Elektronika.lt
 2026 m. vasario 15 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 Forumas / + pokalbiai
 - Paieška forume
 - D.U.K. / Forumo taisyklės
 - Narių sąrašas
 - Registruotis
 - Prisijungti

Elektronika.lt portalo forumas

Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo. Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.

Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius, kurie nesilaiko forumo taisyklių. Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.

Dabar yra 2026 02 15, 00:58. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
 Forumas » Elektronika žaliems » reguliuojamas maitinimo saltinis
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą
Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume

Puslapis 22
Pereiti prie Atgal  1, 2
Pradėti naują temą  Atsakyti į pranešimą Rodyti ankstesnį pranešimą :: Rodyti kitą pranešimą 
 reguliuojamas maitinimo saltinis
PranešimasParašytas: 2010 07 13, 11:09 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
zamolskis
Senbuvis
Senbuvis
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą
E.L.O. rašo:
Evaldas_S rašo:
Famfa rašo:
trafas po tiltinio lygintuvo visada duoda daugiau įtampos. O gal aš klystu?

Ir klysti ir neklysti.
Neklysti, nes tikrai taip būna, bet tik be apkrovos arba su maža apkrova.
Net jei neklystum 9*1,41<13 Very Happy
Deja po apkrova diodai ne tik neprideda įtampos o ją numuša, o dar ir stabilizatoriaus normaliam darbui įėjimo įtampa visada turi būti didesnė už išėjimo.
Taigi jei nori 13V stabilizatoriaus išėjime su pilna apkrova (sakykim 3A) tai transformatorius turi būti minimum 18V.
IR NE KITAIP !

Visai ne- viskas priklausys nuo kondikų talpos. Pirmiausia dedam šotkos diodus iš kompinio maitblokio, įtampos kritimas prie 20A 0.45v ant vieno(korpuso), ant dviejų tiltelyje gausis 0,9V(realiai dar mažiau, nes srovė bus iki 5A), LM338 prie 5A užteks kritimo apie 2.5V. Viską sudedam 13išėjime+2.5LMkritimas+0.9diodai=16.4V, tada dalinam iš 1.41 ir gaunam apie 11.7V, t.y. minimali įtampa ant trafo antrinės, kad gauti išėjime 13V!!! Tiesa, būtina sąlyga- pakankamas talpumas, šiuo atveju reiks apie 20000-30000mkF.
P.s. kad nekiltų noras ginčytis vien remiantis teorinėm žiniom, perspėsiu, kad dariau eksperimentus su 13.8V 25A maitblokiu, naudojau latrą, trafą nuo upso, kondus nuo 10000 iki 150000mkF ir remiuosi vien tik PRAKTINĖMIS žiniomis, žinoma neplenkiant fizikos dėsnių- teorijos Wink

toks didelis praktikas, o nepaminejai svarbiausio - kokias apkrovas naudojai bandymams Very Happy
PranešimasParašytas: 2010 07 13, 11:29 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
Evaldas_S
Veteranas
Veteranas
E.L.O. rašo:
[
Visai ne- viskas priklausys nuo kondikų talpos.... remiuosi vien tik PRAKTINĖMIS žiniomis, žinoma neplenkiant fizikos dėsnių- teorijos

Vat tokie praktikai yra labiausiai užknisantys, nes pirmiausia jie mano, kad tik vieni turi praktikos, dėl ko žiauriai klysta. O įdomiausi dalykai prasideda kai jie norėdami pagrįsti savo "praktiką" net skaičiuoja viską savaip, o ne taip kaip reikia. Wink
PranešimasParašytas: 2010 07 13, 12:26 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
viktorasss
Užkietėjęs dalyvis
Užkietėjęs dalyvis
Kiek kainuos tie kondensatoriai,ar atsižvelgė į ta E.L.O. ?
PranešimasParašytas: 2010 07 13, 13:32 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
E.L.O.
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Ekperimento tikslas buvo sužinoti minimaliai reikalingą įtampą ant trafo antrinės, kad išėjime turėti 13.8V ir 25A, kad nedaryti iš maitblokio pečiuko. Apie kritimą antrinėj, įtampos svyravimus tinkle ir įvairius maitblokių užsižadinimus priklausomai nuo apkrovos "pasyvumo" ar "aktyvumo" žinom. Ir tikrai nesiūlau, darant maitblokį, pataupyti "ant antrinės" ir prikrauti daugiau kondų. Tiesiog norėjau pasakyti, kad be jokio vargo galima gauti išėjime akštesnę, jau stabilizuotą, įtampą nei duoda trafas(bet tai "apsimoka" tik prie nedidelių srovių). Ir jeigu yra situacija, kai ant trafo trūksta įtampos vos-vos, o stalčiuj guli keli lyšni kondai, kodėl jų nepanaudot? Ir ką aš čia ne taip paskaičiavau?
PranešimasParašytas: 2010 07 13, 15:45 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
vidas.k
Senbuvis
Senbuvis
E.L.O. rašo:
Ekperimento tikslas buvo sužinoti minimaliai reikalingą įtampą ant trafo antrinės, kad išėjime turėti 13.8V ir 25A, kad nedaryti iš maitblokio pečiuko. Apie kritimą antrinėj, įtampos svyravimus tinkle ir įvairius maitblokių užsižadinimus priklausomai nuo apkrovos "pasyvumo" ar "aktyvumo" žinom. Ir tikrai nesiūlau, darant maitblokį, pataupyti "ant antrinės" ir prikrauti daugiau kondų. Tiesiog norėjau pasakyti, kad be jokio vargo galima gauti išėjime akštesnę, jau stabilizuotą, įtampą nei duoda trafas(bet tai "apsimoka" tik prie nedidelių srovių). Ir jeigu yra situacija, kai ant trafo trūksta įtampos vos-vos, o stalčiuj guli keli lyšni kondai, kodėl jų nepanaudot? Ir ką aš čia ne taip paskaičiavau?

Patikėk, Evaldas_S parašė tai, kas būna realybėje---

Dabar- tai , ko klausi. Su kondensatorių talpa gali išspausti kelias dešimtasias volto, ir tiek sutaupyti antrinės apvijos įtampos. Bet tik tiek.

NESUPRATAU- tavo srovė 25A ?? Tada 30 000 mkf tikrai mažai
PranešimasParašytas: 2010 07 13, 22:15 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
E.L.O.
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Evaldas-S parašė "klasikinį" tokiu atveju naudojamą skaičiavimą(su kuriuo, konkrečiu atveju, pilnai sutinku), tik nereikia to deklaruoti kaip vienintelę teisybę Wink
Taip, "mano" srovė iki 25A, ir jei vadovautis būtent "klasika", tai man tų 30000mkF būtų netgi perdaug, nes stabilizatoriuj stovi lauko tranzas. Tuo tarpu prieš tai mano paminėti "savi, o ne tokie, kokie reikia" skaičiavimai skirti būtent LM338 su 2.5-3v "kritimu". Tam, kad kas nors neužsiciklintų, priminsiu, kad "savo metodikos" niekam nerekomenduoju, nes ji neteisinga ir kai kam gali neveikti Very Happy
PranešimasParašytas: 2010 07 14, 07:10 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
vidas.k
Senbuvis
Senbuvis
E.L.O. rašo:
Evaldas-S parašė "klasikinį" tokiu atveju naudojamą skaičiavimą(su kuriuo, konkrečiu atveju, pilnai sutinku), tik nereikia to deklaruoti kaip vienintelę teisybę Wink
Taip, "mano" srovė iki 25A, ir jei vadovautis būtent "klasika", tai man tų 30000mkF būtų netgi perdaug, nes stabilizatoriuj stovi lauko tranzas. Tuo tarpu prieš tai mano paminėti "savi, o ne tokie, kokie reikia" skaičiavimai skirti būtent LM338 su 2.5-3v "kritimu". Tam, kad kas nors neužsiciklintų, priminsiu, kad "savo metodikos" niekam nerekomenduoju, nes ji neteisinga ir kai kam gali neveikti Very Happy

Labai būtų įdomu pamatyti, pagal ką tu paskaičiavai, kad prie 25A talpa 30 000 mkf yra "netgi perdaug" Question Question Shocked
PranešimasParašytas: 2010 07 14, 09:54 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
E.L.O.
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Iš "juodraščio": išėjime 13.8V, apkrovos srovė ~22A, prie 20000mkF įtampa ant tiltelio(nes prie tokiu sroviu jau "juntamas" kritimas ir ant laidų) 15.8V, 30000mkF- 14.7V, 50000mkF-13.8V. Bėt tai- "ribinės" įtampos, pamažinus ~0.1-0.2V išėjime jau "lenda" 100Hz. Prie viso šito dar reikia pridėti įtampos svyravimus tinkle, kondikų džiūvimą laikui bėgant ir t.t.
PranešimasParašytas: 2010 07 14, 10:04 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
zamolskis
Senbuvis
Senbuvis
tau ten tie kondikai dziuvo ir raukslejosi tiesiog akyse Very Happy jei jau buvo toks juntamas poveikis Laughing Laughing Laughing
PranešimasParašytas: 2010 07 14, 10:30 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
Evaldas_S
Veteranas
Veteranas
E.L.O. rašo:
Iš "juodraščio": išėjime 13.8V, apkrovos srovė ~22A, prie 20000mkF įtampa ant tiltelio(nes prie tokiu sroviu jau "juntamas" kritimas ir ant laidų) 15.8V, 30000mkF- 14.7V, 50000mkF-13.8V. Bėt tai- "ribinės" įtampos, pamažinus ~0.1-0.2V išėjime jau "lenda" 100Hz. Prie viso šito dar reikia pridėti įtampos svyravimus tinkle, kondikų džiūvimą laikui bėgant ir t.t.

Galima paklausti kuo matavai įtampą po diodų tiltelio ? Nes su paprastu multimetru tokios (pulsuojančios) įtampos teisingai tai nepamatuosi. Todėl pasakymas "15.8V,... 14.7V,...13.8V" greičiausiai (spėju, jei klystu atsiprašau) yra niekinis.
PranešimasParašytas: 2010 07 14, 11:22 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
E.L.O.
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Matavau būtent kintamą, nes man juk svarbu minimali įtampa ant antrinės, taigi tokiu atveju neturi reikšmės kuo matuoti, juk ten daugmaž tvarkinga sinusoidė. Vėlgi priminsiu, kad tai nėra jokia metodika, bet variantas pamąstymui, kad trūkstamą įtampą galima datemti talpumu(žinoma tam tikrose ribose), kai, tuo tarpu, turint pakankamą atsargą antrinėje, nėra prasmės prikrauti be proto daug mkF. Mano atveju ant upso trafo buvo mažoka įtampa, todėl eksperimentuodamas skaičiavausi kiek dasivyniot, kas labai priklausė nuo to, kiek bus negaila prikrauti kondikų Smile Jeigu daryčiau pagal "klasiką", tai turėčiau tokį perteklių, kad reiktų radiatoriaus per pusę stalo Rolling Eyes Tradiciškai srovėms 20-25A rekomenduoja statyti kondikus 100000-150000mkF, įtampa ant jų bus ~24-25V, prie 13.8V išėjime turėtumėm 10V kritimas*25A=250W šilumos Shocked Va tau ir "klasika" Rolling Eyes
PranešimasParašytas: 2010 07 14, 15:37 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
vidas.k
Senbuvis
Senbuvis
E.L.O. rašo:

Nenoriu veltis į beprasmiškus svarstymus, galiu pasakyti, kad tu užsiimi dviračio išradinėjimu--
Trumpai, tavo tyrinėjimai yra su didelėmis spragomis-
1. Negalima imti mažo talpumo konderio, nes jame labai padidėja pulsacijos ir sutrumpėja darbo amžius.Jei taip padarai, tai automatiškai tenka kelti trafo antrinę įtampą, kad MOMENTINĖ MINIMALI įtampa nebūtų per maža, kitaip lenda pulsacijos į išėjimą.
2.Konderio talpa yra paskaičiuojama, o ne paimama pagal kažkokias mistines "rekomendacijas"
3. Įvykdžius "1" punkto reikalavimus, talpa bus gana didelė. Ir jos didinimas PRAKTIŠKAI nebepakelia išlygintos įtampos.
Tavo atradimas, kad galima pakelti įtampą konderio talpos didinimu yra pagrįstas tik tuo, kad tu iš anksto paėmei per mažos talpos konderius. Dar . Pulsacijų įtampa gerokai skiriasi nuo sinusoidės . Ir jeigu diskutuojame, tai būtų protinga pateikti OSCILOGRAFU pamatuotas įtampas- amplitudinę, ir minimalią, pusperiodžio ribose. Visokios kitokios įtampos, pamatuotos testeriu, beveik neturi prasmės šitame svarstyme.

O jei reikia minimaliai sumažinti įtampos nuostolius,lygintuve ir stabilizatoriuje ir išvengti "pečiuko" gaminimo- tai yra tokios priemonės

1. Naudoti ne tiltelio, bet 2 diodų lygintuvą ir trafą su vid. atšaka
2.Naudoti Shottky diodus- tai jau minėjai
3. Naudoti low dropout stabilizatorių

Dar efektyviau bus naudoti impulsinį keitiklį, bet tai jau atskira tema. Pažiūrėk į kompų maitblokius,jų galingumus, ir kokių jie gabaritų- tai galėsi orientuotis, ką gali išlošti
PranešimasParašytas: 2010 07 14, 21:58 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
E.L.O.
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Taip pat nenoriu veltis į jokias diskusijas, o tik pasidalinau savo eksperimento rezultatais. Gal kam nors tai pravertė, kai kuriuos įžeidė Wink
1. Imti mažo talpumo aš kaip tik ir neketinu
2. Apie talpos rekomendacijas aš lyg ir neminėjau, bet tikrai ne kartą esu matęs nuomonę, kad "reikia ne mažiau" 3000mkf/1A
3.Imti per didelio talpumo(mano tikrai minėto, bet ne mano sugalvoto 100000-150000mkF 20-25A maitblokiui) aš taip pat neketinu
Supraskit pagaliau, kad įtampą aš matuoju tiltelio įėjime, būtent kintamą, su paprastu skaitmeniniu Mastech'u. Ir esu tikras, kad jam ten pakankamai "suprantama" sinusoidė. Kam man matuoti/matyti pulsuojančią įtampą ant kondikų, jei mano tikslas- antrinės apvijos įtampos ir talpumo priklausomybė, stebint jau galutinį rezultatą- stabilią įtampą išėjime be pulsacijų(savaime suprantama, prie maksimalios apkrovos).
Tam, kad "išgauti" maksimalų NK, matavau netgi bedrą naudojamą galią, prie skirtingų apkrovų, talpų ir įtampos antrinėje.
1.Naudoti schemos su vidurio nuovadu negaliu, nes trafas nuo upso, vienos apvijos, tik pavyko dar davynioti, pratempiant iki šynelės išvalcuotą varinį laidą. Yra nuomonių, kad naudojant tik du diodus, kiekvieno pusperiodžio metu pusė apvijos apkraunama dvigubai didesne srove ir dėl jos pasyvinės varžos susidaręs didesnis įtampos kritimas beveik neatperka nuostolio ant "papildomo" diodo "parastame" tiltelyje.
2.Taip, naudoju šotkos diodus, ir netgi atrinktus pagal mažiausią įtampos kritimą(iš kokių 30vnt). Vienas diodas- vienas korpusas(dvigubinu)
3.Naudoju daugiau nei low dropout- lauko tranzą IRFP064
Taip, impulsinis keitiklis- atskira tema, man jie patinka, bet turi ir savų minusų. Turiu tokį, padarytas tikrai tvarkingai ir kokybiškai, savo deklaruojamas sroves tikrai atiduoda ir yra vertas tos kainos http://cgi.ebay.com/400W-13-8V-29A-Switching-Power-Supply-RADIO-/250666555467?cmd=ViewItem&pt=AU_Security_Equipment&hash=item3a5ce4184b
Pradėti naują temą  Atsakyti į pranešimą Pereiti prie Atgal  1, 2

Forumo sistema: phpBB
 „Google“ paieška forume
 Kas naujesnio?
 Naujos temos forume

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

Technologijos.lt

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

„Mokslo sriuba“

www.matuok.lt - Interneto spartos matavimo sistema

Programuotojas Tautvydas – interneto svetainių-sistemų kūrimas

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas

FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods,
FS25 Maps
ATS Trailers
American Truck Simulator Mods, ATS Trucks, ATS Maps
RDR2 Mods
Euro Truck Simulator 2 Mods, WOT Mods, RDR2 Maps
Reklama
‡ 1999– © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Turinys | Reklama | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina
Ets2 mods, Ats mods, Beamng drive mods
allmods.net
„MokslasPlius“ – mokslui skirtų svetainių portalas
www.mokslasplius.lt
Būk saugus
elektroninėje erdvėje

www.esaugumas.lt
LTV.LT – lietuviškų tinklalapių vitrina
www.ltv.lt/technologijos/
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
Mokslo festivalis „Erdvėlaivis žemė“