|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 01 03, 12:29. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
|
Forumas » Mokslai » Visiškai žali klausimai.
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
|
|
Visiškai žali klausimai. |
Parašytas: 2010 01 19, 20:58 |
|
|
|
taigi, šiek tiek namų darbų čia Galbūt padėsite, būčiau dėkingas.
1. Vienus sroves stiprio matavimo vienetus isreiksti kitais:
3 A = ... mA
10 A = ... kA
4 A = ... uA
150000 uA = ... A
20 mA = ... uA
750 mA = ... A
2. Viena karta laidininko skerspjuviu elektros kruvis q prateka per 1s, kita karta kruvis 10q - per 1min. Palyginkite abiem atvejais laidininku tekancios sroves stipri.
3. Viena lempute 450C elektros kruvis prateka per 5min, kita - 15C per 10s. Kuria lempute teka stipresne elektros srove? Pagal mane, abiejuose tokia pati.
4. Elektriniu lituokliu teka 500mA stiprio elektros srove. Per kiek laiko siu lituokliu pratekes 100 C elektros kruvis?
Aciu uz atsakymus |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2010 01 19, 21:11 |
|
|
|
Na, čia tai viršūnė, juk viskas taip elementaru, esi didelis tinginys Bet labai neturiu ką veikt, tad parašysiu.
1. Vienus sroves stiprio matavimo vienetus isreiksti kitais:
3 A = 3000 mA
10 A = 0.01 kA
4 A = 0.000004 uA
150000 uA = 0.15 A
20 mA = 0.02 A = 0.00000002 uA
750 mA = 0.75 A
2. Viena karta laidininko skerspjuviu elektros kruvis q prateka per 1s, kita karta kruvis 10q - per 1min. Palyginkite abiem atvejais laidininku tekancios sroves stipri.
I=q/t
I1=q/1=q
I2=10q/60=0.16q
I1>I2
3. Viena lempute 450C elektros kruvis prateka per 5min, kita - 15C per 10s. Kuria lempute teka stipresne elektros srove? Pagal mane, abiejuose tokia pati. Rolling Eyes
I1=450/300=1.5A
I2=15/10=1.5A
4. Elektriniu lituokliu teka 500mA stiprio elektros srove. Per kiek laiko siu lituokliu pratekes 100 C elektros kruvis?
t=q/I=100/0.5=200s
Ir dar kartą -- tu esi didelis tinginys |
|
Paskutinį kartą redagavo Vytautas88, 2010 01 19, 21:56. Redaguota 1 kartą _________________ Inžinierius-projektuotojas |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2010 01 19, 21:21 |
|
|
|
na gal ir esu tinginys, taciau patikek, prasedejau prie uzdaviniu situ ne viena valanda, ir tik viena teissprendziau teisingai. |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2010 01 19, 21:24 |
|
|
|
Ne vieną valandą?? Na, ne man čia pamokslaut... Elementari matematika, penktokai šeštokai tokius uždavinius gliaudytų kaip saulėgrąžas, manau. |
|
_________________ Inžinierius-projektuotojas |
|
|
|
|
Parašytas: 2010 01 19, 21:35 |
|
|
|
Nesu isitikines (formules nezinau) bet rodos Vytautas88 blogai isprende 4uzd:
kaip chemikas zinau kad 1C=1A*S
100C=100A*1S arba 1A*100S
turim 0.5A taigi gaunas 200S
patikslinkit kas nors mokantys teorinej elektronikoj.. |
|
_________________ Aš pažeidžiau forumo taisykles ir reklamavau paraše. ...Bet uz reklama tai susimokejau |
|
|
|
|
Parašytas: 2010 01 19, 21:57 |
|
|
|
Aha, suklydau, pataisiau. |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2010 01 19, 23:01 |
|
|
|
Sekantys mano kvaili klausimai
1. Kadangi man su matematika nekaip, nelabai moku matavimo vienetus verst, kurie yra po 0. Pvz. 0.1, 0.25 ir pan. Gal galite paaiskinti kaip tokius veiksmus atlikti?
2. Kai dalinama is 0.5, pvz. 20/0.5 koks atsakymas butu?
3. Yra uzdavinys:
Sroves stipris - x
Elektros kruvis - x
Laikas - 2s
Pagal elektros stiprio formule rasti x reiksmes. Kokia man reiksme statyti i elektros kruvi (C)? Kokia reiksme butu normaliausia? Ar pvz. 70C normalu?
4. Skerspjuvis - kas tai?
5. Zodi elektros stipris galima pakeisti i elektros stiprumas?
6. Nelabai suprantu sios savokos:
Sroves stiprio vienetu laikoma tokio stiprio srove, kuriai tekant sitokiais laidais vieno laido kiekvienas metras veikia kito laido kiekviena metra 0.0000002 N jega. Gal galit issamiau paaiskint?
7. Polius - kas tai? Tai fizinis daiktas ar tik fizine savybe?
As mokinuos savarankiskai, o tuose knygose gryba pjauna ir tiek... |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2010 01 20, 00:02 |
|
|
|
1. Kadangi man su matematika nekaip, nelabai moku matavimo vienetus verst, kurie yra po 0. Pvz. 0.1, 0.25 ir pan. Gal galite paaiskinti kaip tokius veiksmus atlikti?
Pasižiūrėk pradžiai čia:
http://lt.wikipedia.org/wiki/Matavimo_vienetas#Daugikliai
Toliau, jei turime tarkime 0.1 tonos ir norime sužinoti kiek tai yra kg, tai galime pasidaryti elementarią proporciją:
0.1 tonos yra x kg
1 tona yra 1000 kg
iš čia seka:
1*x=0.1*1000 (dauginam kryžmai)
x=100 kg
Tokias lygtis spręst moki? Svarbiausia sudarant proporciją, kad nebūtų sumaišyti vienetai, t.y. vienoj pusėj tonos, kitoj -- kilogramai ir t.t. Ar
aiškiau?
2. Kai dalinama is 0.5, pvz. 20/0.5 koks atsakymas butu?
Nagi čia skaičiuotuvas gali suskaičiuot.
0.5 yra 1/2 (žodžiais: viena antroji, pusė ir t.t.), tai 20 padalinta iš 1/2:
20/(1/2)=20*2=40 (skliaustai rodo veiksmo prioritetą; dalinant trupmena apsiverčia ir atsiranda daugyba).
3. Yra uzdavinys:
Sroves stipris - x
Elektros kruvis - x
Laikas - 2s
Pagal elektros stiprio formule rasti x reiksmes. Kokia man reiksme statyti i elektros kruvi (C)? Kokia reiksme butu normaliausia? Ar pvz. 70C normalu?
Teoriniuose uždaviniuose nėra labai svarbu kokį tu dydį pasirinksi, ar labai artimą realiam ar visiškai teorinį. Šiaip šitas uždavinys man nesamoningas, nes el. krūvis šiuo atveju lygus srovės stipriui (I=q), tad betkokiu atveju gausim neišsprendžiamą lygtį (nebent t bus lygu 1s).
x=x/t, nes I=q/t. Galbūt turėjo būt
Sroves stipris - x
Elektros kruvis - y ?
4. Skerspjuvis - kas tai?
Na, turėtų būti skerspjūvio plotas. Manau kalbama apie laidininko skerspjūvio plotą. Dažniausiai jis būna apvalus (pvz. laidas). Apskritimo ploto formulė S=pi*R*R, pi = 3.14, R - apskritimo spindulys (tiesė, kuri eina per apskritimo centrą nuo vieno apskritimo išorinės kraštinės taško iki kito), dažniausiai matuojama mm^2.
5. Zodi elektros stipris galima pakeisti i elektros stiprumas?
Na, manau būtų nekorektiška. Tiksliausia -- elektros srovės stipris/stiprumas.
Likusius du tegul kiti paaiškina |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2010 01 20, 22:00 |
|
|
|
dėkuj Vytautui, matosi, kad profesionalas esi
Gal aš ir durnas, tačiau dabar tikrai ilgą laiko tarpą klausinėsiu įvairių klausimų, nes noriu daugiau nei mokykloje mokintis
Taigi, ar aš teisingai pasadariau?
10V = 10 J/C
5kV = 5000 V
300V = 0,3 kV
50mV = 0,050 V
5V = 5000 mV
200mV = x J/C (?? šito neišsprendžiau, padėkit)
ačiū |
|
|
|
|
|
Parašytas: 2010 01 21, 12:20 |
|
|
|
Na, iki profesionalo man dar labai toli.
10V = 10 J/C
5kV = 5000 V
300V = 0,3 kV
50mV = 0,050 V
5V = 5000 mV
Džiaulis padalintas iš kulono yra tas pats kas Voltas. Mintyse gali pasirašyti taip
200mV = x V o tai būtų
200mV = 0.2 V |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2010 01 21, 18:38 |
|
|
|
Vytautas88 rašo: |
Na, iki profesionalo man dar labai toli.
10V = 10 J/C
5kV = 5000 V
300V = 0,3 kV
50mV = 0,050 V
5V = 5000 mV
Džiaulis padalintas iš kulono yra tas pats kas Voltas. Mintyse gali pasirašyti taip
200mV = x V o tai būtų
200mV = 0.2 V |
O kitus teisingai padariau?
Dabar sekantys klausimai. Skyrius: Elektros įtampa.
1. Kodėl ant elektros lempučių, laidynių ir kitų elektrinių prietaisų nurodoma įtampa?
2. Elektros lemputė numatyta 12 V įtampai. Kokį darbą atlieka srovė, kai tos lemputės siūlo skerspjūviu prateka 5 C krūvis?
3. Dviem atskirais laidininkais pratekėjus vienodam krūviui, viename buvo atliktas 20 J, kitame - 40 J darbas. Kokia yra tos grandinės dalies įtampa?
4. Dviejose grandinėse atliktas vienodas darbas. Viena iš jų 15 C elektros krūvis, kita - 45 C. Kurioje grandinėje įtampa buvo aukštesnė ir kiek kartų?
5. Kaitinamojo prietaiso gnybtus prijungus prie 220 V įtampos šaltinio, prietaiso spirale teka 10 A stiprio srovė. Kokio stiprio srovė tekės šio prietaiso spirale, jo gnybtų įtampą sumažinus perpus? Sumažinus iki 55 V?
6. Kai neizoliuotu elektros perdavimo linijos laidu teka srovė, žmogui jį liesti pavojinga, o paukštis gali ramiausiai tupėti ant tokio laido. Kodėl?
[/i] |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Google paieška forume |