santykis nustato stiprinimo koeficientą. O čia kaip? kaip nustatyt kad tarkim jei duodu 5V iš PWM išėjimo tai prie apkrovos gaučiau 3A? Naudosiu IRF530 |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 17, 08:42 |
|
|
|
|
Mosfet driver tai čia dėl stiprinimo, o kaip dėl apsaugos nuo viršsrovių? Kaip vadinas jis angliškai?
o kaip reguliuoti stiprinimo koeficientą? To dar nesuprantu. Pvz. su OS tai jį galima reguliuot grįžtamojo ryšio dėka, varžų santykis nustato stiprinimo koeficientą. O čia kaip? kaip nustatyt kad tarkim jei duodu 5V iš PWM išėjimo tai prie apkrovos gaučiau 3A? Naudosiu IRF530 |
Čia nereikia žiūrėt stiprinimo, čia bus arba ON arba OFF. Apsaugos nuo viršsrovių savo kūrybos variantą Digix kažkurioj panašioj temoj buvo įkėlęs. Pasieškok pats arba jis pats gal parodys.
P.S. prisiminiau temą ten kalbėjo apie srovės ribojimą elektrinio automobiliuko varikliui. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 17, 09:00 |
|
|
|
|
| Tai žodžiu šitas mosfet'as veiks kaip tiristorius, atitinkamai nuo valdymo impulsų praleidžia arba ne, maitinimo įtampą. bet toks variantas netinka, nes turėsiu reguliuoti atsidarymo trukmę ir dažnį, kad gaučiau norimą efektinės vertės srovę. Iš principo vien su tokiu mosfet ir valdikliu galima išgaut PWM, o aš noriu tokio "constant gain" stiprintuvėlio |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 17, 09:58 |
|
|
|
|
| nes turėsiu reguliuoti atsidarymo trukmę ir dažnį, kad gaučiau norimą efektinės vertės srovę. |
Jau dabar visai pasimečiau, iš pradžių atrodė, kad bent maždaug supranti ką darai, o dabar tai jau nifiga.
Tai kam tau PWM jei tu nesiruoši keisdamas impulsų pločio (dažnio keisti nereikia) reguliuoti srovės ? Tai kaip tu ją reguliuosi ?
| Citata: |
| Iš principo vien su tokiu mosfet ir valdikliu galima išgaut PWM, |
Nu tai taip, o ko dar reikia ?
| Citata: |
| o aš noriu tokio "constant gain" stiprintuvėlio |
O nafig ? Tipo iš PWM darai nuolatinę srovę, ją stiprini ir šildai orą su reguliuojančiu tranzistoriumi ? Tai kam tada PWM ?
Termorezistorius (arba termopora), operacinis, tranzistorius, kaitinimo viela ir turi tą patį tik daug paprasčiau.
P.S. Viskas, aš pasiduodu. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 17, 10:26 |
|
|
|
|
Ok paaiškinsiu kitaip. Iš K8055 aš JAU gaunu PWM, kurio dažnis pastovus 23kHz, bet reguliuojamas HIGH ir LOW santykis. Reguliavimo diapazonas 0 -255, tai jei tarkim turiu 127 uždavęs, išėjime gaunu 50/50 HIGH su LOW 5V, taigi jau turiu PWM ir noriu jį stiprinti, t.y. kai turiu HIGH stiprintuvas tuos ~5V ir 10mA, kurie yra išėjime stiprina iki 3A 6V ir paduoda į apkrovą, o kai LOW tai trumpas būna, 0V kitaip sakant. Va aš tokio daikto noriu.
O su tuo mosfet'u kaip supratau aš, tai visą šitą PWM gaunu iš MOSFET'o, keisdamas jo atsidarymo laiką, visiškai taip pat kaip pvz. impulsiniam nuol. srovės keitiklyje. Jis veiktų kaip jungiklis.
Bet šito varianto minusas toks, kad kai aš duosiu HIGH į mosfetą, jis atsidarys ir praleis VISĄ maitinimo įtampą ir srovę, t.y. jei aš užmaitinsiu iš mašininio akumo 12V 50A, tai man ir duos apkrovai tiek. Tokiu atveju reiktų didelio Mosfet'o reguliavimo dažnio, kad gauti efektinę vertę kiek man reikia.
ir jei taip, tai man nereikia to PWM išėjimo išvis, čia galima visa tai valdyti būtų iš skaitmeninio išėjimo, siunčiant "1" arba "0" mosfetui. Arba net vietoj Mosfet'o panaudoti tiristorių kaip galios keitikliuose.
va taip yra, arba aš nesupratau šito ir nusišneku. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 17, 11:23 |
|
|
|
|
Bet šito varianto minusas toks, kad kai aš duosiu HIGH į mosfetą, jis atsidarys ir praleis VISĄ maitinimo įtampą ir srovę, t.y. jei aš užmaitinsiu iš mašininio akumo 12V 50A, tai man ir duos apkrovai tiek. Tokiu atveju reiktų didelio Mosfet'o reguliavimo dažnio, kad gauti efektinę vertę kiek man reikia.. |
Ne dažnio, o laiko santykio tarp impulso ir pauzės tarp jų.
Jei sakykim tavo apkrova 1 om tai prijungus tiesiogiai prie 12 V tekės 12A srovė. Jai nustatysi impulso pločio santykį 50/50 tai į apkrova tekės 1/2 * 12= 6A jei 1/10 tai 1,2A vidutinė srovė.. Tai ir yra PWM principas, Pulse WIDTH Modulation (impulso pločio moduliacija), o ką tu ten išradinėji tai man visai neaišku.
Davai pasivartyk truputį kokios nors literatūros, savarankiškai pasieškok ir pastudijuok schemų su PWM, nes diskusija tampa beviltiška. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 17, 11:33 |
|
|
|
|
Reguliavimo dažniu tą ir turėjau omeny, kaip dažnai turi siųst signalus (arba kitaip išsireikšti kaip ir pats sakei impulso ir pauzės trukmės)
Ok baigiam diskusijas. Supratau ką norėjai pasakyt, biški netaip galvojau. Tik dar paskutinis klausimas, kodėl būtent naudot MOSFET tranza o ne paprastą tiristorių?Jei naudojamas kaip jungiklis. Vien dėl to kad tiristoriuj didesnis įtampos kritimas ir efektyvumas mažesnis? |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 17, 11:43 |
|
|
|
|
Reguliavimo dažniu tą ir turėjau omeny, kaip dažnai turi siųst signalus (arba kitaip išsireikšti kaip ir pats sakei impulso ir pauzės trukmės)
Ok baigiam diskusijas. Supratau ką norėjai pasakyt, biški netaip galvojau. Tik dar paskutinis klausimas, kodėl būtent naudot MOSFET tranza o ne paprastą tiristorių?Jei naudojamas kaip jungiklis. Vien dėl to kad tiristoriuj didesnis įtampos kritimas ir efektyvumas mažesnis? |
MOSFETą lengviau valdyt, ir jis pilnai atidarytas mažiau kaista. Palyginimui: sakykim I=6A, bipoliarinio soties įtampa apie 3V, taigi turim 18W šilumos.
N-FET vidinė varža 0,05om, taigi 6*6*0,05=1,8W. Akivaizdžiau turbūt nebūna.
P.S. buvau nepastebėjęs kad rašai apie tiristorių.
1. tiristorius netinka nuolatinei srovei (yra išlygų, bet nesigilinam)
2. šilumos nuostoliai dar baisesni, nes tiristorius = du nuosekliai sujungti tranzistoriai
3. tiristorius dažniausiai per lėtas normaliam darbui su PWM. |
|
Paskutinį kartą redagavo Evaldas_S, 2011 06 17, 11:47. Redaguota 1 kartą _________________ If nobody hates you you're doing something boring |
|
|
|
 |
|
 |
Google paieška forume |
|
|
 |
Naujos temos forume |
|