|

|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 12 17, 00:10. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Elektronika žaliems » Jungiklio valdymas per LPT
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
Puslapis 1 iš 2 Pereiti prie 1, 2 Toliau |
|
 |
 |
 |
Jungiklio valdymas per LPT |
Parašytas: 2005 03 02, 01:17 |
|
|
|
|
Šiaip jau manau daug kam kas čia lankosi šita tema nebus sudėtinga, tačiau man kaip tik su 10 klasių išsimokslinimu vietom kyla neaiškumu
Ždž situacija tokia kad galutinis daiktas turi būti schemutė jungiama prie LPT ir galinti įjungti ir išjungti maitinimą kitam įrenginiui (ten kažkur 6-12V, gal 24V, dar kol kas neaišku kiek bus) bei reguliuoti el. kryptį (t.y. tarkim 2 laidai įeina atitinkamai +/-, tai ęsant įtampai LPT-D0 išeitų +/-, o D1 -/+, neesant nė viename kontakto išvis nebūtų ar kaip nors panašiai).
Man prieš pora metų pažįstamas sukonstravo tokį įrenginuką, kuris jungiamas taip pat prie LPT ir juo galima įjungti/išjungti 220V~ maitinimą. Man autorius kažkada tą schemutę papaišęs buvo, bet tai ji kažkur dingo, bet ždž atsisukęs dangtį ją maždaug perbraižiau, tačiau neesu tikras ar teisingai:
Ten neaišku ar tikrai į tą pusę tranzo emiteris (ten surašyta markeriuku, nelabai įskaitomai ir kotai man atmintis sako, kad kai nubraižęs buvo į kitą pusę), daugiau lyktais viskas taip pat, bet neesu 100% tikras.
Taip pat dabar ardydamas pastebėjau kad relės galus A ir B jungia kondikas (1000 mikrF, 10V), nors brėžinyje irgi tikrai jokio kondiko nebuvo tai bbž ar jis čia tikrai reikalingas. Gali tiesa būti, tam kad relė ne iš karto šokinėtų (trumpi trūkinėjimai or smth).
Klausimas nr. 1: Ar schema teisinga ir ar veiktų? Jei ne kas negerai?
Pagal šitai galima nesunkiai pasidaryti ir krypties reguliavimą prie C pajungus dar vieną panašią schemutę, tik su dviem lygegriačiai pajungtom relėm (tik viena viena puse kita kita) ir tada gausi, kad D0 reguliuoja ar yra įtampa, o tarkim D1 kryptį.
Tačiau tame yra didelė problema. 3 relės, 2 triodai... (Dar reiktų paminėt, kad man reik valdyti 6 tokius pat įrenginius).. Nemaža kaina čia išeis..
Klausimas nr. 2: Gal galima kaip nors mažesnėm sąnaudom ir išvis gal galima ką nors protingesnio sugalvot (gal tarkim koks mikrokontroleris tam yra or smth)?
Taip pat jei nekeičiant schemos yra dar viena problema, tame, kad reikia 6 įrenginius taigi reik 12 pinų. LPT duomenis perduoda tik per 8. Klausimas nr. 3: Gal yra galimybė reguliuoti signalą tarkim Strobe ar Autofeed pinuose? |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2005 03 02, 02:25 |
|
|
|
|
hey :]
Tranzas stovi gerai. va ten kur papaisei + - tai turetu buti atvirksciai.
LPT turi 8 Input/output pinus bei 4 clock. kas reikstu kad turi 32 kojas :]. aisku pasaulyje dar yra tokie dalykai kaip deshifratoriai... va ten tai smagumelis...
o tas kondikas tai stovi tam kad kokiam momentui dingus bitui ant to D0 rele neissijungtu. Kadangi interruptu pasitaiko.
o del to kad keist vienokia arba invertuota itampa tai galima apsiriboti keliais tranzais.. reik tik ideja nupiesti popieriuje.
o tie clockai galbut vadinami kitaip.. kad ir kaip ten vadintusi tai yra 1;14;16;17 pinai
netgi gali kazkokia minti nukniaukti is vat sitos sviesos muzikos.. principas gi taspats :]
http://discolitez.com/images/deluxe32.gif
tik reikes koki kondika deti ant optoporu, kad jos negestu kos clock lygus 0 |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2005 03 02, 17:47 |
|
|
|
|
| Sioje svetaineje yra aprasymas kurie pinai yra In kurie OUT. Visus IN pinus labai nesudetinga nustatyti, o visiem OUT pinam dar lengviau priskirti reiksme. As dabar nepamenu, bet ten yra bent 10 pinu kuriuos galima panaudoti kaip OUT. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2005 03 02, 18:50 |
|
|
|
|
ten siap dar reiketu diodo lygiagreciai relej, apsaugai nuo saviindukcines evj kuri atsiranda komutacijos metu taip pat sukeist +ir - kaip Miroslav sake.
o tu nenori vietoj to tranzo ir varzos pastatyt uln2003 ji gali komutuoti iki 50v 500ma, pasiskaityk apie ja placiau dataschete |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2005 03 03, 01:09 |
|
|
|
|
Dėl +/- tai jo dabar pažiūrėjau tai tikrai taip sujungta (nu ten prie trafo pajungta, sunku ten suprast niekas nesužymėta).
Vat radau su ULN2803:
Ten vietoj lLEDų pajungt reles ir turėsi tą patį, o kainuos šiek tiek pigiau. O beje ten 500mA visom relėms ar kiekvienam kontaktui atskirai?
O beje toks klausimas (na suprantu, kad taip nieko nebus), bet kodėl negalima tiesiog ant D0 ir GRND pajungt relės jautrios, tarkim pajungt kodiką kaip ten tarp A ir B, kad netrūkinėtų ir viskas? Tipo stipris per mažas or what? Įtampa kiek pamenu nuo PC priklauso, bet 3V-5V.
Dėl pinų kiekio tai problemą išsprendžiau, ždž užteks ir 8 pinų (reiks controllint tik 4 įrenginius). |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2005 03 03, 23:49 |
|
|
|
|
sakiau skaityt datasheta "load current ratings to 500mA for each of seven drivers, typical power loads totaling over 230w (350mA x 7, 95V). Typical loads include relays, solenoids, stepping motors, heaters....
del klausimo: pasidomek kiek max sroves gali gauti is lpt |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2005 03 04, 21:37 |
|
|
|
|
| Atsimink ,kad su ULN nepakaitaliosi paprastai itampos poliarumo(o toks noras buvo)! |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2005 03 04, 22:02 |
|
|
|
|
Nu tai su relemis. Tipo trys reles ant 2 pinu. Viena ant vienos ir reguliuoja ar yra itampa ar ne, o kitos dvi ant kitu dvieju kontaktu ir reguliuoja kripti (sujungtos lygegriaciai bet skirtingai)
Nu krch kai gryshiu namo ryte pabraizhysiu..... |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2005 03 05, 22:44 |
|
|
|
|
Nu vat išsipaxmelinau, pamiegojau ir schemutę pabraižiau:
Spausk jei nori padidint
Ten ta dalis kur dashais apvesta tai tokie bus viso 4 ir jungsis atitinkamai prie 16-15, 14-13 ir 12-11 pinų. Ten kur LMP1 tai ten stovės tas š kuriam reikia paduoti 5V srovę ir reguliuoti jos kryptį.
Tai vat gal kas man galit pasakyti ar visa tai veiks?
Ir dar klausimas kaip iš aprašymo kaininke atskirti kiek relė turi kontaktų? Kai kurios gi būna tiesiog jungiklis, o kitos perjungimas (kaip pas mane schemoj, būna aisq ir dar sudėtingesnių). Ar bent jau kaip tai normaliai vadinasi, kad perkant paprasčiau būtų. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2005 03 05, 22:48 |
|
|
|
|
uzsikrusi tu su tom relem.
turesi visa reliu orkestra!
geriau su tranzais.. reik tik schemos |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2005 03 05, 22:54 |
|
|
|
|
Nu orkestras tai man netrukdys Nors turėtų gerai skambėti.
Tai tu man pasakyk kokią scemutę? O dėl tranzų nebus xujnia, kad tas LMP1 5V ir tarkim kokių 2A-3A? |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2005 03 06, 15:22 |
|
|
|
|
Ghm dabar reikia prasitestuot kaip ten tas LPT veikia ir ždž elementariai diodus su rezistoriais jungt ant pinų, bet kaip man pasiskaičiuot kiek omų kalt rezistorių?
Čia nete radau tokį, bet nesuprantu kaip gaunami tokie skaičiai: Since it's a 5V forward voltage, a 3.7v 20mA LED would need a 68ohm resistor, 2.1V 30mA = 100ohm, 1.7V 20mA = 160ohm, etc. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2005 04 20, 08:15 |
|
|
|
|
Sveiki,
žodžiu sulitavau tokią schemkę:
(Click to enlarge =] )
+5V/-5V tai čia kompo maitblokis, ant molex'o pajungta. T1/T2 ir T3/T4 bazės sujungtos su LPT D0 ir D3 pinais. Tranzai SS8050.
Žodžiu pajungiu viską, paduodu ant vieno pino įtampą dega vienas diodas, ant kito - kitas. Atrodo viskas ok, bet pajungus ant mazgų A ir B (lygegrečiai D1 ir R5) nedidelį varikliuką užgęsta ir diodai ir varikliukas nesisuka (varikliuką tiesiai ant molex'o pajungus jis norm. sukasi).
Ko aš čia nesuprantu ir ko aš čia niekaip neįžiūriu? Nu atrodo turėtų veikt, bet neveikia. Gal tranzai per silpni or smth? Padėkit žmonės!  |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2005 04 20, 10:56 |
|
|
|
|
| Na man toks vaizdas, kad vienas diodas turetu buti apsuktas, nes ka isrove teka i viena puse turi degti vienas diodas, kai i kita - kitas. jeigu dega, taigal ant platos gerai sulitavai, bet chemoj yra klaida. Pagal tavo shema turetu vienu metu degti abu diodai, o kitu atveju nei vienas. Beje kazkaip diodo apsaugine varza maza. Neaisku koks tas varikliukas ten, gal jam per mazai sroves ar itampos. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2005 04 20, 17:55 |
|
|
|
|
Ghm. Ai jo del diodų tai ten blogai nubraižiau. Sulituoti jie skirtinga puse.
Varikliukui pilnai užtenka tų 5V kur iš molex'o pajungta (gi lyktais minėjau, kad ant molexo tiesiai pajungtas varikliukas normaliai sukasi).
Del diodo varzhos nu tai parinkau tiek kad normaliai degtų....
Čia krč diodai tai px yra ele indikatoriai tai nesvarbu, man svarbiausia kad varikliukas suktūsi ir galėčiau iš LPT valdyti į kurią pusę jis ten sukas..
Šiaip įtariu, kad gali būti, kad tranzai kokie nors persilpni or smth, bet tranzų skaičiuose aš mažai ten suprantu.
Krč tarp varikliuko kontaktų varža 20R, įtampą naudoju 5V.
Tranzas dabar yra SS8050. Jo charakteristikos yra čia:
http://shaman.velniai.net/SS8050.pdf |
|
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
|