|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 07 06, 00:06. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Elektronika žaliems » Ar daug tokių lamerių kaip aš?
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
Ar daug tokių lamerių kaip aš? |
Parašytas: 2025 03 12, 22:41 |
|
|
|
Mari rašo: |
<..> Gal jau geriau toks neparankus kaip as, nei sisteminiai? |
Gal geriau nereikia, ką? Kad ir koks, tamsta, neparankus būsite, esate ir būsite.
Citata: |
Cia elektronikos forumas tai gal pamate dvieju daliu potenciometra galime ramiai ji panagrinet be dogmu ir beprasmiu sapalioniu. |
Formaliu pavadinimu elektronikos, bet kai, atsiprašant, 99% pizdielinama apie nieką ir "sisteminius", bei tamstos šviesiausiąjį ir aukščiausiąjį protavimą vaidinant baltąją varną - tai labai abejoju ar čia galima skaityti elektronikos forumu. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 22:44 |
|
|
|
Chulio rašo: |
Blogai supratai. Sukiojant potencą už tam skirtos ašelės - viskas o.k. Aš šešiakampiu strypeliu prie galo prijungiau enkoderį - "rotary switch" tipo. Tas enkoderis šiaip sukinėjasi pakankamai lengvai, bet vistiek tai yra jungiklis ir kad perjungti iš vienos padėties į kitą reikia šiokios tokios "startinės" jėgos. Tos jėgos užtenka sulaikyti potence esantį diskelį su šešiakampe skyle. |
nu tai gaunasi, kiekvienu fiziniu pasukimu - persistuma per "sureguliavimo diapazona" pirmyn. arba atgal. iki krastiniu padeciu. kelis laipsnius - ar kiek ten rasei. cia sakyciau naikinimas potenciko. gerai kad isvis pastebejai.
---------
kai atskiri NEPRIKLAUSOMI kanalo potencikai - kai neturi bendros asies - galima juos tiesiog pasukt siektiek skirtingai. ir visos bedos "suderinime". skaitmenizacija tikrai turi privalumu.
------------
imesk foto jei netingi sito savo mechaninio sukiojimo su prailgintuvu sedevro idomus sprendimas pasirinktas. ir va islindo potenciku idomybes. man tema patiko. dekingas kad pasidalinai  |
|
Paskutinį kartą redagavo zamolskis, 2025 03 12, 22:56. Redaguota 1 kartą |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 22:56 |
|
|
|
zamolskis rašo: |
.........................
nu tai gaunasi, kiekvienu fiziniu pasukimu - persistuma per "sureguliavimo diapazona" pirmyn. arba atgal. iki krastiniu padeciu. kelis laipsnius - ar kiek ten rasei. cia sakyciau naikinimas potenciko.
.................. |
TEIP
Šiaip išsprendžiau šią "problemą" . Tie atskirų kanalų diskeliai nėra idealūs skrituliai. Turi jie ten visokių ausyčių pasukimo ribojimui ir dar kažkokių "ataugų" . Suderinęs potencus aš tarp tų ausyčių ir kitų ataugų įlašinau pora lašų epoksidkės, kad diskeliai neturėtų galimybės judėti vienas kito atžvilgiu. Na bet čia jau išeitis iš padėties, kai šešiakampė skylė naudojama ne pagal paskirtį  |
|
_________________ I GAVE UP DRINKING, SMOKING AND SEX!
it was the worse 15 minutes of my life! |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 23:01 |
|
|
|
nu va - pasirodo ribotuvu yra. cia jau sprende matyt isklibejimo problemas. ot gamintojai suknisti - gamina su ikomponuota problema... turejo uzfiksuot gamykloje. |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2025 03 12, 23:14 |
|
|
|
.....................
imesk foto jei netingi sito savo mechaninio sukiojimo su prailgintuvu sedevro ....,............. ) |
Tingiu, per telefoną labai nepatogu, bet... Su šiokiais -tokiais aprašymais.
Čia yra pilnai surinktas tembrų blokas
Matosi ir potencai, ir ašelės ir enkoderiai
Čia samodelka enkoderis stambesniu planu:
Panaudotas 5 bitų rotary switch. Iš viso 32 padėtys, bet kadangi potencas 360 nesisuka, tai "naudingos" lieka 27. Centras ir po 13 žingsniukų į kiekvieną pusę.
Kita pusė:
Pailgi grioveliai po veržlėmis - jungiamosios ašelės gamybiniams netikslumams kompensuoti
 |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 23:16 |
|
|
|
nu va - pasirodo ribotuvu yra. .....,.,....... |
Nu tai ribotuvas, kad potencas nesisuktų 360 laipsnių, kad diskelių nereikėtų derinti per visą pasukimo diapazoną  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 23:51 |
|
|
|
Nepatingejau paimti keleta dvigubu potencu ir pamatuoti kiek jie jau skiriasi... ivairiose padetyse.
Gavau kad 1-2 procentai skiriasi varzha. ir NEVIENODAI per diapazona, net SSSR gamybos. Tai ten nieko nepadarysi, be to tie keli procentai garsui jokios reiksmes neturi. O su tokiais potencais niekas nedaro matavimo prietaisu
Todel pigiau padaryti tikslesni potenciometra dviguba nei priburti kazkokiu mechaniniu reguliaciju ala tikslumui. Kitam tikslui tas reguliavimas padarytas.
Todel ne vienodu varzu ieskoma o padaryta pasireguliuot balansa kuri apsprendzia visas traktas.
Kai paskaiciau, kad ala suderinama vienodai varzai tai jau buvo aisku, kad nelabai suvokiama daiktu paskirtis...
Pas temos autoriu potencai grupeje gali skirtis ne procentas ar du o net iki 50 proc. ( 10k + 50%= 15k)Tokio chlamo negamina net Kinijoje, todel teorija apie varzhu derinima visai netinkama. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 13, 01:14 |
|
|
|
Nepatingejau paimti keleta dvigubu potencu ir pamatuoti kiek jie jau skiriasi... ivairiose padetyse.
Gavau kad 1-2 procentai skiriasi varzha. ir NEVIENODAI per diapazona, net SSSR gamybos. Tai ten nieko nepadarysi, be to tie keli procentai garsui jokios reiksmes neturi. O su tokiais potencais niekas nedaro matavimo prietaisu
Todel pigiau padaryti tikslesni potenciometra dviguba nei priburti kazkokiu mechaniniu reguliaciju ala tikslumui. Kitam tikslui tas reguliavimas padarytas.
Todel ne vienodu varzu ieskoma o padaryta pasireguliuot balansa kuri apsprendzia visas traktas.
Kai paskaiciau, kad ala suderinama vienodai varzai tai jau buvo aisku, kad nelabai suvokiama daiktu paskirtis...
Pas temos autoriu potencai grupeje gali skirtis ne procentas ar du o net iki 50 proc. ( 10k + 50%= 15k)Tokio chlamo negamina net Kinijoje, todel teorija apie varzhu derinima visai netinkama. |
Tau kaip visiskam durneliui paaiskinsiu:
Ant reguliavimo aseles galinis potenso sliauziklis yra uzpresuotas taip kad ji galima pasukti keliais laipsniais. Pofik tos varzos paklaidos, jie gi naudojami kaip itampos dalikliai, svarbi padetis, kad naudojant stereo turetumei vienoda isejimo amplitude (svarbi varzu praporcija tarp pirmo kontakto ir sliauziklios ir antro kontakto ir sliauziklio)
Islukstenau viena is situ pigiu potencu, prasom:
https://postimg.cc/PCmFmpYX |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 13, 09:15 |
|
|
|
Dabar aplamai pas mane jei pakeiti klaviatura i RU DE ar LT tai ji pasikeicia visuose languose, anksciau buvo tik viename. Gal koki nustatyma reik pakeisti... |
Nustatymuose reikia uždėti varnelę "Let me use a different input method for each app window":
 |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 13, 09:53 |
|
|
|
Ibanez rašo: |
Tau kaip visiskam durneliui paaiskinsiu:
Ant reguliavimo aseles galinis potenso sliauziklis yra uzpresuotas taip kad ji galima pasukti keliais laipsniais. Pofik tos varzos paklaidos, jie gi naudojami kaip itampos dalikliai, svarbi padetis, kad naudojant stereo turetumei vienoda isejimo amplitude (svarbi varzu praporcija tarp pirmo kontakto ir sliauziklios ir antro kontakto ir sliauziklio)
Islukstenau viena is situ pigiu potencu, prasom:
https://postimg.cc/PCmFmpYX |
Kaip jis veikia, jau ishsiaishkinom, nors pradiniuose postuose nebuvo.
Dabar vieni (dauguma) galvoja, kad cia potenco tikslumo didinimas,
o mano nuomone tiesiog balanso ar pan papildomas pareguliavimas.
Argumentas, kad dvigubuose potencuose nerasta tokio varzhu ishsibarstymo netikslumo, kad reiktu tokia konstrukcija daryti.
Del logaritminiu tai neturiu ka pamatuot shiuo metu, bet jau tiesiniai tai tikrai yra labai tikslus, ypac, jei imsime dalinimo koeficenta. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 14, 01:29 |
|
|
|
.....................
imesk foto jei netingi sito savo mechaninio sukiojimo su prailgintuvu sedevro ....,............. ) |
Tingiu, per telefoną labai nepatogu, bet... Su šiokiais -tokiais aprašymais.
Čia yra pilnai surinktas tembrų blokas
Matosi ir potencai, ir ašelės ir enkoderiai
Čia samodelka enkoderis stambesniu planu:
Panaudotas 5 bitų rotary switch. Iš viso 32 padėtys, bet kadangi potencas 360 nesisuka, tai "naudingos" lieka 27. Centras ir po 13 žingsniukų į kiekvieną pusę.
Kita pusė:
Pailgi grioveliai po veržlėmis - jungiamosios ašelės gamybiniams netikslumams kompensuoti
 |
VAU!!!
cia dar reikia sumastyt tokias precizikas
visgi ta mechanine "prailgintuvu" dalis manau silpna vieta - atsiras laisvumai. nu gal klijai pades.
neprobleminis sprendimas greiciausia tik kazkaip padaryt istisine asi. esu mates potenciometru kur reguliavimo rankenele ne strypas, o vamzdelis. ir net dvigubu - vamzdelis vamzdelyje.
------------
jei pasilikt prie sito tipo potenciometru - reiktu manau grezt per reguliavimo rankenele isilgai skyle su diametro ~3-3,2mm graztu. storesniu neverta - per daug nusilpnins. kad nenukreivint skyles - nu kad gautusi preziziskai rankeneles centre - reikia grezt kaip pvz tekinimo staklese. ne grazta varyt i asi - pvz su drele. o atvirksciai. grazta itvirtint nejudamai - o ant jo sukt potenciometra (kaip uzsitvirtinsi patrone - cia irgi kuryba - gali tekt rankenele issilupt ). - tada graztas pats savaime centruojasi - net kreivai greziant ar iskernavus netiksliai centriuka - visada issigrezia tobulai srypo centre. perversi tada potencika strypeliu, ir bus laime.
"suderinimas" bus tiesiog pvz priverzimu kokiu M3 is sono. ar koks kaisciavimas.
metalas potenciko rankeneles ten silpnas - gelezis paprasta - lengvai greztis turi.
ta geltona sesiakampi nusmailintu galu irgi pergrezt ar isvis keist kita detale. as centruojancios aseles gala suplot. reguliavima pasukimo kampo jame padaryt, o ne plata sukiot.
o daba manau pasirinkai visgi "problemini" varianta.
potencikai linijiniai ziuriu.
jei tau reikia butent dvigubu potenciku - as dar siulyciau tiesiog imt du viengubus. ir pergrezus isilgai - suvert du nepriklausomus ant ilgesnio vielinio strypelio. gal net pora papildomu padeciu selektoriuje islosi
--------
keista kad negamina tokiems poreikiams ir reikia cia "kulybint"... negi nera pirkt?  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 14, 09:12 |
|
|
|
........................
visgi ta mechanine "prailgintuvu" dalis manau silpna vieta - atsiras laisvumai. nu gal klijai pades.
..........................................
--------
keista kad negamina tokiems poreikiams ir reikia cia "kulybint"... negi nera pirkt?  |
Prirašei labai daug teksto Idėjų mestelėjai ir neblogų, bet ne tokiam reikalui.
Kaip dabar padariau - viskas standu ir pakankamai tvirta. Atsiradę laisvumai reikš detalių mechaninius gedimus. Be to, niekas gi nesėdės ir nesukios tų potencų 24/7 Manau, kad greičiau potencų rezistyvinis paviršius susitrins, nei kad kas nors mechaniškai suges
O ar gamina tokius daiktus - nežinau... ir tiesa pasakius nelabai man rūpi Man maloniau DIY gaminį gaminti, nei kad juo naudotis  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 14, 21:26 |
|
|
|
Ruošiuosi dar vieną devaisą "sutvarkyt", tai pafotkinau šiek tiek.
Čia yra diy keturgubas potencas, su jau atidarytais dvigubais potencais.
Čia vienas dvigubas potencas stambesniu planu:
Matosi atskiri diskeliai ir "ataugos"
Tas mažas atsikišimas apačioje priklauso viršutiniam diskeliui, tie 2 čiut aukščiau iš šonų - apatiniam diskeliui. Į tuos mažus tarpelius įlašinus epoksidkės diskeliai susirakina mirtinai. Tada jau šešiakampę skylę galima naudoti ne pagal paskirtį  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 15, 02:33 |
|
|
|
O ar gamina tokius daiktus - nežinau... ir tiesa pasakius nelabai man rūpi Man maloniau DIY gaminį gaminti, nei kad juo naudotis  |
nu cia "gamybos ir realizavimo" prioritetu skirtumas
as pvz labiau megstu viska supaprastint ant pigiu/masiskai standartizuotu komponentu, negu padaryt "vienetini sedevra". man gamyklinis dvigubas potencikas "nepriimtinas". as pvz pageidauciau, kad gamintu vien viengubus - bet sukomplektuojamus nors ir i "100 viename". ir paderinimas/suderinimas turi but "nepriklausomas", o ne balansinio tipo. daba pats matai, kad selektiriaus dalis padeciu lieka nepanaudotos.
jei butu pasukimo diapazonas standartizuotas, sakysim skirta "visiems sukiojamiems elektronikos komponentams" tik 240 laipsniu is 360 laipsniu - o dar 30 laipsniu krastuose "suderinimui" - tokios detales butu praktiskesnes. o daba gamina kruvas belenko belenkaip tau gal patinka pats darymas iki ko tau teikia - bet kai reikia isradinet laido ar varzto sujungimo budus - NES SUKOS NEGAMINA STANDARTIZUOTAI - cia jau degradacija...
gaunasi isvis issukis sujunginejat 4 jei tu ten suklijuosi viska epoksidke - tau pati reguliacija taps nebeimanoma ar pasukt tegalesi tik kokiu 100 laipsniu maks. nu kaip dviracio pakartotinis isradinejimas gaunasi - tik potenciometru tobulinime...
-------------
del ilgaamziskumo. sutinku kad daznai reguliuot nereikia. tik:
siaip esu kazkur mates, kai platoje kaip tekelius isformuoja potenciometro ta varzini pavirsiu. kazkoki gamini - lygtai valdymo pulte. ten buvo pamenu 5 ziedai ir padarytas isoriniu dvieju ir vidiniu dvieju priespriesinis sujungimas. ta prasme sukant rankenele dviejuose varza dideja ir kituose dviejuose mazeja. o vidinis lygtai bendras kazkoks. jei platas uzsakineji - galetu but ir tokiu potenciko aktyvios dalies ploksteles uzsakinejimas pvz. o sukiojimo mechanika su sliauzikliais uzmontuojama. gal ir yra pirkt - nezinau. per daug specifika bet esu mates ir man patiko ideja...
o tu cia panasu is dvieju dvigubu sustatytu priespriesa kazka pansaus buri. ir pas tave gremezdiska konstrukcija palyginus. ten ratelis su sliauzikliais ant platos buvo - lygtai ipresuotas. ir kontaktai platos metalizuotu rateliu stiliaus.
viskas principe net kompaktiskiau (storyje) - nei vienas atskiras ROHS potencikas... |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 15, 10:07 |
|
|
|
paderinimas/suderinimas turi but "nepriklausomas", o ne balansinio tipo. daba pats matai, kad selektiriaus dalis padeciu lieka nepanaudotos. |
Neimanoma mechanishkai nieko suderinti. Kai gamina dvigubus tai bent tos pacios partijos deda varzhines dalis ir shliauzhiklius, tai jau kazhkokia garantija kad ishsibarstymas bus mazhesnis. Ir jis tikrai nedidelis.
O jei jau bus skirtingos partijos, ypac logaritminei kreivei, tai ten kreives skirsis ir derinimas skirtinguose tashkuose tures buti kitoks. Be to kas ten derintu ir kiek tai kainuotu.
Be to visas traktas svarbus i ne kazkoks komponentas potencas.
Priesh puolant kazhka derinti reikia pasimatuoti esamus dvigubus potencus ir isitikinti, kad va tikrai turime problema, ju kreives issibarste, sukinejam garsa ir balansas vaikshto ish kaires i deshine.
AR tikrai tokius dalykus matete ir tokia problema turejot? Jei nesijaucia skirtumo, tai gal cia ne lazerio taikymas i kosmosa, nereikia tokiu tikslumu?
Be to daugiausia receiveriu dabar 5-7 kanalu, tai zhadate 5 potencus jungti?
Na niekam to nereikia tik vienetams tai cia kaina butu kosmosas.
O minimos varzhos kiek bent ash pazhiurejau skirtos NAUDOTOJAMS kazhka paderinti, o ne elektronikos meistrams. Tada viskas logishka su konstrukcija. .Suprantama, gal kas ir kitaip panaudojo, bet yra kur kas geresniu potencu trimeriu tai padaryt tiksliau be sudetingos mechanikos |
|
|
|
|
 |
|
 |
Google paieška forume |
|
 |
Naujos temos forume |
|