|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 07 21, 00:31. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Elektronika žaliems » Mirksiuko dažnio keitimas
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
 |
 |
Mirksiuko dažnio keitimas |
Parašytas: 2010 11 18, 16:51 |
|
|
|
Sveiki,
Kažkada buvau pasidaręs paprastą žemų (atrodo nepamenu) mirksiuką. Dabar kyla klausimas, kaip reikia skaičiuoti R ir C norint gauti atitinkamą mirksiuko dažnį?
Žiūrinti į šią schemą: http://www.elektronika.lt/schematic/theme/82/15605/
1Hz atitinka:
R = 47 kiloomai
C=22 mikrofaradai
Taip pat parašyta: "Mažinant R ir C nominalus mirksėjimo dažnis didėja ir atvirkščiai".
Tai pvz jeigu aš noriu išgauti 32 Hz tai būtų taip:
R:
1Hz = 47
32Hz = x
x= (32 * 47) / 1 = 1504
R = 1504 Kiloomai
C:
1Hz = 22
32Hz = x
x = (32 * 22) / 1 = 704
C = 704 mikrofaradai
Tai norint padaryti 32Hz dirbantį mirksiuką man prireiks:
R = 1504 Kiloomų ir C = 704 mikrofaradų. O kaip su tranzistoriumi? Kokie dar gali būtų niuansai? Ar teisingai samprotauju? Kokie patarimai?
Aš čia žiūriu patį paprasčiausią variantą, jeigu yra optimalesnių ir geresnių siūlykit, verta pavargti dėl kokybiškesnio ir geresnio darbo.
Ačiū iš anksto už patarimus, atsakymus. |
|
|
|
|
 |
 |
Re: Mirksiuko dažnio keitimas |
Parašytas: 2010 11 18, 17:02 |
|
|
|
qutwala rašo: |
Sveiki,
Kažkada buvau pasidaręs paprastą žemų (atrodo nepamenu) mirksiuką. Dabar kyla klausimas, kaip reikia skaičiuoti R ir C norint gauti atitinkamą mirksiuko dažnį?
Žiūrinti į šią schemą: http://www.elektronika.lt/schematic/theme/82/15605/
1Hz atitinka:
R = 47 kiloomai
C=22 mikrofaradai
Taip pat parašyta: "Mažinant R ir C nominalus mirksėjimo dažnis didėja ir atvirkščiai".
Tai pvz jeigu aš noriu išgauti 32 Hz tai būtų taip:
R:
1Hz = 47
32Hz = x
x= (32 * 47) / 1 = 1504
R = 1504 Kiloomai
C:
1Hz = 22
32Hz = x
x = (32 * 22) / 1 = 704
C = 704 mikrofaradai
Tai norint padaryti 32Hz dirbantį mirksiuką man prireiks:
R = 1504 Kiloomų ir C = 704 mikrofaradų. O kaip su tranzistoriumi? Kokie dar gali būtų niuansai? Ar teisingai samprotauju? Kokie patarimai?
Aš čia žiūriu patį paprasčiausią variantą, jeigu yra optimalesnių ir geresnių siūlykit, verta pavargti dėl kokybiškesnio ir geresnio darbo.
Ačiū iš anksto už patarimus, atsakymus. |
Skaičiuoji neteisingai, čia reikia kiek sudėtingesnių formulių nei obuolių bei bulkučių skaičiavimui. Pats gali suprasti loginę klaidą - didinant dažnį tiek R tiek C turi mažėti, o ne didėti. Jei reikia formules rasi pasiknisęs Googleje su užklausa "RC osciliators frequency calculation" ar "multivibrator frequency calculation" tačiau aš tau siūlau reikiamą dažnį rasti bandymų keliu. Taip daug paprasčiau. Tik nepamiršk- didinant dažnį nominalai turi MAŽĖTI.
http://en.wikipedia.org/wiki/Multivibrator |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 11 18, 17:48 |
|
|
|
Oj.. kažkodėl taip ir pagalvojau, kad kažką praleidau.
Aiškumas, na bet paprastumas nėra tikslumas, nors kaip pradžioje galbūt ir užtektų. Tačiau ar pastoviai perlituoti varžas ir panašiai ar iš karto susiskaičiuoti ir būti užtikrintam jog norimas rezultatas garantuotas skiriasi manau.
Galbūt yra kur kokios lietuviškos informacijos arba galėtumėte parašyti jei turite laisvo laiko pavyzdį su 32Hz ir visų koficentų reikšmėmis?
Ačiū. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 11 18, 18:10 |
|
|
|
siaip cia jokios formules nera o jei butu tai per daug sudetinga kad pagal ja ka nors skasiciuoti.bet viska ksiaciuoji beveik tesingai jei nekreipsime desneio i tai kad tu skaisuoji perioda o ne dazni.
papratstai RC generetoriui periodas bus lygus RC sandaugai su kazkkiu koeficientu
ta koefienta reikia rasti kievienai konkreciai shemai.
tai jei tu nori apskaiciuoti dazni pirma idek betkoki kondensatoiu ir varza, iamatuok gauta dazni, ir pagal tai suzinosi savo shemo koeficienta.
o tada jau galesi skaiciuoti dazni kokio tau reikia.
beje tavo shemos daznis buas labai priklausomas nuo maitimo itampos tai suaksiciuotas koeficientas galios tik vienai itampai |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 11 18, 22:59 |
|
|
|
Aiškumas, būtinai bandysiu.
32Hz - buvo tik pvz, o be to čia kiek žinau subwoofer'iams, kai kurie garsiakalbiai net neatkuria, o aš nežadu kol kas žaisti su gera aparatūra ir savo "išradimais". Tad naudosiu paprastas kolonėles, 5,1.
Turiu schemą:
http://pasidaryk.puslapiai.lt/Universali%20sviesos%20muzika.html
Pagal šią buvau pasidaręs, puikiausiai veikė ir su 12V, o čia 220, nesinori iškept kol kas.
Kitas klausimas skambėtų, kaip turėčiau pasiimt tuos dažnius iš tų kolonėlių. Kolonėlės jungiamos į "bosterį" ir prie pagrindinio šio išėjimo 3mm buvau prijungęs. Mirksėt mirksėjo tik klausimas ar vien pagal pačio bosterio žemus ar ir aukštų kartu. Ar jungti kiekvieną kanalą prie atitinkamo kolonėlės kanalo(-ų)?
Gal klausimai biškį ne logiški, bet esmę turėjot pagaut.
Jei vistiek nesuprantat bandysiu aiškiau paaiškinti.  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 11 18, 23:09 |
|
|
|
taigi kalba ejo apie mirgsiuko dazni o dabar pakisai kazkokia sviesos muzikos shema.
galiu pasakyti kad tavo mirgsiukas su paskutiniu postu neturi nieko bendro |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2010 11 18, 23:10 |
|
|
|
Digix rašo: |
taigi kalba ejo apie mirgsiuko dazni o dabar pakisai kazkokia sviesos muzikos shema.
galiu pasakyti kad tavo mirgsiukas su paskutiniu postu neturi nieko bendro |
Nepyk, truputuką susipainiojau.  |
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
 |
Naujos temos forume |