|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 09 22, 05:15. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Elektronika žaliems » reik patarimo...del vielos kaitinimo reguliavimo
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
Puslapis 1 iš 2 Pereiti prie 1, 2 Toliau |
|
 |
reik patarimo...del vielos kaitinimo reguliavimo |
Parašytas: 2006 10 09, 17:26 |
|
|
|
Sveiki,
esu pakankamai zalias elektronikoj bet reikia man ispresti tokia problemele. Gal sakau kas nors pades ir pasakys ko man reikia ir kaip pasidaryt?
Zodziu turiu spiralines vielos ligintuvams kaitinti. Is esmes man reikia tik 5 cm tos vielytes ir ja kaitinti. Ta aisku galima padaryti su paprasciausiu transformatoriumu tik aisku reikia parinkti tinkama. Bet pagrindinis klausymas ar galima pasidaryti paprasciausia reguliuojama tranformatoriu? |
|
|
|
|
 |
 |
Re: reik patarimo...del vielos kaitinimo reguliavimo |
Parašytas: 2006 10 12, 20:33 |
|
|
|
mrd rašo: |
Sveiki,
esu pakankamai zalias elektronikoj bet reikia man ispresti tokia problemele. Gal sakau kas nors pades ir pasakys ko man reikia ir kaip pasidaryt?
Zodziu turiu spiralines vielos ligintuvams kaitinti. Is esmes man reikia tik 5 cm tos vielytes ir ja kaitinti. Ta aisku galima padaryti su paprasciausiu transformatoriumu tik aisku reikia parinkti tinkama. Bet pagrindinis klausymas ar galima pasidaryti paprasciausia reguliuojama tranformatoriu? |
kaip supratau tau reikia reguliuoti tik tos vielos kaitimo temperatura
tada nepsimoka tam tikslui naudoti reguliuojama transformatoriu (nebent toki jau turi)
jei viela bus tik 5 cm ilgio, tai transformatoriaus antrine itampa turi buti pakankamai maza, o srove salyginai didele. Kazkada ir man buvo prisireike kazka panasaus gamintis, tik man reikejo kad vielos ilgis butu apie metra (polistirola "pjausciau")
jei yra galimybe, tai paprasciausias budas reguliuoti vielos ikaitimo temperatura, reguliuojant vielos ilgi. Tiesiog pasidarai sliauzikli ir ji nustatai optimalioj pozicijoj. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 10 12, 22:16 |
|
|
|
aciu uz atsakyma. Aisku elektronikas is manes ne koks bet siandien pasidariau reguliuojama saltini is schemu archyvo, tik panaudojau mazesni transformatoriu. Tai dar neteko labai smarkiai testuoti bet pajunges gavau pakankamai gera rezultata.
nors ir parinkau mazesni transformatoriu vistiek truputeli per daug gavosi. Tikrinau amperaza tai gavosi labai idomiai. ant pacios maziausios potenciometro pozicijos buvo 1 amperas, o nedaug pasukus jau gauna 2 taip kad iki 5A netoli ir bijau kad mikroschema iskeps greit. buti gerai parinkti gal poteciometra 2-3K kad zemesnis diapozonas reguliuotusi. Aisku as cia galiu labai klysti
Tiesa, transformatorius yra 9 V 1000mA. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 10 12, 22:32 |
|
|
|
aciu uz atsakyma. Aisku elektronikas is manes ne koks bet siandien pasidariau reguliuojama saltini is schemu archyvo, tik panaudojau mazesni transformatoriu. Tai dar neteko labai smarkiai testuoti bet pajunges gavau pakankamai gera rezultata.
nors ir parinkau mazesni transformatoriu vistiek truputeli per daug gavosi. Tikrinau amperaza tai gavosi labai idomiai. ant pacios maziausios potenciometro pozicijos buvo 1 amperas, o nedaug pasukus jau gauna 2 taip kad iki 5A netoli ir bijau kad mikroschema iskeps greit. buti gerai parinkti gal poteciometra 2-3K kad zemesnis diapozonas reguliuotusi. Aisku as cia galiu labai klysti
Tiesa, transformatorius yra 9 V 1000mA. |
na su reguliuojamais saltiniais tai nelabai patarciau (nebent galingais), nes kaip suprantu taviskis iki 5A "veza" (tiksliau itampos stabilizatorius iki 5A, trafas tik 1A maksimaliu leistinu rezimu). O sroves ten gali zymiai didesnes buti.. Beje ka tu ten gamini? tau reikia pastovios kaitimo temperaturos ir tu ja bandai nustatyti su reguliuojamu maitinimo saltiniu, ar tau reikalinga tik pirma karta sureguliuoti ir paskui kaitimo temperatura bus pastovi? jei uztenka pastovios temperaturos, tai galima isvis visa elektronika mesti.. Pajunk tiesiai nuo antrines trafo apvijos ta kaitinimo viela ir viskas. Vienintelis dalykas i kuri turi atkreipti demesi tai nevirsyti trafo galingumo. Na bet sroves galima ir apriboti, pvz pajungus nuosekliai galingesni vielini rezistoriu |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 10 12, 22:52 |
|
|
|
Na as ten gaminu toki aparata ir jam reikia pasildymo. Vat problema ir iskyla kad kai kada gali prireikti daugiau silumos ir viskas, reikia padidinti, o kartas ir sumazinti. Dar pats konkreciai neesu atsidirbes reikiamos temperaturos. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 10 12, 23:24 |
|
|
|
Na as ten gaminu toki aparata ir jam reikia pasildymo. Vat problema ir iskyla kad kai kada gali prireikti daugiau silumos ir viskas, reikia padidinti, o kartas ir sumazinti. Dar pats konkreciai neesu atsidirbes reikiamos temperaturos. |
na tada gali ir su reguliuojamu maitinimo saltiniu pabandyti, taciau nuosekliai potenciometrui pajunk rezistoriu, kurio nominala parink toki, kad atsukus potenciometra i maksimalia padeti, nesukeptu tavo maitinimo saltinis. Jei galios pakaks, tada gerai. Jei nepakaks, gali surasti koki galingesni vielini potenciometra ir pajunges nuosekliai kaitinimo elementui su juo reguliuoti kaitima, taciau nelabai ekonomiska schema gausis, issiskirs siluminiai nuostoliai vieliniame rezistoriuje.. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 10 14, 12:55 |
|
|
|
vat pasigaminau. Del rezistoriaus supratau ir tikrai nebloga ideja. O tam kad potenciometro diapozona sumazinti reikia didesnes reikesmes rezitoriaus ar mezesnes? PVZ jei uzdesiu kokiu 5k rezistoriu kas tada bus? |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 10 14, 21:48 |
|
|
|
vat pasigaminau. Del rezistoriaus supratau ir tikrai nebloga ideja. O tam kad potenciometro diapozona sumazinti reikia didesnes reikesmes rezitoriaus ar mezesnes? PVZ jei uzdesiu kokiu 5k rezistoriu kas tada bus? |
kolkas nieko nekeisk. koks ten potenciometras pagal schema ikistas? na sakykim tegul bus pagal pavyzdi 10kΩ
taigi pajungi apkrova ir suki potenciometro rankenele.. Suki tol kol pasieki riba. tada pamatuoji kiek omu rodo tokioj padety esantis potenciometras. Na sakykim rode 1kΩ. Taigi ilituoji 1kΩ rezistoriu nuosekliai esanciam potenciometrui. Dabar galesi buti ramus - kad ir kaip sukiosi rankenele, varza nenukris zemiau kaip 1kΩ
beje kai matuosi atreguliuoto potenciometro varza, jis turi buti islituotas is schemos, nes jei ilituotas, tai parodymai netikslus gali buti
tikiuosi padejau  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 10 15, 11:51 |
|
|
|
na yra dabar taip, kad ant minimaliausios padeties kaitina trupuciuka daugiau nei reikia, o paskui pasukus nedaug kaitina jau max kiek man gali reiket. Tai as galvoju viskas paekperementuoti su rezistorium... Ir aisku bedos nera - pabandyti prie tos schemos paleisti 6V 500mA transformatoriu.
BeveikElektronikas: tikrai padejai. aciu labai!
Kai susitvarkysiu parasysiu kas gavosis  |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2006 10 18, 23:56 |
|
|
|
na yra dabar taip, kad ant minimaliausios padeties kaitina trupuciuka daugiau nei reikia, o paskui pasukus nedaug kaitina jau max kiek man gali reiket. Tai as galvoju viskas paekperementuoti su rezistorium... Ir aisku bedos nera - pabandyti prie tos schemos paleisti 6V 500mA transformatoriu.
BeveikElektronikas: tikrai padejai. aciu labai!
Kai susitvarkysiu parasysiu kas gavosis  |
OK
lauksim ziniu  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 10 19, 10:20 |
|
|
|
Na va... pasidariau dar viena maitinimo saltini. Visvien vieno man neuzteks. kita panaudosiu kitur...
Dabar padariau beveik toki pati tik panaudojau tilteli 6A, transformatoriu 6V 500mA, bei potenciometra 1kOm. Na dabar kaitinimas visai neblogas, ir pakankamai gerai reguliuojasi... Dar aisku realiai neisbandziau visko sujungti. tik pridejau gabala vieloj, mazdaug tiek kiek man reikes ir patikrinau A. Na ir gavosi pakankamai gerai. Pasidare tolygesnis reguliavimas.
Visa ta dariau ant motazines plokstes, tai man kotais labai sunku su tais laideliais sujunginet viska prasiterliojau ilgiau negu galima pasidaryt... bet kazkaip dar su eagle nelabai moku sudarinet schemu  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 10 19, 17:22 |
|
|
|
Visa ta dariau ant motazines plokstes, tai man kotais labai sunku su tais laideliais sujunginet viska prasiterliojau ilgiau negu galima pasidaryt... bet kazkaip dar su eagle nelabai moku sudarinet schemu  |
cia tokia schema nereikli, kad takeliai gali buti ir centimetro storio.. nusiperki variuota plokste ir issiskutineji. langviausias budas manau siuo atveju |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2006 10 19, 17:41 |
|
|
|
na taip... esu isbandes cia parodytus budus kaip pasidaryt plokste, bet kaip minejau man dar sudetinga paciam perkelti nuo popieriaus tokia schema i eagle. O kiek aiskinausi, padarai auto route takelius ir tau suvedzioja... fainas dalykas bet dar reik suprast kokia kur det  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 10 19, 18:28 |
|
|
|
na taip... esu isbandes cia parodytus budus kaip pasidaryt plokste, bet kaip minejau man dar sudetinga paciam perkelti nuo popieriaus tokia schema i eagle. O kiek aiskinausi, padarai auto route takelius ir tau suvedzioja... fainas dalykas bet dar reik suprast kokia kur det  |
del tokios schemos eagle naudosi?
nu paemi lapa popieriaus, tusinuka, ir paisai
paskui panasiai isskutineji ant plokstes.
galbut nelabai isivaizduoji kaip tas daroma. vaizdas gaunasi mazdaug toks:
schema cia ne i tema, bet kadangi ten pas tave vos keli elementai, tai manau nesunkiai susiprojektuosi  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 10 19, 19:36 |
|
|
|
o kodel gi nepanaudoti? Juk mokinuosi tai var ir panaudoti norisi. visgi pradedama nuo lempuciu pajungimo prie batareikos taip ir su eagle pradedi nuo tokiu paprastu dalyku, kad paskui nereiketu kelias dienas sedeti prie sundetingesnes schemos ir grybauti
Del isivaizdavimo tai faktas. tiek kiek maciau nete tiek maciau aisku cia daug visko yra tik laiko mazai ))
o su kuo tu sita padarei? Dar plius viena dalykas. na mazdaug susipaisiau ir isskutinejau... su kuo geriau nuskutineti? Tada is akies skylutes daryti kokie ten tu koju atstumai eina... zinai, kad gaunasi daugiau laiko negu su eagle nors mano atveju gali but ir dar ilgiau  |
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
 |
Naujos temos forume |
|
 |