|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 09 12, 23:39. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Schemų montažas, skaičiavimai, derinimas » problema pajungiant bcd valdiklį
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
Puslapis 1 iš 2 Pereiti prie 1, 2 Toliau |
|
 |
 |
 |
problema pajungiant bcd valdiklį |
Parašytas: 2011 03 25, 02:11 |
|
|
|
sveiki. nežinau net nuo ko pradėti. man reikia kad pasukant rankenėlę ties kiekvienu "spragtelėjimu" pasikeistu skaičius ir taip nuo 1 iki 6, nes yra šešios rankenėlės padėtys... maitinimas naudojamas 5v, iš pradžių 12v akumuliatoriaus įtampą apriboja 7810, o paskui ir dešimties -> 7805. taigi mikroschemai naudojama įtampa yra 5v. pati mikroschema yra "hcf4511be". ir va, pajungus tą schemą, ji kvailioja. ta prasme norint išgauti vienetą yra į viena kojelę paduodama įtampa ir t.t. ir galutiniame rezultate aš neišgaunu jokio skaičiaus. kur galėtų būti problema?
principinė schema naudojama iš čia:
http://www.allaboutcircuits.com/vol_6/chpt_7/9.html
o mikroschemos datasheet'as čia:
http://www.doctronics.co.uk/pdf_files/hcf4511.pdf
tik pas mane yra šiek tiek kitaip pradžia, ten vietoj tų jungiklių yra diodai. kurie sudėti taip kad išgauti pagal dvejetainį kodą, dešimtainį skaičių. galvojau kad diodai ką nors daro, tačiau atjungus juos niekas nesikeitė
prieš tai naudojau "MC14543B-D" taip pat nepavyko nieko normalaus išgauti... |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 03 25, 02:50 |
|
|
|
3-4 kojos prie +5v, 5 koja prie minuso pajungtos? Ir kokiu tiksliai būdu "ABCD" įėjimus komutuoji? |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 03 25, 05:19 |
|
|
|
sopkis rašo: |
3-4 kojos prie +5v, 5 koja prie minuso pajungtos? Ir kokiu tiksliai būdu "ABCD" įėjimus komutuoji? |
jo, kojytės taip pajungtos.. o komutavimas tai mano galva paprastas. pvz kad vienetą gauti reikia "A" kojytei duoti +5v. kad dvejetą gauti "B" kojytei +5v, kad trejetą, tai reikia kartu pajungti "A ir B" kojytes. tai čia jei vaizdžiai papasakoti tai nežinau kaip išsireikšti. pabandysiu simboliais nupiešti.
(3) o---|>|---o(1)o---|>|---oo(A)
|__|>|---o(2)o---|>|---oo(B)
o raidelė tai tarkim skylė diodo kontaktui
-|>|- diodas
skliausteliuose nurodytas skaičius kurį turi parašyti hcf4511be |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 03 25, 08:17 |
|
|
|
As nezinau ar schema teisinga, bet ja surinkus ir ijungus paprastai, t.y. paliekant tas ABCD kaboti ore, turetum matyt sviecianti 0. Jei visas tas keturias kojas pajungsi i Vcc, turetum matyt F. Siaip tie pulldown rezistoriai gal ir gerai, bet jei jungsi iejimus per varzas, pvz tokias pacias 10k, tai ten gausis tik 2.5V ir neaisku ar toks loginis lygis yra tinkamas. Jei viska surinkes matai, kad kazkas sviecia, bet tai nera 0, tai tikrink ar teisingai prijungei 7seg. |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 03 25, 10:28 |
|
|
|
pajungus sviečia kuris nors vienas pagaliukas, o pajungus A kojai įtampą, turėtų šviesti vienetas, bet šviečia apatinis ir apatinis kairinis brūkšniukai. B ir C kojas jungiant, šviečia visas skaičius. o D koja jungiant niekas nešviečia... dar kaip kada pajungus kurią nors koją, užsižiebia tie ledai ir iškart pradeda nykti tas šviesumas, ta prasme, po biškį temsta... |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 03 25, 11:57 |
|
|
|
Citata: |
B ir C kojas jungiant, šviečia visas skaičius |
Kai A=0,B=1,C=1,D=0 - užsidega "6"? Ar taip aš supratau? |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 03 25, 12:14 |
|
|
|
RIMAS50 rašo: |
B ir C kojas jungiant, šviečia visas skaičius |
Kai A=0,B=1,C=1,D=0 - užsidega "6"? Ar taip aš supratau? |
kai aš pajungiu +5v i "A" kojytę, šviečia "e" ir "d" elementai, nors turėtų šviesti "c" ir "b". nesupainiojau nieko, nes aš jungiau ne skaičių, o diodus, ir taip nustačiau pagal mikroshemos kojeles, ne pagal pajungtą skaičių. o va toliau jungiant "B" "BA" "C" "CA" šviečia visi elementai išskyrus vieną kažkurį (nepamenu), o jungiant "D" kojelę niekas nešviečia.
kaip buvo aukščiau minėta, patikslinu, kad 3 ir 4 kojelės pajungtos į Vdd. o penkta pajungta į Vss. poto trys varžos pajungtos į Vss nuo tų kojelių, kurios man reikalingos (pagal schemą), ant "D" kojelės jokia varža nedėta, ji tiesiog ore. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 03 25, 13:07 |
|
|
|
ant "D" kojelės jokia varža nedėta, ji tiesiog ore. |
Štai tau ir atsakymas.  |
dėl šito viskas ir blūdija man ??????  |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 03 25, 13:20 |
|
|
|
torress1990 rašo: |
Ne tik,kad "blūdija",bet ir gali būti,kad jau mikruškė "nukalta".Atsimink visam laikui:skaitmeninėse mikroschemose(ypač MOS technologijos) negalima palikti nei vieno nepajungto įėjimo,net jei jis ir nepanaudotas.Nenaudojamus įėjimus reikia pajungti arba prie maitinimo "+" arba prie "-"(priklauso nuo įėjimo loginės funkcijos).Išėjimus - galima palikti ir laisvus. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 03 25, 13:26 |
|
|
|
torress1990 rašo: |
Ne tik,kad "blūdija",bet ir gali būti,kad jau mikruškė "nukalta".Atsimink visam laikui:skaitmeninėse mikroschemose(ypač MOS technologijos) negalima palikti nei vieno nepajungto įėjimo,net jei jis ir nepanaudotas.Nenaudojamus įėjimus reikia pajungti arba prie maitinimo "+" arba prie "-"(priklauso nuo įėjimo loginės funkcijos).Išėjimus - galima palikti ir laisvus. |
tai mano atveju tas laisvas kontaktas yra (turėtų būti) pajungtas per varžą prie nulio. taip ? |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 03 25, 20:58 |
|
|
|
na pabandžiau užkabinti ant "D" kojelės tą varžą, taip baisiai "neblūdina", bet, kai jungiu:
1="A"->"d" "e" "f" "a"
2="B"->"c" "f"
3="B" "A" -> "e" "b"
4="C" -> "a" "d" "e"
5="C" "A" -> "e" "f"
6="C" "B" -> "b" "a"
ir dar, pajungus ir laikant išvien kontaktą, led'ai temsta kol ta jų šviesa būna vos įžiūrima. bet kaip sakiau, dabar bent jau stabiliau dirba, ta prasme kad anksčiau mirgėdavo tie led'ai ir išviso užgesdavo, o dabar tik temsta ir nerodo to, ką turėtų parodyti.. kur dabar kokia problema galėtų būti ? |
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
 |
Naujos temos forume |
|
 |