|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 08 17, 04:03. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Schemų montažas, skaičiavimai, derinimas » Kondensatorių ripple current parinkimas
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
 |
Kondensatorių ripple current parinkimas |
Parašytas: 2011 04 01, 20:14 |
|
|
|
Yra tokia bėda. PWM kontroleris dirba 20 kHz dažniu, iš maitinimo srebia iki 200A. Maitinimas turi kažkokią vidinę varžą ir induktyvumą, kontrolerio įėjime stovi kondensatorius. Modeliavimas sako, kad kondensatoriumi teka panaši (artima 200A) srovė.
Tai gaunasi, kad lyg ir reikėtų 200A ripple current atlaikančio kondensatoriaus? Bet kad nėra tokių. Talpos man pakanka 470µF, įtampa 100V (darbinė 50V).
Gamykliniame 600A PWM kontroleryje sudėti 15 vnt. šitų (330µF) kondensatorių:
www.chemi-con.com/files/KXG0703.pdf
Rašo, kad laiko 3,1A ripple current, tai 15 vnt. = 45 A. O kontroleris tai "600A". Nesueina man galai, gelbėkit. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 04 02, 20:02 |
|
|
|
1. (neteisingas) taikykis su modeliavimo paklaidomis (itariu, kad 200A tai impulsine o ne RMS srove) ir/arba su trumpesniu konderiu tarnavimo laiku.
2. (teisingas, bet brangus) mesk lauk tuos suknistus e-litus ir statyk keramika!
3. (irgi teisingas, bet gremezdiskas) statyk tiek elektrolitu, kad atlaikytu reikiama srove.
(cia bus dar viena problema - simetriskas ju isdestymas, kad visiems tektu vienoda apkrova, nes netolyguma sukels netgi laidininku varza/induktyvumas netgi tarp visai greta sustatytu konderiu! ) |
|
_________________ Elektroje stebuklų nebūna - būna blogi kontaktai!
"Aš čia, gyva!"
(durnyno SHIT'o vardas - Lietuva) |
|
|
|
 |
 |
 |
Parašytas: 2011 04 03, 18:54 |
|
|
|
Šiek tiek apšalau. Maniau šiek tiek rimčiau į savo darbą ir jo kokybę žiūri... Sudėti 2x mažesnės įtampos kondelius ir girtis kad negrįžo... mjo.
O šiaip, keramiką aš ir dėsiu. 100V 10µF. Sukrausiu jų 5-10 vnt. Bet iš viso man, kad išvengti rezonanso su ilgų kabelių induktyvumu, reikia bent jau 250µF. Keramikos prikrausiu, sakykim, kokį 70µF, taigi dar kokių 220-330µF reikia sulipdyt iš elektrolitų. Ir ne šiaip, o ypatingai kompaktiškų. Tai ir stojasi klausimas kokius elektrolitus naudoti, kad laikytų 100V, būtų bent 220µF talpos ir laikytų dideles sroves. Manau tikrai turėtų būti kažkokie rimti konderiai, kad ir stambesni pagal savo talpą, bet laikantys daugiau srovės.
O iš RCL ar lemonos pirkti nematau prasmės, yra ir tiekėjų su kur kas didesniu pasirinkimu. Bet kad panašu jog tokių iš vis nėra. |
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Parašytas: 2011 04 03, 20:10 |
|
|
|
circuit rašo: |
Šiek tiek apšalau. Maniau šiek tiek rimčiau į savo darbą ir jo kokybę žiūri... Sudėti 2x mažesnės įtampos kondelius ir girtis kad negrįžo... mjo. |
Gerai, isivaizduokim toki grynai praktini eksperimenta.
(jei jau tarsi ne teoriju prisiskaite drasias isvadas skaldom, o i praktika galu gale orientuojames, butent kuria as savo pasiulymuose ir remiausi)
Tau i rankas pakliuna keraminiu konderiu rulonas be markiruotes.
Kad sis geris neprapultu, matyt reiketu pabandyti ji prasmingai panaudoti, ar ne?
Kaip nuspresi, kokie tu konderiu parametrai?
Na sakykim talpa galima nesunkiai pamatuoti, TK irgi bent jau orientaciskai, o kaip su itampa?
(as jau atsakiau, bet jei tas variantas atrodo netinkamas, tai skelk savaji, geresni)
Beje, keraminiu konderiu naudojimo virs vardines itampos nevienareiksmiskumui siuo atveju visgi yra priezastis, bet ji tik salyginai susijusi su patikimumu, kuris, kaip daznai sako Rolls-Royce inzinieriai apie savo masinu varikliu galinguma, yra pakankamas.
O šiaip, keramiką aš ir dėsiu. 100V 10µF. Sukrausiu jų 5-10 vnt. Bet iš viso man, kad išvengti rezonanso su ilgų kabelių induktyvumu, reikia bent jau 250µF. Keramikos prikrausiu, sakykim, kokį 70µF, taigi dar kokių 220-330µF reikia sulipdyt iš elektrolitų. Ir ne šiaip, o ypatingai kompaktiškų. Tai ir stojasi klausimas kokius elektrolitus naudoti, kad laikytų 100V, būtų bent 220µF talpos ir laikytų dideles sroves. Manau tikrai turėtų būti kažkokie rimti konderiai, kad ir stambesni pagal savo talpą, bet laikantys daugiau srovės. |
Tokie konderiai matyt egzistuoja, tam reiketu prasieti per zinomus gamintojus, paziureti ka jie siulo, na o po to dar viena (pagal mane - svarbiausia, nes as sorry , bet nuostolingu parodiniu projektu nemegstu, todel ir detaliu uz desimteriopas ju kainas neperku, netgi labai ten atseit prestiziniu ) klausima isspresti:
O iš RCL ar lemonos pirkti nematau prasmės, yra ir tiekėjų su kur kas didesniu pasirinkimu. Bet kad panašu jog tokių iš vis nėra. |
Zr. pvz. kolegos str pasiulyma auksciau.
Pas kitus kurie galbut gales ka nors isskirtinio pasiulyti, kainos matyt irgi bus atitinkamos. |
|
"Aš čia, gyva!"
|
|
|
 |
 |
 |
Parašytas: 2011 04 04, 22:27 |
|
|
|
Beje, variantas su dalinai keraminiais ir dalinai elektrolitiniais konderiais matyt optimaliausiai veiktu, jei juos sustatyti i CLC filtra (e-litai akumo puseje, keramika - kontrolerio) su labai nedideliu tarpiniu induktyvumu, skirtu tik impulsiniu sroviu elektrolitams sumazinimui iki leistino lygio.
(as taip darau SMPS, tik ten tie konderiai buna sudelioti atvirksciai - dideles impulsines keitiklio sroves filtro iejime suvalgo joms labai atspari keramika, o del jos santykinai nedidelio talpumo ten besigaunancias per dideles pastovios itampos pulsacijas sumazina jau "gryname" DC isejime stovintys e-litai, sujungti su keramika per visai nedidelius bet galingus droseliukus, i kuriu induktyvumo parinkima ir susiveda tokiu atveju optimalus filtro suderinimas) |
|
"Aš čia, gyva!"
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
 |
Naujos temos forume |
|