|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 07 22, 21:55. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Maitinimo šaltiniai » 1.5kW maitinimo šaltinis
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
1.5kW maitinimo šaltinis |
Parašytas: 2008 05 13, 16:43 |
|
|
|
Reikėtų pagaminti 1,5kW galios reguliuojamos įtampos šatinį. Įtampa keičiama nuo 0-15V. Maitinamas ~220V.
Galvoju naudoti dvitaktį (Push-pull) arba Half Bridge ir valdytį su kokiu AVR mikrovaldikliu. Naudočiau PWM ir įtampą keisčiau impulso pločio pagalba.
Neįsivaizduoju kokius tranzistorius, transformatorių naudoti, kaip jį teisingai vynioti. Nežinau kaip gauti valdymo signalus tranzistoriams
Lasuksiu pastabų ir komentarų  |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2008 05 14, 19:40 |
|
|
|
viskas ne problema, naudodamas UCC37321 lengvai gali valdyti galingiausią mosfetą tiesiai nuo uC, mosfetai kuo mažesne Ron, bei manau tau tiks IRFP460.arba gali valdyti halfu tiesiai nuo uC pasinaudojus IR2110...
jei kyla klausimų mielai padėsiu, pats dabar kuriu smps 8KW  |
|
_________________ Experience is the simply the name we give our mistakes |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2008 08 12, 02:08 |
|
|
|
Sveiki, aš irgi kašką panašaus bandau konstruoti. Atmega 8 + 2 x IR2112 + 4 x IRLZ34N. Kas čia bus dar nenusprendžiau, gal būt full bridge D klasės stipras bosavykui, o gal vėliau ir maitblokį darysiuos full bridge.
Kolkas žaidžiu su maždaug 15V nuo akumoliatorių ir apie 30kHz dažniu. Su mikrokontroleriu viskas gerai, iš atmegos išeina impulsiukai į IR2112 HI ir LI. Tranzai pajungti ir visa kita irgi pajungta , bet į tranzus iš IR2112 jokio signalo neišeina. Nžn pagal kokias formules parenkamas kondencatorius tarp Vb ir Vs kojų. Įdėjau 1uF 63V keramikinį, diodas šotkio 100mA, 100V.
Patarkit kaip teisingai pajungt IR2112, jei reikia papaišysiu ir schemą kaip jungiau. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2008 08 12, 09:27 |
|
|
|
tas kondikas turi būti bepolis apie 200nF-2,2uF ( aš naudojau ir tokį, ir tokį, abu veikė) ir svarbu greitas diodas, naudojau ER204 |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2008 08 12, 13:51 |
|
|
|
Nu aš jungiau keramikini 1 uF, pabandysiu kitus nominalus. Manau tas kondikas reguliuoja iškrovimo srovę/greitį tranzo valdymo kojose. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2008 08 12, 14:00 |
|
|
|
valdyma is mikroshemos as meginau, bet meciau, nes per daug sudetinga, ir neiseis apsaugos nuo uztrumpinimo padaryti, kol programa sureaguos jau mosfetu gabalai bus is korpuso isskride.
atmega netures pakankamai pwm shemu, kad sugebetu viska suvaldyti
reieks naudoti ARM lpc210x
bet ir padarius, reikes labai daug papildomu shemu kad apsaugoti nuo visokiu softwariniu klaidu kuria padarytsi programuodamas.
taip kad procesorius tam reikalui netinka, labiau jau tinkamas variantas butu CPLD arba specializuota SMPS mikroshema.
paskui dar, IR2xxx mikroshmos per daug letos jos nebent varikliams tinka valdyti, nes net 100khz netraukia.
dar sekantis klausimas, kaip zadi islyginti ta 0-15v?
1.5kv, 15v tai bus 100A srove, sakyciau gana nemazai, shotki diodo itampos kritimas 0.7v padauginam is 100a gausime 70W ant lygintuvo. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2008 08 12, 15:28 |
|
|
|
mano atveju yra taip:
kritimas V=0.56 I=400A, taigi 224W, o tai 6k daugiau nei pas jį bus
beje, yra ir geresnių šotkių, 0,3V kritimas, tada visai mažai nuostolių...  |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2008 08 12, 15:58 |
|
|
|
itampos kritimas ne nuo "gerumo" priklauso o nuo atbulines itampos, kuo didesnes irtampos diodas tuo didesnis ir itampos kritimas jame
esu mates 15v shotkiu tai juose atrodo 0.15v tik itampos kritimas. |
|
|
|
|
 |
 |
 |
Parašytas: 2008 08 12, 23:20 |
|
|
|
Man irgi prieš porą metų atrodė neikandama, bet su atmega nėra ką veik norint sugeneruot PWM. Reikia naudoti CodeVisionAVR C Compiler, tai jis ten pusę darbo už tave padarys, sukonfiguruos nustatymų bitus pagal tavo pasirinkimus vizuarde. Man užteko pasirikt pirmą taimerį, kad veiktų 16MHz, fast PWM rėžimu, out A not inverted, o out B inverted, tada dar nustastyti interupt on ant Compare A match ir ant Compare B match ir į comp A bei į Comp B įrašyti po 200, tai turėtų atitikti 50% tudy cysle. Taip pat nustačius atitinkamas kojas kaip autput, bet be pull_up įjungimo.
Reiktų nepatingėti ir paskaityti šių kontrolerių PDF. Ten iš tikro viskas gana aiškiai parašyta.
Reguliuodamas OCR1A ir OCR1B registrų teikšmes gali keisti A ir B išėjimų impulsų įjungimo ir įjungimo santykius (tudy cysle) - įtampos lygį keitiklio išėjime.
Atmega 8 ar 16 gana lėti devaisai ten vos 30kHz pavyks išpešt su 6bit raiška. Apsaugos taip pat įmanomos per interupt'us, gaila, kad tik du išorinius teturi.
Kaip sakė, geriau naudot specifinę mikrę ir jos parametrus koreguot per uC.
Bet man svarbu įkirsti mosfet gate draiverio pajungimą, tad tiks kolkas ir atmega. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2008 08 12, 23:23 |
|
|
|
P.S. aš dar nesiruošiu konstruot 1,5 TW keitiklio. Man kolkas svarbu teisingai išmokt pajungt IR2112. |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2008 08 12, 23:31 |
|
|
|
NEgs rašo: |
P.S. aš dar nesiruošiu konstruot 1,5 TW keitiklio............. |
Gerai darai
Vistiek Ignalinos AE nei vieno teravato nepatemptu,ka jau kalbet apie pusantro  |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2008 08 18, 00:13 |
|
|
|
Nupiešk schemą kaip tu jungi tą draiverį ir pažiūrėsim kas negerai. Šiaip neįsivaizduoju kokios ten problemos gali būti - viskas labai elementaru, gal tu jį jau sudeginai, kad neišeina impulsai? o Cb skaičiuojasi labai paprastai - pažiūri kokia tranzistoriaus visa gate talpa ir parenki Cb 20kartų ir daugiau didesnį. Tada, jei maitinimas 15V, tai highside tranzui visada bus ne mažiau 14V po gate talpos įkrovimo. |
|
_________________ 10 metų tarp elektromobilių |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2008 08 26, 00:26 |
|
|
|
Problemą išsprendžiau. Pasirodo, tranzų draiveriui IR2112 5V impulsų lygiai iš Atmega 8 buvo per maži matinant jį 15V įtampa. Panaudojus BC550 tranziukus problemos laikinai išsisprendė.
Viskas gražu, jei 250mA ramybės srovę laikyt priimtina, galinai tranzai berods nekaista. Signalą LO ir HI iš atmegos generauoju softvariškai, t.y. pamainom junginėdamas kojas su 10us užlaikymu. Taip gaunu 50kHz.
Problemos prasideda, kai bandau pakurt hardvarini PWM, parenku taimerio A išėjimą kaip neinvertuotą, o B kaip invertuotą, realus dažnis apie 20kHz. Tai išauga srovė ir tranzai kaisti žiauriai pradeda. Įtariu, kad vistiek A ir B įšėjimai dirba kartu o ne pamainom, arba, jei dirba pamainom, tai gal šiektiek kertasi impulsų frontai, ir visi galinai tranzai vienu metu būna įjungti. Bet šiaip keista, gi IR2112 draiverys turėtų turėti apsaugą nuo tokių nesamonių. Pas mane tik vieno kanalo skopas, tai nelabai išeina paveizėt, kas ten ištikro dedasi. Bandysiu vėlaiu, atjungęs galinius tranzus, aiškintis.
Jei dar reik schemos, turėdams laiko nupiešiu. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2008 08 26, 01:41 |
|
|
|
Citata: |
Problemą išsprendžiau. Pasirodo, tranzų draiveriui IR2112 5V impulsų lygiai iš Atmega 8 buvo per maži matinant jį 15V įtampa. Panaudojus BC550 tranziukus problemos laikinai išsisprendė. |
labai keista, nes man veikia normaliai nuo 5v ir net aprasyme sako kad 3.3v pakanka
IR2112 mikroshemai iki lemputes kaip tu isejimus junginesi gali nors ir uztrumpinti nieko nesipriesins
tokia mikroshema mirtinai pavojinga valdyti softwariskai.
reiketu rinkti pvz ir2103 kuri turi tokias apsaugas ir is bedos net deadtime pasirupina
kadangi tavo oslografas vieno kanalo tai i ji viena paduok is abieju isejimu signalus per varzas, pamatysi kas darosi
Citata: |
Problemos prasideda, kai bandau pakurt hardvarini PWM, parenku taimerio A išėjimą kaip neinvertuotą, o B kaip invertuotą, |
vien invertavimo toli grazu nepakanka, reikia ir tinkamo deadtime, kuri nezinau kaip tu ruosiesi sugeneruoti su hardwariniu pwm. tokios mikroshemos kaip dabr valdyma
nors manau su ir2184 ta jau butu imanoma padaryti panaudojant du taimerius. |
|
|
|
|
 |
 |
|
 |
|
 |
Google paieška forume |