|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 09 11, 23:41. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Principinės elektrinės schemos » Potenciometro lygio indikatorius
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
Puslapis 1 iš 3 Pereiti prie 1, 2, 3 Toliau |
|
 |
 |
Potenciometro lygio indikatorius |
Parašytas: 2004 09 08, 20:25 |
|
|
|
galbut nelabai supratot apie ka as cia , nu esat mate per telika reklama kur viens bicelis sied pirt ir ziur per stiklines duris ir mato saldituva su limonadais atsikel ir ein anu pasiimt iseidams laukan prasikeit su moterim ana iein i pirti o tas pasuk rankenele kazkokia kur yra ant sienos matyt pirties karscio reguliatoriu ir kuo daugiau ans suk tuo daugiau tu lempuciu uzsideg tai man tokio aparaciuko reiketu stipriakui stipriakas mono bus tai desiu stereo patenceometra viens garsui kits galetu but tom lemputem kuo daugiaugarso sukciau tuo daugiau anu uzsidegtu . lemputes butu aplink patenceom. nevisai aplinkui o tiek tas ruskinis 47 kilomu potencas suktusi tai sakau gal kas numano kaip reiketu toki aparaciuka pasidirbint  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2004 09 08, 20:43 |
|
|
|
LENGVA PASAKYT DARYK SU LM**** AS TA IRGI BUVAU SUMASTES BET KOKIA SROVE IR VISA KITA MAN REIK KAD NE MIRKSETU O TIK SVIESTU ATITINKAMAS SKAICIUS LEMPUCIU NUO ATITINKAMOS SROVES TAIGI POTENCAS MANO 0.5 WATO TELAIKO |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2004 09 08, 22:24 |
|
|
|
Pasiimi lm3915 datasheeta ir skaitai. O jei tingi skaityt tai taip ir sakyk . Seip jau lygio indikatoriams nereikia atskiro potenciometro. Lygio indikatorius gali buti atitinkamai jungiamas ant iejimo arba isejimo. Ir iswis cia tas tawo pasakymas, kad nuo atitinkamos sroves zibes atitinkamas lempuciu skaicius, kazkaip juokingai skamba. Na as nebutinai persu naudoti lm3915, zinoma, yra ir kitokiu, bet sita gana paprasta ir universali, nes ja gali naudoti ir stiprintuvo galios vaizdavimui led pagalba... |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2004 09 08, 23:33 |
|
|
|
tai daijnius sakai kad det ta lm**** mikroshema ale perziurejau ta datasheeta pilna shemu pripaisyta nelabai angliskai suprantu o gal ten net nebuvo parasyta kiek nuolatines i tos mikroshemos iejima gal paduot man atrodo kad dar koki stiprinima padaryt nes gal potenceometras nusprogt(bent jau man taip atrodo ) as skaityt netingiu ai dar vienas dalykas man nereikianei ijejimo matuot nei isejimo man paprasciausiai reik kad rodytu kokiu kampu yra pasuktas potencas nu visi sukiojami patenceometrai turi tuos angalius su zymepagal kuria galima spresti kiek garso atsukta pas mane tievs dar is senu laiku buvo nutekines is aliuminio gabalo potenceometru antgaliu ir savaime aisku jiems nier tos zymos o anu nenoriu nei peiliavot nei ka kita daryt
tai zmones jei galit padekit  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2004 09 09, 14:40 |
|
|
|
1. Paprastas logaritminis potenciometras netinka. Jį reikia perdaryt.. T.y. viena dalis garsui - logaritminė, kita reguliuos pastovią įtampą pvz 0-5V - tiesinis. Taigi reikėtų nusipirkt 2 potenciomertus.. Vieną stereo logaritminį ir vieną mono tiesinį. To tiesinio turinį išlupi ir įdedi į tą stereo.
2. Gali dėti pačią paprasčiausią rusų gamybos mikroschemą KP1003PP1 (jei gerai pamenu..). Ji kainuoja bal apie 2-3 Lt.. Geriausia naudoti ją, nes jos stiprinimas yra linijinis, o ne logaritminis kaip daugumoje kitų mikriukų..
3. Gal ir nebloga mintis. Reikės ir man kažką panašaus mastyt. Šiaip jau senai buvo tokia mintis galvon atėjus..  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2004 09 09, 15:18 |
|
|
|
nu as irgi pamaciau per telika ta reklama ir i galva sove mintis "o kodel negal tokio dalyko padaryt stiprintuve?" tai sakai kad ta ruskine mikroshema galetu eit ir ant neperdirbto patenceometro .
dar vienas dalykas gal gali tiksliaiuzrasyt tos ruskines mikr. pavadinima gugelis nieko nerado su situo pavadinimu  |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2004 09 09, 17:06 |
|
|
|
Importinis analogas - UAA180 arba UAA170. Gerai nebepamenu. Pažiūrėk kurią turi www.EVITA.lt ...
Dėl potenco gal blogai supratai.. Betkokiu atveju REIKALINGAS perdirbtas potencas. |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2004 09 09, 17:37 |
|
|
|
nu gerai perdirbt reikes supratau dabar o kokia srove ten duot ir stipruma ar vinio trafuo dar apvija ar per varza det o kokio stiprumo tur but ar galinga 5w ar uzteks 0.125w ai tikrai nuk potencas daugiausiai gal temt 0.5w nu gal po potenco sukelt dar voltus reikes  |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2004 09 09, 17:45 |
|
|
|
o skaitmeniniu potenciometru niekas nebandet? Tada tik imetei µC ir gali daryt ivairiausius navarotus, daryti nors ir desimt kanalu, nesinervinant del potenciku perdarymo . Kam nepatinka spaudalioti mygtukus ar panasiai (nori butinai sukioti potencika), tai galima paprasciausia tiesini potencika imest ir paskui su µC matuot ji, o tada atitinkamai ir garsa ir LED'us gali junginet.
Zodziu tada galimybes labai issiplecia. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2004 09 09, 18:18 |
|
|
|
martynas paulauskas rašo: |
nu gerai perdirbt reikes supratau dabar o kokia srove ten duot ir stipruma ar vinio trafuo dar apvija ar per varza det o kokio stiprumo tur but ar galinga 5w ar uzteks 0.125w ai tikrai nuk potencas daugiausiai gal temt 0.5w nu gal po potenco sukelt dar voltus reikes  |
Gal tau 5 metai? Bo kalbi kaip LOL'as... Iš to potenco gi eis į tą mikrūškę. ble ji nieko neryja. Ir būtų pats laikas pradėt skirt srovę nuo įtampos..
P.S. nieko asmeniško, putos iš bornos nekrenta, gražus oras.. |
|
|
|
|
 |
 |
 |
Parašytas: 2004 09 09, 18:24 |
|
|
|
Aidas rašo: |
o skaitmeniniu potenciometru niekas nebandet? Tada tik imetei µC ir gali daryt ivairiausius navarotus, daryti nors ir desimt kanalu, nesinervinant del potenciku perdarymo . Kam nepatinka spaudalioti mygtukus ar panasiai (nori butinai sukioti potencika), tai galima paprasciausia tiesini potencika imest ir paskui su µC matuot ji, o tada atitinkamai ir garsa ir LED'us gali junginet.
Zodziu tada galimybes labai issiplecia. |
Būtent taip ir esu padaręs daba Sukasi PIC16F84, AD5206 (digital pot.) ir L6219 (bipolar stepper driver) su stepperiu.
Pastoviam garso reguliavimui tas AD5206 nelabai tinka bo jis neskirtas garsui.. t.y. jis ne logaritminis.. na tai galima išspresti programiškai arba tiesiog varželę užkabint.. bet dėl jitter'io garsas nelabai koks.. Taigi tą mikriuką paliksiu tik balansui (na pas mane bus 5.1 aparatas, tai galėsiu su tuo mikriuku reguliuot lygius). Jį reguliuosiu programiškai. O va garsą reguliuoja stepperis. Ant jo ašies 6-gubas logaritminis potencas (sulipdytas iš 3 stereo potencų) ir vienas tiesinis potencas einantis į PIC'ą. Pagal jo padėti PIC'as pasiskaičiuoja garso rankenėlės padėtį, ir jei rankenėlė jau gale, tai nebesuka į tą pusę. Taipat tai galima būtų panaudoti tokiai indikacijai..
vat...  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2004 09 09, 18:25 |
|
|
|