|

|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 11 26, 14:31. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Elektronika žaliems » Fotorezisto ryškinimo ir ėsdinimo problemos?
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
Puslapis 1 iš 4 Pereiti prie 1, 2, 3, 4 Toliau |
|
 |
 |
 |
Fotorezisto ryškinimo ir ėsdinimo problemos? |
Parašytas: 2007 10 04, 19:41 |
|
|
|
|
Sveiki, pagaliau kažkas gavosi darant PCB su fotorezistu. Kai apšvitinu PCB ir įmerkiu į NaOH išsykio atsiranda takiukai ir nusiplauna apšvistos vietos, bet šitais nevienodai ar galima patrinti ryškinant su minkštu teptuku?
Beje teko skaitytyti, kad vietoj NaOH tinka kalcinuota soda tai kiek jos reikia dėti į stiklinę?
Pato aš ją ėsdinu FeCl3 tirpale naujame, PCB variu į apačia, ir man nedailiai tenusigraužia, gal sakau, kad aš ją vis judinu ir nusitrina fotorezistas į dugną? Ir kažkaip ilgai graužia lieka vidurį viana vieta tarp takelių ir nė krust tai kol ji nusiėsdina ir kitur spėja pasigraužti.
Manau mano bėda ryškinant gali būti(į 250ml H2O dedu 1 arbatini šaukštelį nepilną NaOH) arba švitinant, nes sudedu dvi skaidres, kad gautųsi kuo juodesnė PCB(mano printeris rašalinis) ir dedu piešiniu į apačią, kad nesigautų difrakcija UL, tao gal sakau kažkiek kraštai pasišvitina takelių ir gaunasi tokie nedailūs po ėsdinimo. |
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
Parašytas: 2007 10 04, 20:25 |
|
|
|
|
| Kažką blogai darai. Aš su 40W didele UV lempa skirtą diskotekom, skaidrę prispaudęs stiklu iš pusės metro atstumo švitinu 10 min. Ryškinu į stiklinę pripylęs šilto - kambario temperatūros vandens ir jame ištirpinęs visą šaukštelį NaOh. Ryškinasi kokias 4 min. Turi išsiryškinti taip, kad įmerkus į chloridą tos vietos kurios turi nusigražti iškarto pasidarytų matinės. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2007 10 04, 20:31 |
|
|
|
|
| Aš švitinu su 7w iliumicensina lempute iš senių iš 10cm aukščio švitinu 10min skaidrė prispausta organiniu stiklu(stiklas išluptas iš kinietiškos nardymo maskės, tai manau ten turi būti organinis stiklas, kitokio jiems gaila dėti), ryškinu į stiklinę įbėres arbatinį šaukštelį NaOH ir takeliai pasidaro ryškųs išsykio per kelioliką sekundžių ir nusplauna violetinėmis apnašomis, o jei laikai per ilgai tai visa PCB nusiplauna. toliau ėsdinu ir tos vietos kur ėsdinasi pasidaro rožinės. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2007 10 04, 20:46 |
|
|
|
|
Negali taip būti. Aš kai įdedu į ryškalą iškarto pasidaro rožiniai takeliai. Švelniai patrinu pirštu, kad tos vietos nusiplautu. Galiausiai turi būti tamsiai geltoni takeliai, o kitos vietos raudonos (varis). Prieš dėdamas ėsdinti nuvalyk ryškalą švelnia servetėle ir duok kokių 10 min išdžiūti. Tik atsargiai - nenutrink fotorezisto.
P.S. Lengvai išgaunu 0,2mm pločio takelius su tokiu pat atstumu tarp jų.
P.P.S. Daryk chlorido tirpalą sotųjį, o dėdamas dėk variu į viršu ir nuolatos judink. Tirpalą pakaitink. Varis ištirps akyse
P.P.P.S. http://circuit.lt/?section=patarimai&page=pcbuv |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2007 10 04, 20:57 |
|
|
|
|
Manau mes nesusišnekam dėl spalvų syvokima, man niekur nesigauan raudona spalva, o tik geltona, kai išryškinu takeliai matosi kuo puikiausiai tamsiai geltoni. Circuit skaičiau ir Dovydo skaičiau webuose.... Ryt dar mėginsiu kur dar bėda gali būti? Gal skau, kad savo dėžutę esu visą išklojęs folija ir UL atsispindi nuo šonų ir palenda po takeliais nedaug? Ga lreiktų trumpiau švitinti , tik nežinau kaip su tom atraižom reik eksperementuoti. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2007 10 04, 20:58 |
|
|
|
|
| Aš, jei plokštė nelabai didelė, ėsdinu pieno pakelyje MŪ nupjautu viršumi. Plokštėje išgręžiu vieną tvirtinimo skylučių ir perveriu varinį lakuotą laidą. Ant to laido pakabinu plokštę vertikaliai. Už jo kartkartėmis pajudinu. Išsiėsdina be jokių problemų per pusvalandį. Beje, patarimas daryti sotųjį tirpalą neteisingas. Jame ėsdinasi lėčiau, nei tirpale 1/4 chlorido ir 3/4 vandens (pagal tūrį). Be to, geležies chlorido negali būti sotus tirpalas. Jis maišosi su vandeniu bet kokiu santykiu, nes yra baisiai higroskopiškas, net iš oro tuoj pat sugeria drėgmę ir ištyžta. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2007 10 05, 16:08 |
|
|
|
|
Šiandien dariau dar dvi tokias pat PCB irgi gavosi ne kas, teisingiau geriau, bet ne taip kaip norėjau, vistiek išnyko mano bendra žemė ir vienoj vietoj vidury abijose PCB netirpo varis ilgai teko laukti, tai per tą laukimą kutir pagraužė, bet jau dailiau viskas.
Gal patartumėt kokio storio takiukus daryti ir jų apvadus? Nes darau kitą PCB per naują braižysiu, schema http://hem.passagen.se/communication/bug_rf.html .
Beje kaip sakoma viena bėda ne bėda, tai dar pasirodo ir mano 1mm grąžtukas nelabai tinka, nes kai išgrežiu skylutę tai nebe kas lieka ir detaliai lituoti O šiandien niekur neradau pirkti plonesnio grąžtelio, visą kaimą išmaišiau, net seniuose nebuvo. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2007 10 05, 16:57 |
|
|
|
|
Šiaip, o bent bandei keist ekspozicijos trume, pvz 3,4,5,7,8 min, plėvelė tikrai gerai prispaudžiama, nes jei viska atlikt gerai tokiu problemu neturi būti.
man viskas gavosi iš pirmo karto, tad tiesiog kažka darai negerai, dar karta perskaityk visus helpus ir daryk iš naujo.
P.S. jei tau iškart nusiplauna "fioletinės apnašos" o palaikius dar truputi ir visas piešinys, tai akivaizdus pereksponavimas. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2007 10 05, 18:06 |
|
|
|
|
| JonasK rašo: |
| O tai padidinti aikštelės neišeina? |
Eina viskas dabar tik eksperementuoji ir vis ką nors blogai padarau, ką nors pamirštu, šiandien nesiseka, dabar apvadus takelių sumažinau iki 0,2m mėginsiu švitinti su viena ir jei bus blogai tuomet su dviguba skaidre, bet jau į pabagą eina mano fotorezisas plokštė, tai darbai gali nusikelti geriausiu atveju iki pirmadienio.  |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2007 10 05, 18:15 |
|
|
|
|
| Heksogenas rašo: |
Beje kaip sakoma viena bėda ne bėda, tai dar pasirodo ir mano 1mm grąžtukas nelabai tinka, nes kai išgrežiu skylutę tai nebe kas lieka ir detaliai lituoti O šiandien niekur neradau pirkti plonesnio grąžtelio, visą kaimą išmaišiau, net seniuose nebuvo. |
priklausomai nuo to, kur gyveni. lemonoj yra pirkt grąžtelių rinkinys: 10 grąžtų lygtais nuo 0,5mm iki 2mm už 16lt |
|
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
|
 |
Naujos temos forume |