|

|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2026 02 12, 21:09. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Elektronika žaliems » K8055 PWM signalo stiprinimas su operaciniu stiprintuvu
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
 |
 |
K8055 PWM signalo stiprinimas su operaciniu stiprintuvu |
Parašytas: 2011 06 15, 12:34 |
|
|
|
|
| edvardasm rašo: |
| Ingo rašo: |
| Jeigu yra atviras kolektorius, dar nepamirsk kad reikalinga pajungti pull-up rezistoriu nuo isorinio maitinimo prie pwm isejimo, tada greiciausiai sita iseinanti pwm signala dar reiks kazkaip invertuoti, nors nesu tikras,gal ten kaip nors su softu invertuot galima.Stiprinti itampa su operaciniu nera prasmes, nes kokia itampa paduosi i atvira kolektoriu tokio lygio ir isejimo signala gausi, nebent operacini naudoti kaip signalo inverteri, bet tai ir su vienu tranzu padaryt galima. |
Supratau O tas mosfet'o driveris brangus, vien operacinis stiprintuvas esantis ten 23Lt...
Tik nesupratau kodėl pwm išėjimo signalą dar gali reikėt invertuot? |
Mosfet driveris nieko nekainuoja, juk rasiau, driveris paprasciausiu klasikiniu atveju tai tik du tranzai, pvz. kaip cia:
http://www.electro-tech-online.com/attachments/electronic-projects-design-ideas-reviews/35321d1258076832-mosfet-driver-circuit-mosfet.gif
Invertuoti reikia todel kad be inverterio bus taip, kad jei tu noresi didinti srove, mosfeto srove mazes. |
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
Parašytas: 2011 06 15, 15:32 |
|
|
|
|
| Blemba, ką čia nusikalbi tamsta. Evaldas_S nestumia, o žmogui pasakė labai svarbų dalyką - eik skaityt teorijos apie PVM, signalų stiprinimus, kaip veikia stiprintuvas, kaip veikia tranzas, mosfetas, kas yra totem-pole draiveris ir t.t. Nes kad tau viską sukramtys ir įdės į burną nieko gero. Po dienos tu viską užmirši, o ir jei iškils bėda, bent kiek kitokia nei ši - nieko nežinosi ir vėl kelsi uraganus forume, kaip nieks nenori padėti... Jei parašei į žalių skyrių, tai nereiškia, kad turi apsimesti lochu ir kad visi tave aptarnautų. Be to, žaliems tikrai dar per anksti iki tokių PVM ir jų stiprinimų. Pirma paskaityk teorijos, gerai forumietis Evaldas sakė, nes elektronika be teorijos = vudu ir visokios erezijos + sugadintos detalės ir daug nervų... |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 15, 16:08 |
|
|
|
|
Aš buvau kitą susiradęs http://www.picotech.com/applications/pwm_drivers/#chap8 Tik ten yra skirta variklio valdymui, galingi tranzai ir brangiai kainuoja. O pas mane visas procesas pakankamai lėtas ir inertiškas.
Baituks dar vienas draugelis atsirado
Ne tau spręst kiek pas mane žinių. Nevisi čia visažiniai visų sričių ir patyrę elektronikai. Nieks lohu ir neapsimeta, nebent tu labai protingu norėdamas pasirodyt.
Forumai tam ir skirti kad sulaukt patarimų iš išeities. Ir nereik visko sukramtyt, ar tau jau rodos akyse kur nors kad aš prašiau viską už mane padaryt? Tereikia užvest ant kelio. Ką ir padaro žmonės kuriem negaila ir kurie iš tikro čia atėjo padėt kitiem.
O tu jei turi problemų kam išvis rašinėji čia? Gal tau geriau paliko kad čia pasireiškei Žodžiu nesekant tavo pavydžiu ir nerašinėjant kad tik rašyt, gal kitąkart jei nepatinka - nerašyk išvis.
Ačiū padėjusiem  |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 16, 05:59 |
|
|
|
|
| gnt rašo: |
 |
Dėkoju
Kaip suprantu Rezistorius 220Om tai taip vadinamas pull - up rezistrorius, tik aš kiek domėjaus šitai plokštei žmonės jungia 1... 10kOm. Mosfetas srovės stiprinimui ir p kanalo, todėl signalo įeinančio nereikia invertuoti. Kondesatorius kaip filtras pulsacijom mažinti. Ar taip suprantu ? o šotkio diodas jungiamas kam? Manyčiau kad kai duoda 'high' jis persijungia į nelaidžią būseną, o kai signalas 'low' jis persijungia į laidumo būseną, jis reikalingas, nes esan't 'low' signalui, signalas gali nebūti lygus 0, o šotki diodas paimtas, nes jis gali labai greit persijunginėti. taip?  |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 16, 12:50 |
|
|
|
|
ar tas tavo K8055 daiktas atlaiko 6v maitinimo itampa?
jei ne, tai sita shema netinkama, reikalingas lygio keltiklis.
del signalo invertavimo nelabai suprantama ko tau ten konkreciai reikia. nes reiaki zinoti koks isejima ir koks reikalingas isejimas |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 16, 13:14 |
|
|
|
|
K8055 atlaiko iki 50V 100mA. Išėjime jis duoda 0-5V PWM signalą. Išėjimai visi atviro kolektoriaus tipo. Man reikia šiuo signalu užmaitinti SMA laidą, idealiausiai būtų apie 3A srovės. įtampa nelabai svarbi šiuo atveju, gali būti ir 5V.
Iš principo taip viskas vyksta: aš su softo pagalba duodu atitinkamo pločio impulsus, (dažnis šioj plokštėj pastovus, berods 23,2kHz) atitinkamai nuo jo gaunu skirtingas srovės efektines vertes. stiprintuvas sustiprina iki reikiamo lygio ir laidai kaista.
Radau dar va tokią schemutę skirtą variklio valdymui:
Čia maitinimas 24V, aš planuoju išoniam maitinimui panaudoti seną akumuliatorių 12V.
Dėl signalo invertavimo, aš supratau iš Ingo aiškinimų, kad naudojant mosfet'us jei iėjime didinu įtampą tai mosfet pralaidumas mažėja, todėl jį gali reikėti invertuoti
Tiesiog ar gerai supratau duotos schemos elementų paskirtį ar ne? |
|
Paskutinį kartą redagavo edvardasm, 2011 06 16, 14:01. Redaguota 2 kartus(ų) |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 16, 13:41 |
|
|
|
|
Tiesiog ar gerai supratau duotos schemos elementų paskirtį ar ne?[/img] |
Tai apie kurią dabar schemą kalbame ? Tą kur GNT patiekė ? |
|
_________________ If nobody hates you you're doing something boring |
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 06 16, 13:54 |
|
|
|
|
taip apie tą pačią, ar gerai supratau elementų paskirtį joje?
Šita mano pateikta schema iš esmės labai panaši i gnt pateiktą, nieko čia naujo nėra neskaitant relės,variklio ir tranzistoriaus relei komutuoti. Na dar tai kad čia paprastas tranzistorius. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 16, 14:00 |
|
|
|
|
Kaip suprantu Rezistorius 220Om tai taip vadinamas pull - up rezistrorius, tik aš kiek domėjaus šitai plokštei žmonės jungia 1... 10kOm. |
Jeigu kaip pats rašai mikroschema laiko 100ma tai 12/220 < 100mA
taigi jokių problemų palikti 220om.
| Citata: |
| Mosfetas srovės stiprinimui ir p kanalo, todėl signalo įeinančio nereikia invertuoti. Kondesatorius kaip filtras pulsacijom mažinti. Ar taip suprantu ? |
Kol kas taip
| o šotkio diodas jungiamas kam? |
Įdėjo apsidraudimui, nes kol kas niekam neaišku ką tu ten ruošiesi jungti. Jei tai ne variklis, ne elektromagnetas tai diodas nebūtinas. Bet nemaišo.
| Manyčiau kad kai duoda 'high' jis persijungia į nelaidžią būseną, o kai signalas 'low' jis persijungia į laidumo būseną, jis reikalingas, nes esan't 'low' signalui, signalas gali nebūti lygus 0, o šotki diodas paimtas, nes jis gali labai greit persijunginėti. taip? |
Tiek, to nieko nerašysiu, bet tu mane supratai ar ne ? Apsaugai nuo saviindukcijos EVJ jis reikalingas. |
|
_________________ If nobody hates you you're doing something boring |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 16, 14:05 |
|
|
|
|
Va pagaliau normalus atsakymas Supratau ir imsiuos darbų.
Dar sugalvojau vieną klausimą.
[quote="edvardasm"]
| gnt rašo: |
 |
Čia pradžioj prieš pwm išėjimą ka galima pastatyt, kad kokiu avariniu atveju srovė nepakiltų iki 100mA? paprastą saugiklį? Aš iki galo dar neįsisavinau to atviro kolektoriaus, jei pastatyčiau paprastą diodą prie pwm išėjimo, tuomet srovė negalėtų tekėt atgaline kryptim ir iškepti K8055? ar tiesioginis ryšys būtinas tranzistoriui? |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 06 16, 14:41 |
|
|
|
|
diodas mikroshemos neisgelbes. ipac jei jinai laiko 50v kaip tu minejai.
nelabai tiketina kad i mikroshema gali ateiti daugisu nei 50v ir taip pat nelabai imanoma kad i ja pateks pakankamai didele neigiama itampa.
tiesa neiasku kodel tuy butinai nori naudoti P-feta aer butina apkrova jungti pie korpuso gal galima ir prie 12v jungti ? |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 16, 14:52 |
|
|
|
|
Čia pradžioj prieš pwm išėjimą ka galima pastatyt, kad kokiu avariniu atveju srovė nepakiltų iki 100mA? paprastą saugiklį? Aš iki galo dar neįsisavinau to atviro kolektoriaus, jei pastatyčiau paprastą di |
Saugiklis neišgelbės, jei jau labai bijai iškepint K8055 pastatyk buferį (kartotuvą). Kadangi čia dažnis juokingai mažas tai manau tiktų net ir kažkas iš CD40xx serijos. Pvz. CD4010
P.S. ar parašysi pagaliau aiškia ką tu ruošiesi jungti ?Nes gali būti, kad viską galima padaryti dar paprasčiau ir geriau nei su P-FET. |
|
Paskutinį kartą redagavo Evaldas_S, 2011 06 16, 14:53. Redaguota 1 kartą _________________ If nobody hates you you're doing something boring |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 06 16, 14:52 |
|
|
|
|
Apkrova bus jungiama tarp GND ir PWM išėjimo. Nesupratau dėl to jungimo prie 12V. Jei taip jungčiau tai man išvis tada kam tas reguliavimas iš valdiklio? P-fet tam kad stiprintų išėjimo signalą.
O kitų variantų apart kartotuvo nėr? Ir kodėl diodas neapsaugotų nuo atgalinės srovės, įtampos? aj dar dioduose yra didelis įtampos kritimas berods 0,8-1,5V, o pas mane įtampa ir taip nedidelė...
Jau rašiau net kelis kartus ką jungsiu SMA - shape memory alloy, pasigooglinkit Ir visas šitas daiktas bus naudojamas SMA laido kaitinimui, su PWM galima lanksčiau reguliuoti laido temperatūrą ir ekonomiškiau.
Veliau prie viso to bus jungiamo termoporos ir t.t. Bet čia jau atskira grandinė ir dėl to viskas aišku.
Apie SMA jei įdomu:
http://www.youtube.com/watch?v=QYp9rIJRM8s |
|
Paskutinį kartą redagavo edvardasm, 2011 06 16, 15:06. Redaguota 1 kartą |
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
|