|

|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2026 02 26, 08:17. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Energetika ir elektrotechnika » Leistina kabelio srovė. Formulė?
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
Leistina kabelio srovė. Formulė? |
Parašytas: 2014 01 25, 17:51 |
|
|
|
|
| grafikas ir yra tiksli formule, tik parasyta ne skaitine, o grafine israiska. ir jei dar nesigavo tolyginis grafikas - tai reiskia tik tai, kad tavo naudojamos lenteles netikslios - suapvalintos geriausiu atveju, arba dar blogiau - pritemptos skaitine israiska pagal kokius nors kabeliu standartus is neaisku kuriu senoviniu laiku... |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2014 01 26, 09:27 |
|
|
|
|
| zamolskis rašo: |
| grafikas ir yra tiksli formule, tik parasyta ne skaitine, o grafine israiska. ir jei dar nesigavo tolyginis grafikas - tai reiskia tik tai, kad tavo naudojamos lenteles netikslios - suapvalintos geriausiu atveju, arba dar blogiau - pritemptos skaitine israiska pagal kokius nors kabeliu standartus is neaisku kuriu senoviniu laiku... |
Garažui tiks  |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2014 01 26, 09:54 |
|
|
|
|
| aprioris rašo: |
| http://www.junkosha.co.jp/english/technical/tec5.html |
Dėkui, čia yra vertos dėmesio info  |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2014 06 19, 15:32 |
|
|
|
|
Jei kas nors cia dar ateina tai gal pamatys mano klausima:
Ar daro kabelio skerspjuviui itaka itampa?
Jeigu pas mane yra 12V DC sistema ir akumuliatoriu krovimas vyksta 16A srove tai man reikes 1.5kvmm
Ir jeigu pas mane akumuliatoriu krovimas vyksta 220V itampa su 16A srove tai man reikes tokio pacio skerspjuvio kabeliu? |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2014 06 19, 15:50 |
|
|
|
|
tuktukas - čia trumpiems laidams sakyčiau, ilgesniems reikia atsižvelgti ir į įtampos kritimą dėl laido varžos.
Androidinė Electrodroid programėlė sako, kad 12v sistemoje prie 16a ant metro 1.5mm2 varinio laido yra 0.38v įtampos kritimas. Tik nežinau ar čia vienam laidui, ar dviejų laidų kabeliui. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2014 06 19, 16:55 |
|
|
|
|
Tai su itampos kritimu viskas aisku..
Idomiausia kaip del kabelio kvadraturos nes jeigu pas mane 60A srove vaiksto prie 12V tai gaunasi ne visaj tas pats kaip 60A prie 220V...
O pagal standartines lenteles matau kad prie 60A reikalingas 6kvmm... |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2014 06 19, 17:30 |
|
|
|
|
| Pirma apsipręsk kokios srovės vaikšto - tai 16a, tai 60a. Antra skaičiuok koks įtampos kritimas tave tenkintų ant kabelio (nes prie 230v tai ir 2v nieko baisaus, o su 12v akumuliatoriumi tai ir 0.2v jau visą krovimo ciklą ir iškrovos apsaugos parametrus išbalansuos), tada imi ilgį ir skaičiuoji kokios kvadaratūros reikės. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2014 06 19, 17:35 |
|
|
|
|
o tai cia galia (W) nieko nevaidina
juk tranzistoriu ziuri pagal jo galia ir ziuri kad visos jo vertes tilptu y leistinas
pvz:
p=100w
I=20A
U=40V
tai juk neimsi kad tranzistorius atlaiko 800W galia
tai gal ir laidui 12*60 nelygu 220*60.nes galios gaunasi skirtingos tai ir silumos ir ytampos kritimo atzvilgiu bus ne tas pats  |
|
_________________ persimeciau y fotografija
astuoni63447du88 |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2014 06 19, 19:27 |
|
|
|
|
| aprioris rašo: |
o tai cia galia (W) nieko nevaidina
juk tranzistoriu ziuri pagal jo galia ir ziuri kad visos jo vertes tilptu y leistinas
pvz:
p=100w
I=20A
U=40V
tai juk neimsi kad tranzistorius atlaiko 800W galia
tai gal ir laidui 12*60 nelygu 220*60.nes galios gaunasi skirtingos tai ir silumos ir ytampos kritimo atzvilgiu bus ne tas pats  |
Na mus domina srovė. Laidų kabelyje varža nuo įtampos nepriklauso. Tarkim laidų varža gaunasi 1 omas (Nesvarbu ar bus pajungta 230 ar 12V laido varža išlieka tokia pati), tai jei tekės 1A srovės per duotajį kabelį, pagal omo dėsnį ant kabelio kris 1V, nepriklausomai ar maitinimas 230V ar 12V. Mums svarbu pasirinkti tokį kabelį, kad 1W išskiriamos šilumos nepažeistų izoliacijos.
Taigi kokios išvados galime prieiti? (kažkas praleido kelias 8 klasės fizikos pamokas). Pažiūrėk į 110kV liniją ir atsakyk į tą klausimą. |
|
_________________ Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.
mane rasite: mano profilyje |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2014 06 20, 08:05 |
|
|
|
|
Babajau, retoriniai klausimai yra gerai bet as 8klaseje nezinojau kad man reikes Fizikos o ne Fizinio... taigi gal gali pasakyti ar laido skerspjuvio parinkimui turi itakos Voltazas?
Aciu tau labai |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2014 06 20, 09:22 |
|
|
|
|
Kaip jau minėjau laido varžai neįtakoja nei įtampa nei srovė tai yra pastovus dydis (jei nepaisysim, kad nuo tekančios srovės šyla metalas ir varža nežymiai didėja).
Taigi įsivaizduok kad laidas tai nuosekliai pajungta varža. Tau reikia, kad krentanti ant laido įtampa nekristų per daug, kad prietaisas normaliai veiktų, o kabelis nekaistų.
Taigi jei laidas yra nuosekliai pajungta varža taigi ant jos kris įtampa U=R*I čia I yra per laida tekanti srovė, o R laido varža. O galia krentanti ant laido P=R*I^2 taigi matome, kad kabelio galiai, kuri išspinduliuojama kaip šiluma, neturi įtakos įtampa. O itampos kritimas priklauso nuo ilgio ir skerspjūvio ploto.
O dabar dėl apkrovos galios. labai elementaru. Turime laidą kurio varža 1 Omas, juo teka 1A srovė. Gauname, kad ant laido galima pajungti 12V lempute. tai lemputei teks 11V ir 1A taigi galia lemputės bus 11W. Jei per tokį laidą pajungsi 230V lemputę, ant laido vis tiek kris 1V lemputei teks 229V (1 volto kritimas procentaliai žymiai mažesnis nei prie 12V maitinimo atitinkamai 12V-8,3%; 230V - 0,43%), o galia tenkanti lemputei 229W. Atitinkamai 10kV paleisto per tokį laidą butų laidui tenkanti galia būtų 1W o apkrovai 9999W procentaliai 0,01%. 110kV išvis nesijaus galios tenkančios kabeliui, o apkrovai teks 110kW. Na čia tik pavyzdžiai. Dėl to elektros energija dideliais atstumais perduodama aukšta įtampa, atitinkamai srovė teka mažesnė (tai pačiai galiai perduoti), dėl to skerspjūvis gali būti mažas, o ir laidai gali būti gaminami ne iš vario, o naudojamas aliuminis. |
|
_________________ Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.
mane rasite: mano profilyje |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2014 06 20, 09:26 |
|
|
|
|
Dar gavau tokios informacijos kad norint pravesti 24V ir 60A 10mtr kabeli, reikia naudoti 32mm gyslas..
Situacija tokia kad man reikia sujungti saules modulius lygiagreciai ir nuvesti kabelius iki ikroviklio, viso 8moduliai po 235W, 30V ir 7.81A.
Kas pasakys ar vesti 32mm kabeli ar vesti 16 kabeliu nuo kiekvieno modulio ar navesti isvis...  |
|
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
|
 |
Naujos temos forume |