|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 06 08, 22:00. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Schemų montažas, skaičiavimai, derinimas » RC grandinė lygiagrečiai tiristoriui
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
 |
 |
RC grandinė lygiagrečiai tiristoriui |
Parašytas: 2011 05 29, 13:57 |
|
|
|
Citata: |
cia jau gincas del terminu gaunasi ka suprantam kaip impulsa.
|
Iš dalies - taip.
tai mano supratimu impusas sugeneruojamas yra tada kai tavo shema atlieka viska nuo pradzio iki pabaigos tai yra paduoda srove o paskui ja nuima.
|
Mano manymu,tu pernelyg susiaurini žodžio "impulsas"reikšmę.
Lot. "impulsus" - smūgis,postūmis(TŽŽ).Tai reikštų staigų pokytį kaip stimulą,postūmį kokiam nors procesui prasidėti(šiuo atveju - simistoriui atsidaryti).Apie trukmę ar aplamai apie baigtinumą čia nekalbama.
Atveju, apie kurį tu kalbi, sukonkretinama:"stačiakampis impulsas","trapecinis impulsas","trikampis impulsas"ir t.t.Aš tokių sąvokų šitoje temoje nenaudojau.
Taigi rezultatas gaunasi lyg tu paimtum ir per kokia rele paduotum nuolatini signala i simistoriu, o tokiu atveju tiristorius neatsidaryti negali, |
Na,nesupratau...Čia tu pateiki modelį kaip tik prieštaraujantį tavo paties argumentams.Juk tu,o ne aš,tvirtinai,kad MOC valdo simistorių nuolatine srove;t.y.,tarsi "per kokią relę paduotum nuolatinį signalą į simistorių". |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 05 29, 15:05 |
|
|
|
na va tavo tas impulso termino suvokimas is nesutampa su mano.
isivazduok tu turi laida ( isejima is kazkokios shemos generuoancios ta impulsa)
pajugnes osilografa turetum matyti kaip itampa pakyla ir po kurio laiko nsusiledzia tada glesi teigti kad stebejai impulsa. jei matusi tik kaip itampa pakilo ir liko pakilusi tada tai nebus impulsas o tik itampos frontas.
MOC mikroshema butent tai ir padaro. jei tu ja viena pacia(be jokiu tiristoriu) paungsi prie osilografo matysi kaip jinai srove padave ir ta srove liko amzinai
taigi jinai impulsu negeneruoja. o duoda nuolatine srove. tai kad ta srove tiristroiui atsidarsius dingsta tai jau kitas reikalas nesusijes su ta mikroshema |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 05 29, 18:33 |
|
|
|
RIMAS50 rašo: |
Valdymo impulso veikimo metu simistorius atidarytas priverstinai.Net jei jis paskui"apsigalvos" - savo funkciją - išjungti fotosimistorių - jis jau bus atlikęs.Jeigu simistorius visai"dochlas"(arba jo nėra) - situacija avarinė - sudegs rezistoriukas,per kurį paduodamas maitinimas optronui. |
Bliamba, kaliega, nustokite balamūtinti žmones. Kai rašiau : "Dėl užsidarymo - niekur jis nesidės - užsidarys, kai gaus priešingą pusperiodį. Dėl atidarymo - taip pat niekur nedings - ant valdymo tol didės itampa, kol galų galia jis atsidarys arba numirs" tai pasirodo, kad taip ir bus. Ir nereika čia ant svylančių varžyčių visko suverst - jos svyla jau po to, kai aplink visi išmiršta. Rašinėjat visokias skambias frazes ("Tikriausiai pats supratai,kad nusišnekėjai.", "Irgi netaip - neatsidarius simistoriui..."), kol galų gale prieiname prie kabinėjimosi dėl nesuprasto įsivaizdavimo ar dar kažko.
Vienu žodžiu iš visos rašliavos daroma išvada, kad be RC grandinės prie induktyvinės apkrovos pagrindinė problema yra simistoriaus užsidarymas. Teisingai ?
p.s. Bet vėl nėra logikos. Nebesant valdymo signalui, kaip simistorius (tristorius) gali neužsidaryti, jei jam priešingas tinko įtampos pusperiodis atkeliauja ? Stebuklų gi nebūna. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 05 29, 18:53 |
|
|
|
Digix,aš puikiai suprantu,ką tu nori pasakyti.Tik ar logiška šio prietaiso darbą nagrinėti atskirai nuo simistoriaus,tarsi tai būtų savarankiškas(funkcionaliai užbaigtas)gaminys?Taip juk nėra.Tokiu atveju ir mikroschemas TDA4605,UC3842-UC3845(tai mikroschemos AE SMPS lauktranzių valdymui - tikriausiai žinai) ir panašias reikėtų laikyti "valdančiomis nuolatine įtampa",nes be FET'o jos savo išėjime duoda nuolatinę įtampą.Impulsai atsiranda tik kai viskas "komplekte" - mikroschema - FET - transformatorius - srovės daviklis.Tačiau niekas jų taip nevadina ir, analizuodami SMPS veikimą,vartoja terminą "impulsas", nes jos suformuoja įtampos impulsus MOS FET'ams valdyti,lygiai kaip MOC suformuoja srovės impulsus simistoriui valdyti. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 05 29, 20:40 |
|
|
|
nu cia au per giliai lendam
jei dasikasime iki kvantines fizikos tai manau visa sita tema taps praktiskai beprasme
bet MOC niekam nieko neformuoja o tiesiog atsidaro sutrumpina du laidus.
tai butu netesinga ja lyginti su realiai impusinio valdymo shema. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 05 29, 21:58 |
|
|
|
Sauliucka rašo: |
Nebesant valdymo signalui, kaip simistorius (tristorius) gali neužsidaryti, jei jam priešingas tinko įtampos pusperiodis atkeliauja ? Stebuklų gi nebūna. |
pirmiausia nepainiok tiristoriaus su simistorium - pastarajam poxui kokio poliariskumo pusperiodis, atidarytoje busenoje srove jis praleidzia i abi puses, o tiristorius tik i viena
nesant valdymo signalo simistorius uzsidaro, kai per ji tekanti srove nukrinta iki tam tikro, konkretaus kiekvienam devaisui, dydzio, o ne del kazkokio mistinio "atkeliaujancio priesingo tinklo itampos pusperiodzio"
stebuklas cia nebent tame, kad nesuprasdamas simistoriaus veikimo principo bandai aiskintis kam reikalingi snuberiai
issiaiskinus simistoriaus veikimo principus, reikia isisamonint, kad yra ir dar vienas "stebuklas" - grandinese su induktyvine apkrova sroves ir itampos fazes nesutampa viena su kita - tai yra tuo momentu, kai pusperiodzio itampa buna nuliniame taske, srove gali buti visai nemaza, pilnai pakankama, kad simistorius isliktu atidarytas |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 05 30, 11:02 |
|
|
|
ir taip gauta įskaita už visą jo dėstomą kursą |
Manau,čia visa esmė.
Tu savo pigiu triuku apgavai ne"žioplą" dėstytoją,o save.Mokomės taigi sau,o ne dėstytojui .Žinių spragos liko ir dabar periodiškai "išlenda" sudegusių optronų pavidalu . |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 05 30, 11:41 |
|
|
|
RIMAS50 rašo: |
Manau,čia visa esmė.
Tu savo pigiu triuku apgavai ne"žioplą" dėstytoją,o save.Mokomės taigi sau,o ne dėstytojui .Žinių spragos liko ir dabar periodiškai "išlenda" sudegusių optronų pavidalu . |
Kaip pavizdingas studentas visviena lankiau jo paskaitas. Ne del to, kad ko ismokintu (nelabai ka anas ten ir zinojo), bet tiesiog idomu buvo, kurioj vietoj vel nusisnekes Kaip ir sioj temoj ne kai kurie. Beje, kuriam cia oprtonos dega ?
Taigi dar karta klausiu, ar simistorius sudarytas is dvieju tiristoriu ? |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 05 30, 12:12 |
|
|
|
Beje, kuriam cia oprtonos dega ?
|
Ir nereika čia ant svylančių varžyčių visko suverst - jos svyla jau po to, kai aplink visi išmiršta. |
Taigi dar karta klausiu, ar simistorius sudarytas is dvieju tiristoriu ? |
Šitas klausimas,kaip supratau,adresuotas gnt .Jeigu klaustum manęs,atsakyčiau:"lygiai kaip tranzistorius sudarytas iš dviejų diodų"...
PS
Gerai,kai žmogus supranta jumorą ir į pajuokavimą atsako tik ironija.Daug kas mirtinai įsižeidžia ir pradeda koliotis .
Pats ,tikriausiai,esi žemaitis,nes užsispyręs ir nekeiti nuomonės,nors tau kuolą ant galvos tašyk.  |
|
|
|
|
 |
 |
 |
Parašytas: 2011 05 30, 12:19 |
|
|
|
Antras rezultatas google paieskoje, iskart po Vikipedijos:
http://www.allaboutcircuits.com/vol_3/chpt_7/6.html
From the equivalent circuit diagram shown earlier, one might think that main terminals 1 and 2 were interchangeable. These are not! Although it is helpful to imagine the TRIAC as being composed of two SCRs joined together, it in fact is constructed from a single piece of semiconducting material, appropriately doped and layered. The actual operating characteristics may differ slightly from that of the equivalent model. |
|
|
_________________ Elektroje stebuklų nebūna - būna blogi kontaktai!
"Aš čia, gyva!"
(durnyno SHIT'o vardas - Lietuva) |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 05 30, 13:43 |
|
|
|
Na va, mielieji, prasiaiskinom. Tarp musu yra tas destytojas, kuris man iskaita pasirase.
Nors as ne zemaitis, bet kartais pabunu, kai reikia. Labai gerai, kad ilgai kentes prisijunge ir dar vienas protingas (cia ne pasaipa, cia tiesioginis pastebejimas) prasnekovas.
Situacija tokia, kad ant stalo pas mane du simistoriai. Paeiliui juos kaisioju i schema, kuri reguliuoja kaitrine lempute. Su vienu gaunasi taip, kad reguliuojasi nuo 0 iki 100%, o su kitu tik nuo 50 iki 100%. (pramustas i viena puse). Sekantiems sia tema rekomenduoju paziureti RVRSS nuoroda, ten aiskiau atrodo. Persasi isvada (ir be nuorodu), kad simistorius vis tik tikrai is dvieju tiristoriu. Ziurim toliau: kaip zinia, tiristorius neuzsidarys nuolatines sroves grandineje, net jei jam bus nebepaduodamas valdymo signalas. Prasom nesimuistyti, draugas destytojau Tiristorius uzsidarys tik gaves nuli (nebegaves itampos) arba priesinga potenciala (keiciantis potencialui visviena bus pereita per nuli - taip gal aiskiau ir nereiks prie savoku kabinetis) jo pralaidumui. Prie ko as cia lenkiu ? Pamatysit, draugas destytojau. Optopora (na ta MOC3041) negeneruoja jokiu impulsu ( kaip po to supratom, kad gincijomes del neteisingai suprastos minties), o praleidzia pilna itampos amplitude. Jei jegos simistorius (uz optoporos) del kokiu nors priezasciu neatsidarys, tai i savo valdymo grandine gaus pilna amplitude, ko pasekoje pasijaus kaip destytojas, padares klaida ir neuzsuntaves savo arogancijos ir pasiutusio nenoro pripazinti nusisnekejus (optoporos - ta prasme). Jis galų gale padės parašą (arba atsidarys, arba bus "nukaltas" jo valdymas). Bet, kaip matau, ne kai kuriam čia geriau apšmeižti prašnekovus ir bandyti iš balos sausam atsikelti. Taigi nera ko čia prieštarauti, jei sakiau, kad simistorius prasidarys arba mirs.
Kad neužsidarys - irgi visiškai nelogiška, bent man taip atrodo, nes kur jis dėsis gaves potencialą priešingą jo pralaidumui. Ir nereika čia pradėti kranksėti, kad anas praleidžia i abi puses, tipo čia ne tiristorius. Pasižiųrėkite i lemputę su pusiau nukaltu simistoriumi, draugas sėstytojau.
Taigi po mano pasapaliojimu gryžtam į pradžią. Be krūvos teorijos, kaip praktiškai man padėtu ta RC grandinė, turint omenyje kintamą induktyvinę apkrovą. Ir tas 0,1mkf+100omų atrodo ganėtinai juokingai (asmeniškai man keistai) prie komutuojamo galingumo. Jei induktyvinė apkrova taip smarkiai itakoja simistoriaus darbui, tai ir kompensavimas turetu kažkaip pasiskaičiuoti, bet praktiško paskaičiavimo (pasiulymo kaip skaičiuoti) kol kas dar nesulaukiau.
p.s. Prašom nesistebėti pamačius keistai atrodantį mano klausimą. Siūlyčiau "kapstyti" giliau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kaip sakant: "gudri kiaulė gilią šaknį knisa". Atsiprašau, jei kuris supratot esanti kiaulė, bei kad aš prašau giliau knistis - ne tai turėjau omenyje, čia, tipo, kad būna mano naivus (žioplas) klausimas su potekste  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 05 30, 14:34 |
|
|
|
Situacija tokia, kad ant stalo pas mane du simistoriai. Paeiliui juos kaisioju i schema, kuri reguliuoja kaitrine lempute. Su vienu gaunasi taip, kad reguliuojasi nuo 0 iki 100%, o su kitu tik nuo 50 iki 100%. (pramustas i viena puse). |
Cia reiketu patikslinti ta "pramustas", kad vel nesusipainiotume terminuose.
Tikras pilnas pramusimas butu pagal mane toks, kai prietaiso vidine struktura tampa nevaldomu laidininku su tam tikra dazniausiai artima nuliui varza.
Siuo atveju, jei ta pati vieninga fizine struktura (suformuota viename silicio kristale) islieka valdoma bent i viena puse, greiciau reiketu kalbeti apie tam tikra dalini pradiniu savybiu praradima, t.y. i viena puse simistorius labai nesunkiai atsidaro, galbut netgi savaime veikiamas savo maitinimo itampos ir netgi be valdymo signalo.
Tiristoriams (tiesiogine kryptimi) ir simistoriams ta neatsidarymo itampa yra normuojama (ja virsyjus prietaisas neturetu sudegti, jis tada tiesiog atsidaro), ir jos sumazejimas gali buti arba gamybos broko arba neteisingo naudojimo pasekme.
Sekantiems sia tema rekomenduoju paziureti RVRSS nuoroda, ten aiskiau atrodo. Persasi isvada (ir be nuorodu), kad simistorius vis tik tikrai is dvieju tiristoriu. |
Pralaidumo poziuriu yra panasiai (nors irgi ne visiskai taip), taciau valdymo poziuriu - ne.
Ziurim toliau: kaip zinia, tiristorius neuzsidarys nuolatines sroves grandineje, net jei jam bus nebepaduodamas valdymo signalas. Prasom nesimuistyti, draugas destytojau Tiristorius uzsidarys tik gaves nuli (nebegaves itampos) arba priesinga potenciala (keiciantis potencialui visviena bus pereita per nuli - taip gal aiskiau ir nereiks prie savoku kabinetis) jo pralaidumui. |
Vel patikslinkim, kad esminis parametras yra ne itampa, o srove - be abejo, jei itampa ant simistoriaus bus lygi visiskam nuliui arba bus priesingos krypties, pries tai buvusios krypties srove jau negales teketi simistorium, taigi, uzsidarymo salyga irgi bus ivykdyta.
Kad neužsidarys - irgi visiškai nelogiška, bent man taip atrodo, nes kur jis dėsis gaves potencialą priešingą jo pralaidumui. Ir nereika čia pradėti kranksėti, kad anas praleidžia i abi puses, tipo čia ne tiristorius. Pasižiųrėkite i lemputę su pusiau nukaltu simistoriumi, draugas sėstytojau. |
As palaikyciau nuomone, kad itampai ant simistoriaus keiciant krypti srove neisvengiamai pereina per nuli ir pries tai buves atidarytas simistorius tures uzsidaryti.
Kitaip tariant, skirtingomis kryptimis atidaryto simistoriaus vidines busenos yra skirtingos, ir viena kitos nepakeicia, todel viena kryptimi atidarytas simistorius nera tokioje busenoje tinkamas priesingos krypties srovei praleisti jei nebus sudarytos salygos jam naujai atsidaryti butent i ta kita priesinga puse - arba per valdyma ar per pakankamai didele maitinimo itampa.
Taigi po mano pasapaliojimu gryžtam į pradžią. Be krūvos teorijos, kaip praktiškai man padėtu ta RC grandinė, turint omenyje kintamą induktyvinę apkrovą. Ir tas 0,1mkf+100omų atrodo ganėtinai juokingai (asmeniškai man keistai) prie komutuojamo galingumo. Jei induktyvinė apkrova taip smarkiai itakoja simistoriaus darbui, tai ir kompensavimas turetu kažkaip pasiskaičiuoti, bet praktiško paskaičiavimo (pasiulymo kaip skaičiuoti) kol kas dar nesulaukiau.  |
Pradekim nuo to, kad skirtingu tiristoriu o tuo labiau simistoriu parametrai yra labai skirtingi, kartais tiek, kad jau atrodo logiska juos isskirti i atskiras prietaisu kategorijas, todel kazin ar cia gali buti vieningas atsakymas del tu suntuojanciu RC grandiniu, kuriu pririsimas prie induktyvines apkrovos man neatrodo butinas, nes pirma - induktyvine apkrova tik pastumia faze del ko komutaciniai procesai vyksta kitu metu bet tai nekeicia ju esmes (pvz. srove per induktyvuma nukris kazkiek veliau, bet tada prietaisas vistiek uzsidarys), o antra - tokiu kaip galima sutikti schemose (silpnu) RC grandiniu itaka pagal komutuojamas ten galias yra labai minimali.
Todel pirmiausiai tu RC grandiniu prasme matyciau jau cia Digix-o minetame aspekte del tiesiogines itampos kilimo greicio ribojimo, kuri virsyjus prietaisas gali atsidaryti ir be valdymo signalo (tai butu dinaminis analogas to statinio reiskinio, kai yra virsyjama max tiesiogine itampa, kas kaip minejau irgi turetu atidaryti prietaisa), taciau, kiekvienu konkreciu atveju, priklausomai nuo konkrecios maitinimo-apkrovos-rakto (ju paramertru ir savybiu) kombinacijos, galima tiketis ir itakos kituose apsektuose, taip pat iskaitant ir uzsidaryma.
Konkreciai, galima tiketis netiketu fokusu naudojant per leta prietaisa per greitoje schemoje, arba esant per dideliems kokiems nors parazitiniams parametrams, pvz. parazitines talpos ir induktyvumai gali sudaryti sunkiai prognozuojamus ir valdomus virpesiu konturus, kuriu neutralizavimui ir gali buti naudingos RC grandines, bet siuo poziuriu kazin ar verta kalbeti apie kazkokia apibendrinta skaiciavimo metodika - greiciau jau reikia istirti konkrecia schema ir jei joje kazkas konkreciai kliuna, imtis atitinkamu priemoniu butent pagal tai kas ten kliuna.
Ir tokio "galutinio istaisymo" galutiniai pavidalai skirtingose schemose gali buti labai skirtingi. |
|
_________________ Elektroje stebuklų nebūna - būna blogi kontaktai!
"Aš čia, gyva!"
(durnyno SHIT'o vardas - Lietuva) |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 05 31, 10:39 |
|
|
|
RVRSS rašo: |
Cia reiketu patikslinti ta "pramustas", kad vel nesusipainiotume terminuose |
Ai, tiek to tuos terminus, tegu kiekvienas iesko kabliukų ir demonstruoja savo išmintį
RVRSS rašo: |
.... kazin ar verta kalbeti apie kazkokia apibendrinta skaiciavimo metodika - greiciau jau reikia istirti konkrecia schema ir jei joje kazkas konkreciai kliuna, imtis atitinkamu priemoniu butent pagal tai kas ten kliuna... |
Kaip ir aklavietė gaunasi.
Temos išvados:
1. Pradžioj viska surinkt, išsibandyt, o tada vėl tobulint ir daryti iš naujo montažinę plokštę. Bliamba, tobulumui ribų nėra
2. Analizuojant mano buką temos klausimą ir peržiūrėjus mielaširdingus diskusijos dalyvių atsakymus ir patarimus, peršasi išvada, kad esam vienodo bukumo (na, ne visi žinoma), tik su skirtingais ego, kuris pasireiškia bandymu sukurti kokį tai savo ir prašnekovo įvaizdį. Pasirodo, "pasitaiko vagių ir tarp čigonų"
Prašom nesupykt, o jei turit dar kokių minčių - rašykit - pasišaipysim, t.y. paanalizuosim, gal padės. |
|
|
|
|
 |
|
 |
Google paieška forume |
|
 |
Naujos temos forume |
|