|

|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 12 12, 01:14. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Elektronika žaliems » 38khz IR imtuvas, siustuvas
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
Puslapis 1 iš 2 Pereiti prie 1, 2 Toliau |
|
 |
38khz IR imtuvas, siustuvas |
Parašytas: 2010 11 14, 22:35 |
|
|
|
|
Sveiki, gal galit kas nupasakot veikimo principa, na pats suprantu kad tarkim IR LED mirksi 38kHZ dazniu, o imtuvas priima toki dazni, o konkreciau klausimas butu kaip man suzinoti (apskaiciuoti) atstuma iki objekto ? Ar tas 38khz turi buti su pertrukimais, kad imtuvas skaiciuotu tuos pertrukimus ar kaip? na kitaip sakant ziniu stygius, kuri reikia papildyti jusu pagalba.  |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2010 11 14, 23:11 |
|
|
|
|
tau jo, man ne na veikimo principo man reikia, jei dar neteko su tuom susidurt is kur galima suzinoti? o gi is kitu  |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2010 11 15, 00:56 |
|
|
|
|
| Saulius18 rašo: |
tau jo, man ne na veikimo principo man reikia, jei dar neteko su tuom susidurt is kur galima suzinoti? o gi is kitu  |
apie ka tu cia kalbi? koks siustuvas imtuvas? TV - TV pultas? ar cia apie kazkoki infraredini atstumo matuokli kalbi?
jei domina atstumo matavimas, tai sviesa turi pastovu sklidimo greiti. issiustas signalas atsispindi nuo kliuties ir grizta i imtuva. zinodamas sviesos sklidimo greiti ir laika per kuri signalas suvaiksto, apsiskaiciuosi ir atstuma (rezultata reieks dar padalinti is 2, nes signalas puse kelio eina i kliuti, kita puse kelio nuo jos). |
|
|
|
|
|
 |
 |
Re: 38khz IR imtuvas, siustuvas |
Parašytas: 2010 11 15, 08:02 |
|
|
|
|
Sveiki, gal galit kas nupasakot veikimo principa, na pats suprantu kad tarkim IR LED mirksi 38kHZ dazniu, o imtuvas priima toki dazni, o konkreciau klausimas butu kaip man suzinoti (apskaiciuoti) atstuma iki objekto ? Ar tas 38khz turi buti su pertrukimais, kad imtuvas skaiciuotu tuos pertrukimus ar kaip? na kitaip sakant ziniu stygius, kuri reikia papildyti jusu pagalba.  |
http://www.elektronika.lt/forum/viewtopic.php?p=616317#616317 |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 11 15, 11:56 |
|
|
|
|
| Bronteo rašo: |
apie ka tu cia kalbi? koks siustuvas imtuvas? TV - TV pultas? ar cia apie kazkoki infraredini atstumo matuokli kalbi?
jei domina atstumo matavimas, tai sviesa turi pastovu sklidimo greiti. issiustas signalas atsispindi nuo kliuties ir grizta i imtuva. zinodamas sviesos sklidimo greiti ir laika per kuri signalas suvaiksto, apsiskaiciuosi ir atstuma (rezultata reieks dar padalinti is 2, nes signalas puse kelio eina i kliuti, kita puse kelio nuo jos). |
na as taip isivaizduoju jei tarkim signalas 38khz eina pastoviai, atsimua i kliuti ir ieina i imtuva, mano manymu jei signalas nepertraukiamas ir pastumus siustuva arciau kliuties jis vis tiek matys ta pati atstuma, nes tas 38khz signalas vos pasiekes imtuva nustatys tik viena reiksme ir pastoviai bus gaunamas tas pats daznis ir kaip tada reikia apskaiciuoti, ar cia vieno ir led bei 38khz imtuvo nepakanka? turbut supratot ka noriu pasakyti
ar pavyzdziui tinka toks matavimas siustuvas siuncia signala 0.5s po to isijungia 0.5s ir tuo metu kai siustuvas isjungtas imtuvas priima signala, jei jo nepriima tai tada objekto nera, jei pagauna tada jau galima skaiciuoti teisingai, gerai supratau ar ne?  |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 11 15, 12:17 |
|
|
|
|
ar pavyzdziui tinka toks matavimas siustuvas siuncia signala 0.5s po to isijungia 0.5s ir tuo metu kai siustuvas isjungtas imtuvas priima signala, |
Principą tai supratai teisingai, taip veikia echolotai ir radiolokacija, bet supraskit pagaliau, kad šviesos greitis per didelis nedideliems atstumams matuoti. Tinka dešimtims -šimtams kilometrų (radiolokacija) bet ne metrams matuoti.
Ir tai radiolokacijoje realiai viskas sudėtingiau nei rašo vadovėliai, šiais laikais jau ne laikas ten matuojams o atsispindėjusio signalo fazė.
Na nerasi tokios įrangos sugebančios aptikti ir apdoroti 0,000000000x sek. eilės vėlinimą. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 11 15, 12:33 |
|
|
|
|
| Evaldas_S rašo: |
ar pavyzdziui tinka toks matavimas siustuvas siuncia signala 0.5s po to isijungia 0.5s ir tuo metu kai siustuvas isjungtas imtuvas priima signala, |
Principą tai supratai teisingai, taip veikia echolotai ir radiolokacija, bet supraskit pagaliau, kad šviesos greitis per didelis nedideliems atstumams matuoti. Tinka dešimtims -šimtams kilometrų (radiolokacija) bet ne metrams matuoti.
Ir tai radiolokacijoje realiai viskas sudėtingiau nei rašo vadovėliai, šiais laikais jau ne laikas ten matuojams o atsispindėjusio signalo fazė.
Na nerasi tokios įrangos sugebančios aptikti ir apdoroti 0,000000000x sek. eilės vėlinimą. |
gal gali smulkiau apie atsispindejusio signalo faze? kaip tarkim man reiktu viska apskaiciuot?
tai gal su ultragarsu paprasciau nes garso greitis 330m/s kur kas mazesnis uz sviesos 300000000m/s |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 11 15, 12:40 |
|
|
|
|
gal gali smulkiau apie atsispindejusio signalo faze? kaip tarkim man reiktu viska apskaiciuot? |
Wow, na ir klausimas, žemiau juostos. Aš smulkiai tikrai nežinau. Žinau, kad tai pakankamai sudėtinga ir daug knygų reik sugraužt ir daug žolės apšikt kol tai perprasi.
Pamenu kažkuriam iš paskutiniųjų kursų dėstytojas paklausė grupės "kas tai yra fazė, paskykit fazės apibrėžimą" visi šikt-mikt ir niekas nesugebėjo atsakyti. Tai va nuo to gal ir reikėtų pradėti ? http://en.wikipedia.org/wiki/Phase_%28waves%29 |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2010 11 15, 12:42 |
|
|
|
|
tai gal su ultragarsu paprasciau nes garso greitis 330m/s kur kas mazesnis uz sviesos 300000000m/s |
Ultragarsu veikia echolotai, kurių gali pigiai nusipirkti žvejų parduotuvėje.
Pasidaryti tokį jau arčiau realybės.
Ultragarso greitis ore labai priklauso nuo temperatūros, tankio ir dar kažko. Taigi - same shit. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2010 11 15, 12:49 |
|
|
|
|
| na tai tada reiks ir uzsilikti man ties ultragarsu, na bei dar vienas klausimas apie 38khz IR siustuvus ir imtuvus, na o kaip skyrelyje cia elektronika.lt 99lt botas skaiciuojamas atstumas kokiu principu (tiesa, nors atstumai ne per didziausi)? |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2010 11 15, 12:56 |
|
|
|
|
| na tai tada reiks ir uzsilikti man ties ultragarsu, na bei dar vienas klausimas apie 38khz IR siustuvus ir imtuvus, na o kaip skyrelyje cia elektronika.lt 99lt botas skaiciuojamas atstumas kokiu principu (tiesa, nors atstumai ne per didziausi)? |
Ak štai iš kur čia tokios idėjos
Matuoja atsispindėjusio IR signalo stiprumą, kuo stipresnis signalas tuo arčiau kliūtis. Absoliutaus tiklsumo ten nereikia. Netgi ten parašyta -"...atpažinimo patikimumas priklauso nuo .. pavyzdžiui nuo tapetų spalvos kambaryje" natūralu, kuo paviršius geriau atspindi IR spindulius tuo kliūtis atrodo arčiau.
Kas pirmas sukurs robotą su radiolokacija (ar IR lokacija) tas laimės visas varžybas.  |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2010 11 15, 13:07 |
|
|
|
|
siaip man kazkokio reikia matvimo ultragarsu ar IR na tarkim iki kokiu 30m tai ir galvoju ivairius variantus  |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2010 11 15, 13:10 |
|
|
|
|
| na ultragarsiniui atstumo matuokliui manau tinka toks pats principas kaip ir su 38khz IR siustuvu imtuvu, teisingai? |
|
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
|
 |
Naujos temos forume |