|
Forumas » Maitinimo šaltiniai » transformatorių viniojimas/skaičiavimai
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
 |
transformatorių viniojimas/skaičiavimai |
Parašytas: 2010 05 04, 18:46 |
|
|
|
|
Na, aš tą žodį naudojau vien dėl to, jog jį aptikau knygutėj, iš kurios skaičiau apie lempinius prietaisus. Taip pat žinojau, kad "pušpulines" schemas galima vadinti ir "dvitaktėmis", bet maniau bus tiesiog trumpiau taip parašyt, nes forume kiek esu skaitinėjęs, visi taip rašo, visi taip supranta ir nebūna problemų. Ir anoks čia pasipūtimas...
Visai tau neprieštarauju, reikia saugot savo kalbą. Bet nemanau, kad nusipelniau nepagarbos dėl vieno kito žodžio, juolab, kad bendrauju kaip įmanoma taisyklingiau. Geriau eik atskalbk smegenis tiems, kurie net lietuviškų rašmenų nėra matę, o aš vardan lietuvių kalbos gimtosios pasistengsiu vartot lietuviškus atitikmenis, kad nekiltų bereikalingų ginčų ateity, |
|
_________________ A trouble is, a lot of people don't use their ears... |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 05 04, 23:25 |
|
|
|
|
visu pirma, nrnaudojimas lietuvisku rasmenu, nera pazeidimas butent sio forumo taisykliu, tarptautiskai priimta naudoti bendraja abecele , kurioje nera butina naudoti lietuvisku raidziu su nosinemis ir varnelemis, zmogus kuris piktinasi kad kiti neuzdeda varneles ant s ar z , cia jau per daug... o pushpulas ar dvitraukis, tai taip, cia jau nukrypimai nuo kalbos, del ju jau kas kaip sugalvos piktintis...
o dabar turiu klausima, kaip zinoti , kokio storumo viela, kokia srove atlaiko , 50hz transformatoriuje? butent iskilo itarimas, davinioju latra, jo pirmines storis 1,2mm varine viela, kazkur radau jog jis atlaiko 2kw galia, bet ar gali buti jog tokia plona viela atlaiko: 2000/220=9A ? |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 05 05, 07:01 |
|
|
|
|
| Neįdėmiai, ponai, skaitote tą temą jau buvo paminėta kažkieno tas klausimas . d~(0,6- 0,8 )I^0,5; tai ptiklauso nuo užduoto srovės tankio variniam laidui,aplinkos sąlygų( variui J apie3-4A/mm2). Šioj emp formulėj d - mm,I - A; |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2010 05 27, 18:19 |
|
|
|
|
Yra toks reikala:s reikia papildomai privynioti 20vijų prie trafo. Serdis El formos, o su jos ardymu ir surinkimu problema. Kadangi vijų skaičius nėra didelis, tai nutariau neardyti. Bet problema yra tokia, laido storis 2,5mm^2, o tokio nei lakuoto, nei kitaip izoliuoto neturiu.
Ar galima naudoti iš jėgos kabelio laidą su izoliacija? tokio gaučiau. o gal galima naudoti tokio skerspjūvio ploto tik ne monolitą? |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 10 06, 21:10 |
|
|
|
|
Sveiki,
Gavau kažkokio apysenio vokiško teliko aukštinantį trafą.
220v-320v-2869v. 2869v apvija pramušta manau, nes rodo trumpą.
Tuo tarpu pirminė 20,4Omo, 320v antrinė 7,5Omo. Planuoju iš šio trafuko susivynioti 11v (dar neišlygintos) trafą ir kilo abejonių.
Va apie ką kalba eina:
1. Foto: Šerdies forma, matmenys centimetrais.
2. Foto: Kažkoks serijinis ar pan. ir įtampos kitimas.
3. Foto: Mano manymu abi antrinės, manau raudoni laidai aukšta įtampa, rudi 320v.
4. Foto: Mano nuomone pirminė (nes rudas ir mėlynas laidai įeina, tai pagal ES standartus...)
Noriu pridėti, kad rudas bei mėlynas, bei abu plonesni rudi laidai yra su dviguba izoliacija, dat panašu, kad jie skirti aukštai įtampai. Taigi dabar truputį susimaišiau, ar tikrai ten pirminė, kur rudas ir mėlynas... Gal galėtumėte patikslinti mano mąstymą?
5. Foto: Viskas kartu.
Taigi trafo išdėstymas labai patogus pasirodė, nes antrinė atskirta nuo pirminės ir gana nemažai vietos apvijoms.
I. Klausimas: ar galima naudoti jau esančią pirminę?
II. Klausimas: jei taip, kaip man žinoti kiek vijų antrinei? Nes vijų skaičiaus pirminėje nežinau... Prie to paties, jei tarkim vijų skaičių matuojant praktiškai, pavynioji, pamatuoji testeriu ir jei reikia vėl vynioji, galima taip būtų? Tai kad į trafą nesuvyniota viela yra špūlėje įtampos parodymams neturės didelės reikšmės?
III. Klausimas: Kodėl pirminėje, viduryje išskirta ir išvesta lauk laidas (4 fotkė), tarp kurio ir mėlyno laido 0,4Omo. Su rudu laidu jis turi 20Omų varžą... Gal galima būtų pirminę sutrumpinti ir maitinimą pirminei perjungti į tą išvestą laidą ir į rudą, tikintis didesnės galios? Ar tai gali privesti trafą prie šerdies įsisotinimo ir kaitimo?
IV. Klausimas: Mano nuomone antrinėje galima naudoti bet kokio storio laidą, nors ir 1,5mm skersmens, svarbu kad tik tilptų ir būtų reikiamas vijų skaičius. Kuo storesnė, tuo galia didesnė. Ar abu mano teiginiai teisingi?
V. Klausimas: ar galima iš tokio trafo tikėtis bent 5A srovės ties 11v?
VI. Klausimas: ar galima jungti antrinėje du plonesnius laidus lygiagrečiai, vietoje vieno storesnio?
VII. Klausimas: jei pajungsiu trafą į 220V maitinimą ir antrinėje bus per mažai vijų, trafas kaisti nepradės? Ar vijų skaičius antrinėje jokios įtakos trafo kaitimui nesudaro, kadangi visa pirmine pratekanti srovė sunaudojama magnetiniam laukui šerdyje kurti?
VIII. Klausimas: ar š čia bus ir viską mesti n*?
Stengiausi viską detaliai ir tiksliai išdėstyti, tikiuosi nesudariau daug sunkumų ir neuždaviau labai bukų klausimų. Šiaip praktikos su trafais neturėjau, nebent savadarbis įtampos aukštintuvas iš 12V į 600V 1kHz dažnyje, kur vyniojau mažą ferituka EI formos. Na ir keletas nežymių trafų davyniojimų, nuvyniojimų...
Būsiu labai dėkingas už pagalbą.  |
|
_________________ Nėra geriau už IBM/Lenovo ThinkPad! |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 10 06, 22:00 |
|
|
|
|
Uuoooooii ...
Taip, nuo ko cia dabar pradejus?
1. Vienoj is sekciju yra tik viena apvija ir is jos iseina du laidai - rudas ir melynas, tarp ju varza apie 20 omu, su atsaka nuo vieno is ju, matyt termosaugikliui - jei viskas taip tai cia pirmine, trafas apie 80-100W galios.
2. Kitoj sekcijoj tada dvi antrines, kuriu itampas reikejo pamatuoti pries isrenkant trafa, tada pagal tai kiek ten buvo voltu ir kiek gausim viju nuvyniodami kuria nors is siu antriniu galima butu iskart suskaiciuoti santyki tarp voltu ir viju sitam trafui.
3. Uzrasas 2869-320-240 pagal mane neturi nieko bendra (bent jau tiesiogiai) su konkreciu trafo apviju itampomis.
4. Itampos trafo apvijose priklauso tik nuo ant paties trafo serdies suvyniotu viju skaiciaus, o is trafo lauk isejes laidas gali buti bet kokio ilgio ir bet kokiam pavidale, nuo to jau is esmes is tos apvijos gaunama itampa nepriklauso.
5. Nuo antrines viju skaiciaus neapkrauto trafo kaitimas nepriklauso, tik nuo pirmines ir itampos i kuria ji pajungta.
6. Lygiagretinti antrines galima, jei itampa (t.y. viju skaicius) ir kryptis abieju sutampa.
7. Norint isgauti is trafo max nauda reikia stengtis uzpildyti visa serdies langa kuo storesniu laidu, kuriuo vyniojant dar telpa reikiamas viju skaicius.
8. Skaiciuojant apviju itampas, reikia prideti ~10% atsargos itampos kritimo paciame trafe kompensavimui.
9. Ar kas nors is to gausis priklauso nuo to kaip bus dirbama. |
|
_________________ Elektroje stebuklų nebūna - būna blogi kontaktai!
"Aš čia, gyva!"
(durnyno SHIT'o vardas - Lietuva) |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 10 07, 12:55 |
|
|
|
|
Aham, labai dėkingas, didžioji dalis klausimų atsakyta ir suprasta.
Liko tik vienas pasitikslinimas: dabar surenku trafo serdį, pamatuoju įtampas, o tada nuvyniodamas konkrečios antrinės apvijas sužinau apvijų skaičių ir žinodamas jos įtampą pagal proporciją gaunu pirminės apvijų skaičių, taip? |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2010 10 07, 13:34 |
|
|
|
|
Tai turbut pagal ta proporcija skaiciuoti reikes ne pirmines o norimos gauti antrines viju skaiciu?  |
|
"Aš čia, gyva!"
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 10 07, 16:00 |
|
|
|
|
A nu galima ir taip... Aš vis per kitą galą... Būčiau suskaičiavęs antrinės vijų skaičių, tada pagal proporciją radęs pirminės vijų skaičių, o tik tada vėl pagal tą pirminės vijų skaičių ir norimą įtampą bučiau pasiskaičiavęs būsimos antrinės vijų skaičių. Kai galima iškart rasti įtampą vijai...
Tačiau išėjo viskas paprasčiau. Lenkiu prieš jus galvą, RVRSS. Visgi tie skaičiukai nieko nereiškė... Antrinė 128V ir 14V. Taigi tereikia rasti 14V antrinės vijų skaičių ir truputį sumažinti keliomis vijomis. Bei pervynioti tik vieną antrinę iš storesnio laido. Tačiau gavau atsakymus į rūpimus klausimus, šiek tiek suvokiau esmę ir kitą kartą taip neskubėsiu plokštelių nuardyti... Didelis ačiū! |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 10 07, 18:33 |
|
|
|
|
| kazin ar tavo trafas surinkus tyliai veiks. serdis buna laku uzlieta ir tai kartais triuksmauja, o db po tokiu ardymu tai kaip reikalas gali zyzti labiau apkrovus.. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2010 10 07, 19:46 |
|
|
|
|
Pervyniojau antrinę, padariau 50 vijų su ~1,1mm skersmens viela, įtampa 13V kintama (ta prasme ne po diodų tiltelio), srovė virš 20A, nes lempučių pritrūkau tiksliau išmatuoti, o ampermetras tik truputį virš 10A rodo, toliau apsauga suveikia... Tai spėju virš 250W bus užsimerkus... O zirzti nezirzia, nes visus kraštus į epoksidkę pamerkęs buvau, prisigėrė tarpai, suaušo, o likučius bulgarke nušlifavau. Atrodo gražiai, nezirzia, nekaista (na nebent apkrovą virš 200w duodu, tada jau vasarošiltis) ir savo darbą atlieka puikiai.
Very happy!
Dabar galėsiu savo stiprus nors visus iškart užmaitinti, pakaks...  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 10 07, 20:50 |
|
|
|
|
Del galios nustatymo - tikroji t.y. ilgalaike galia yra tokia, kuria trafas gali istraukti bent jau valanda, vis dar neperkaisdamas (t.y. kad tada galima butu islaikyti ant jo uzdejus ranka bent minute).
Kaip jau minejau, 20 omu pirmines varza atitinka ~80-100W tikros galios, o 1.1mm diametro laidas siaip jau skirtas 4A srovei (jei viengubas).
Galima ir kitaip pamatuoti - prie kokios apkrovos is pradiniu 13V antrineje lieka 12V (cia bus lengvas rezimas) arba 11V (cia jau max).
P.S. Kokia ten buvo bandymams naudotu lempuciu galia? |
|
"Aš čia, gyva!"
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 10 07, 22:20 |
|
|
|
|
Sukroviau viską ką turėjau, nuo ilgųjų šviesų lempų iki posūkių ir stopų lempučių. Bendrai išeina apie 260w ir švietė gana ryškiai, šiaip kabant jau kokiem 100w lempučių, užkabinus 55w traktorinę lemputę kitų lempučių ryškumas net nesumažėja, tik mirkteli ir tiek... Čia galią pagal pirminės varžą, tai omo dėsnį pasitelkęs gauni? Ir dar NK daug maš primeti, taip?
O šiaip tai labai patenkintas, kaip bebūtų pastovi tegu ir 100w, lakinai manau 250w galima gauti, ko stiprintuvui ir reikia, kad nespringtų per pikus. Tda8560q porą veš laisvai ir man to gana. Juolab, trafą gavau dykai, vielos jau turėjau ir išėjo dar daug geriau nei tikėjausi.  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 10 07, 23:53 |
|
|
|
|
Na as tiesiog primenu, kad reikia skirti trumpalaike galia kuria trafas istempia per kelias matavimo minutes nuo pastovios ilgalaikes.
Klaidingai priemus pirma dydi kaip antra galima perkrauti ir netgi sudeginti trafa.
(taip, del Omo desnio ir is to isplaukiancio trafo NK)
Ir subjektyvus lempuciu ryskumo ivertinimas is akies visgi neprilygsta objektyviems matavimams su atitinkamais prietaisais.
Na ir jau minetas "valandos testas" visada galioja kaip galutinis trafo tinkamumo norimam panaudojimui verdiktas.
(nes taip pabandyti daznai paprasciau nei skaiciuoti formules)
Del panaudojimo stiprintuve - vidutine galia ten tikrai zymiai mazesne uz max, todel trafo perkaitimas beveik negresia (net jei stipras butu galingesnis uz trafa!), bet bus kita problema - maitinimo itampos kritimas galios piku metu. |
|
"Aš čia, gyva!"
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 10 08, 07:17 |
|
|
|
|
Dėl įtampos tai taip, bet kaip bebūtų, įtampa tokiame trafe kris mažiau nei tame mažame, kurį turiu, nes tas mažylis jis ir taip iš paskutiniųjų dirba...
O kaip minėjau man tokio trafo per akis ir palyginti mažiukas (pagal dydį), nes kitą panašios galios tūrėjau, tai tas svėrė apie 10kg, nes jame dar dafiga papildomų antrinių prisukta buvo, o ardyti nesinorėjo... Šiaip pasikartosiu, bet aš patenkintas, gavau tai ko reikėjo. O jums labai dėkingas už pagalbą.  |
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
|
 |
Naujos temos forume |