|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 07 04, 13:39. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Elektronika žaliems » Judesio daviklių ypatybės.
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
Puslapis 1 iš 3 Pereiti prie 1, 2, 3 Toliau |
|
 |
 |
Judesio daviklių ypatybės. |
Parašytas: 2025 04 11, 20:09 |
|
|
|
Pirkau čia forume prieš daug metų judesio daviklių. https://www.part.lt/img/edce38ac9d816cc022f0fd2ed17d231f887.jpg Lyg ir gerai veikė. Prieš pusmetį vėl pasijungiau, bet jie dažnai be judesio suveikia. Bandžiau per LC filtrą maitinti, bandžiau nuo atskiro akumo maitinti ir apkrovą per optroną jungti. Ir kartais suveikia nuo 5m, kartais nuo 15m. Būna net ir nuo 50m, bet retai.
Kas dar įdomiau, ir nauji PIR davikliai suveikinėja be priežasties.
Čia taip lauke ir automobilyje. Pastebėjau, kad tas, kur automobilyje, visada suveikia ir nuo rakto signalo, suveikia iš toli, kai užraktas dar nereaguoja.
O tas, kuris prie vartų, į rakto signalą visai nereaguoja.
Ką galima padaryti, kad to nebūtų? |
|
_________________ ...Vienui vienas žodis būt tave apgynęs... |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 04 11, 20:38 |
|
|
|
Tie mikrobanginiai mėgsta kvailioti, o dėl PIR, reikia žinoti kur, kas ir kaip sujungta. Dažniausiai kalta nestabili maitinimo įtampa. |
|
|
|
|
 |
 |
 |
Re: Judesio daviklių ypatybės. |
Parašytas: 2025 04 11, 22:56 |
|
|
|
str rašo: |
Prieš pusmetį vėl pasijungiau, bet jie dažnai be judesio suveikia. |
Davikliai su laiku degraduoja - ypač tie, kur skirti veikimui vidaus sąlygose, bet priverčiami gyventi lauke ar nešildomose patalpose. Degradavimą galima pristabdyti lakuojant polkštę.
Jei plokštė jau gyvenimo mačiusi - prieš lakavimą ją reikėtų gerai nuplauti (pvz. su techniniu spiritu) ir visiškai išdžiovinti.
Kiek esu bandęs - jų tamperių jungikliai irgi pradeda klaidingus aliarmus generuoti, kai sumontuojami nešildomose patalpose ar lauke. Užtrumpinus tamperio jungiklį litavimo būdu ir nulakavus plokštę - pasitaiso, nebepūliuoja
Turiu kažkokių naudotų PIR jutiklių. Jei yra noro ką nors su jais daryti - galiu padovanoti.
Pas mane jie tik guli ir vietą užima. Sau ar komerciniams projektams jų nenaudosiu - prekinė išvaizda jau nebe ta, patikimumas abejotinas ir t.t.
Man pigiau ir paprasčiau nupirkti naujų, aukštesnės kategorijos - kai reikia kad patikimai veiktų ir nekvailiotų. Esu ir pagal garantiją kelis naujus judesio daviklius keitęs - visko kartais pasitaiko.
Jūsų davikliai, kiek matau - low-end, analoginiai. Iš jų jokio kosmoso tikėtis nereikia. Rimtesni davikliai būna su skaitmeniniu signalo apdorojimu, kelių sensorių, regliuojami, taip pat ir kombinuoti PIR + MW.
Kai kuriais atvejais tenka naudoti ir PIR daviklio signalo post-processing'ą - pvz., jei suveikia 3 kartus per 1 minutę - vadinasi, aliarmas tikras. Taip retesni pavieniai netikri suveikimai nufiltruojami.
Geresnės centralės dažnai leidžia keisti ir zonos reagavimo laiką. Pvz., jei bus nustatyta 1ms - centralė laisvai gali ką nors iš oro pasigauti.
Judesio jutikliai dažnai duoda bent 1s trukmės impulsus. Tuomet centralėje nustatome, kad impulsas turi išbūti (0,5...0,9)s, kad būtų priimtas kaip teisingas - ir labai didelė dalis "vaiduolių" šio barjero tiesiog neįveiks.
Laikai su konkrečia įranga gali būti kitokie, bet esmė - ta pati.
Citata: |
Bandžiau per LC filtrą maitinti, bandžiau nuo atskiro akumo maitinti ir apkrovą per optroną jungti. Ir kartais suveikia nuo 5m, kartais nuo 15m. Būna net ir nuo 50m, bet retai. |
Nuo kontrasto IR diapazone, nuo judesio krypties bei greičio ir nuo aplinkos tas suveikimo atstumas priklauso. Kur reikia patikimumo - kelis daviklius statau, gal net ir skirtingus ir / ar kombinuotus. IR barjerai irgi labai pasiteisina.
Biudžetas bei energijos sąnaudos ne patys mažiausi gaunasi, bet veikia.
Maitinimo problemų lyg ir nepasitaikė, kur instaliacija daryta mano. Stengiuosi naudoti teisingą topologiją, kokybiškus ir teisingus kabelius, teisingą jų išvedžiojimą ir gerus daviklius.
Esu susidūręs, kad pigūs davikliai patys iš savęs kartais keistai veikia.
Pakeitus daviklį į normalų - problema išsisprendžia.
Savo akimis esu matęs, kai vidutinio lygio judesio daviklis į mane nereagavo gal iš 2m atstumo. Pretenzijų jam neturiu - pagal jo schemotechniką tokiomis sąlygomis jis turėjo teisę taip elgtis, nes tuo metu aš buvau mažo kontrastingumo judantis objektas lyginant su mane supusia aplinka.
Kas dar įdomiau, ir nauji PIR davikliai suveikinėja be priežasties. |
Priežastis dažnu atveju yra, tik ji ne visada akivaizdi. Šiaip pigiems bei paprastiems davikliams tai yra būdinga. Jų paskirtis - kokią lamputę įjungti ar pan. Jei vieną kitą kartą ta lemputė be reikalo įsijungs - juk nieko baisaus?
Ką galima padaryti, kad to nebūtų? |
Įverinti, suprasti situaciją, priežastis. Pagal tai suprojektuoti techninius pakeitimus, juos išbandyti bei įgyvendinti.
Jei reikės mano konsultacijų - kiek turėsiu galimybių, tiek patarsiu. |
|
|
|
|
 |
 |
Re: Judesio daviklių ypatybės. |
Parašytas: 2025 04 12, 08:34 |
|
|
|
SG rašo: |
Jų paskirtis - kokią lamputę įjungti ar pan. Jei vieną kitą kartą ta lemputė be reikalo įsijungs - juk nieko baisaus?
|
Butent, reikia pradeti nuo tikslo:
Ijungti kokia lempute?
Duoti signala stebejimo pultui, kad paziuretu kokia kamera?
Iskviesti saugos komanda i objekta?
Detonuoti bomba?
Kiekvienai operacijai skirtingi reikalavimai False positive, nes skirtingos neigiamos pasekmes, todel skirtingai investuojama i tiksluma. |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2025 04 12, 08:57 |
|
|
|
Pas mane ant stalo keli MW davikliai,. Senesnio tipo, su strypeliu-antena, visas HF blokas ekrane iš tikro metalo, išpresuotas indelis ir kraštai užlituoti. O kitokie, su plokščia antena- ten HF blokas metalizuotos plasmasės ekrane. Toks plonas kinietiškas metalizavimas visai nekelia pasitikėjimo |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 04 12, 09:32 |
|
|
|
Prašymas Mari aplenkti mano temas. Dar nebuvo atsiprašymo už
Prievartavimas bus, Paprastai užtenka vieno peilio į nugarą, Moгdobojus |
ir panašius išsireiškimus. Kažkuo panašu į tai https://m.youtube.com/watch?v=uK0YqJ-7JmU
------------
Ačiū už išsamų paaiškinimą ir pagalbos siūlymą.
Žinau, kaip svarbu teisingas kabelių pajungimas. Kažkada vėjo generatoriuje keisti gedimai buvo. Ten vadybininkas patobulino pajungimą, visų daviklių minusus sujungė į krūvą ir prijungė prie jėgos kabelio nulio. Taip sutaupė ant pigesnių kabelių.
Neketinu brangių sudėtingų sistemų daryti. Labiau domina kodėl tai vyksta. Išeidamas matau, kad kartais mikrobanginis jutiklis prie vartų suveikia nuo 5, kartais nuo 15 metrų. Grįždamas kartais matau, kad suveikia automobilyje už 50m.
Kodėl taip būna?Artimiausias gyvenamas namas už 1km, ryšio bokštas už 6km, radijas vos vieną stotį gaudo. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 04 12, 10:30 |
|
|
|
Labiau domina kodėl tai vyksta. Išeidamas matau, kad kartais mikrobanginis jutiklis prie vartų suveikia nuo 5, kartais nuo 15 metrų. Grįždamas kartais matau, kad suveikia automobilyje už 50m.
Kodėl taip būna? Artimiausias gyvenamas namas už 1km, ryšio bokštas už 6km, radijas vos vieną stotį gaudo. |
Nežinau. Rekomenduočiau tiesiog pabandyti kitokių daviklių.
Jei sistema reaguoja į automobilio pultelį iš 50m - ji akivaizdžiai nestabili.
Prie gerų daviklių rašo, kad jie atsparūs elektromagnetiniams triukšmams.
Kartais net leistino elektromagnetinio lauko stiprį nurodo.
Esu susidūręs, kai mikrobangų daviklis LED bėgelyje kreivai veikė - tai gerai, tai nereaguoja, tai per daug reaguoja.
Čia virtuvės stalviršio apšvietimui - kur pamojavus ranka turi įsijungti. Atstumas - apie pusmetrį.
Pakeitėm į kitą, brangesnį - ir problema išsisprendė.
Dauguma MW daviklių veikia maždaug iki 10...15 m atstumo.
Toks daviklis manau veiks patikimai iki 5...8m:
https://bkgrupe.lt/lt/apsaugos-sistemos/laidines/pir-jutikliai/lauko-pir-detektoriai/lauko-2pir-mikrobangu-detektorius-ellipse-hikvision-alarm-ds-pdtt15am-lm.html
Iš >10m irgi gali suveikti, bet judantis objektas turi būti pakankamai didelis ir judėti labai akivaizdžiai.
Į sunkvežimį manau ir iš 20m reaguotų
Perimetrui padengti tokie visai gerai tinka, patikimai veikia - kol pūga jų neužlipdo:
https://bkgrupe.lt/lt/apsaugos-sistemos/laidines/perimetro-apsauga/ir-barjerai/aktyvus-ir-spinduliu-barjeras-fence-abi100-108.html
https://bkgrupe.lt/lt/apsaugos-sistemos/laidines/perimetro-apsauga/ir-barjerai/aktyvus-ir-spinduliu-barjeras-fence-fen-150t.html
Realų montavimo atstumą geriau dalinti iš 2 nuo maksimalaus deklaruojamo - kad lietaus lašai, dulkės neįtakotų.
Montavimo paviršiai turi būti stabilūs, nes daviklių derinimas reikalauja tikslumo.
Jei patys davikliai judės - bus suveikimų nuo to judėjimo.
Jų veikimo zonoje žolę ir medžius prižiūrėti reikia, kad nemojuotų per spindulius. Jei medžio šaka ar aukšta žolė mojuos - per vėją suveikinės.
Yra gerų Forteza barjerų, bet ten kainos kandžiojasi. |
|
Paskutinį kartą redagavo SG, 2025 04 12, 11:04. Redaguota 1 kartą |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 04 12, 10:49 |
|
|
|
Prašymas Mari aplenkti mano temas. |
Prasymas tamstai aplamai dingti is forumo, jei kas nepatinka.
Cia nera tavo temu, cia bendras forumas. Net tai nedaeina. Daug taisykliu neadaeina,
Ikurk savo foruma ir seimininkauk kaip nori.
Jei kas nepatinka kreipkis i administratorius
AR AISKU? |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2025 04 12, 13:03 |
|
|
|
Prašymas Mari aplenkti mano temas. .................... . |
Beviltiškas reikalas, tiesiog ignoruokite. Įtariu, kad mažai kas beskaito jo monologus. Aš tiesiog praskrolinu jo "išmintį", zamolskio postus (ne "paklodes"teksto) kartais paskaitau  |
|
_________________ I GAVE UP DRINKING, SMOKING AND SEX!
it was the worse 15 minutes of my life! |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 04 12, 13:47 |
|
|
|
Mikrobanginiai davikliai neturi galimybės "matyti" šilumos, todėl geriausia būtų naudoti su IR davikliais, sujungus lygiagrečiai. Jei tikrai bus judesys - suveiks mikrobanginis kartu su IR ir sukels aliarmą. Mikrobanginiai, jei lauke, reaguoja net į judančias medžių šakas, ypač, kai drėgniau. Iš patirties, mikrobanginiais valdomas apšvietimas dažnai suveikia net už sienos, už durų judant žmonėms. Net priešais lietaus ar nuotėkų vamzdį sumontuotas daviklis suveiks nuo nuleidžiamo vandens ar lyjant. Nors, iš patirties su PIR apšvietimo davikliais - kažkada sumontuotas šviestuvas suveikinėjo dėl nesandarių durų (daugiabutyje, šalia išėjimo ant stogo). Į šiltą patalpą patekus gūsiui šalto oro - šviestuvas įsijungdavo, todėl kombinuotas būtų tinkamesnis variantas. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 04 12, 14:37 |
|
|
|
Pagalvojau - gyvūnai irgi gali trigeriuoti.
Jūsų davikliai juk be pet-immunity.
Man daviklius su pet-immunity yra trigeriavę paukščiukai - kai pralekia keli vienas paskui kitą prieš pat daviklį.
Didelis voras, užlipęs ant daviklio, irgi trigeriuoja.
Yra vietų, kur daviklius su pet-immunity trigeriuoja katinai.
Kai vaikšto sau katinas ramiai - pet-immunity atidirba, netrigeriuoja.
O kai pasikviečia tas katinas draugų ir pradeda jie ten visaip lakstyti - kovas be taisyklių ir žiedines lenktynes organizuoti - daviklio pet-immunity sistemos kantrybė to jau nebeatlaiko.
Vibro daviklį man trigeriavo skruzdės, kai užlipusios ant daviklio pradėdavo trepsėti - lyg tam tinkamesnių vietų nebūtų.
Išprašiau skruzdėles - pasibaigė klaidingi suveikinėjimai.
MW davikliai, nustatyti dideliam jautrumui, kartais suveikinėja ir nuo sniego ar lietaus.
Kai ten tik apšvietimo lempa prijungta - nieko baisaus, kad kelias papildomas valandas pašviečia.
Burundukai laidų izoliaciją mėgsta - ypač tą baltą, skirtą vidaus instaliacijai.
Kai jie pradeda izoliaciją graužti, į laidus kasytis - suveikinėja.
Man kažkada net guminį juodą laukui skirtą ~230V 3×2,5 mm^2 lankstų (daugiagyslį) kabelį kažkas yra nugraužęs, kartu su varinėmis gyslomis.
Nemažai to kabelio buvo apkandžiota, aiškiai mačiau dantų žymes.
Išmečiau kelis apgraužtus metrus, sujungiau. Po to pradėjau tą kabelį palikinėti po įtampa - daugiau lyg ir nebegraužė.
Įprastus judesio daviklius vietomis trigeriuoja šikšnosparniai. Jiems gerai - mašalai į šviesą skrenda.
Man irgi gerai - manęs nekanda  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 04 14, 22:05 |
|
|
|
hencia rašo: |
Nors, iš patirties su PIR apšvietimo davikliais - kažkada sumontuotas šviestuvas suveikinėjo dėl nesandarių durų (daugiabutyje, šalia išėjimo ant stogo). Į šiltą patalpą patekus gūsiui šalto oro - šviestuvas įsijungdavo, |
Taip žinau šitą. Iki dabar košmarai sapnuojasi. kad nesuveikė liepsnos daviklis, jei kati,inė nuo dujų ant mazuto perėjo. Nes užgesus katilui įpučiamo oro sūkuriai imituoja liepsną. Tai ko gero sunkiausias darbas buvo suderinti.
SG rašo: |
Pagalvojau - gyvūnai irgi gali trigeriuoti.
Jūsų davikliai juk be pet-immunity.
|
Ačiū, taip, ir paukščiai, ir žolė, ir medžių šakos duoda klaidingą suveikimą. Bet būna visiškai ramu, minusinė temperatūra, reiškia vabzdžių nera, saulė dar nepatekėjusi, o vistiek suveikinėja.
Kaip kažkokiam filme bumerangą mėtė, kad sargai signalizaciją išjungtų.
Jei sistema reaguoja į automobilio pultelį iš 50m - ji akivaizdžiai nestabili. |
Į pultelį reaguoja tas, kuris automobilyje iš mažesnio, nei 50m. Tolstant jau nustoja mirkčioti automobilio avarinės lemputės, o sensoriaus lemputė ir toliau reaguoja į paspaudimą.
Iš 50m kartais grįždamas pamatau kad užsidegė lemputė austomobilyje, nors nieko nespaudžiau. Net telefonas pas mane skrydžio režime. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 04 17, 16:47 |
|
|
|
Iš 50m kartais grįždamas pamatau kad užsidegė lemputė austomobilyje, nors nieko nespaudžiau. Net telefonas pas mane skrydžio režime. |
Ištyrinėti galima beveik viską, tik tyrimas taip pat reikalauja laiko bei kitų resursų.
Norimo rezultato gavimas tyrinėjant gali užtrukti - nes labai dažnai eksperimentiniai duomenys neatitinka išankstinių prielaidų.
Praktiškai - irangos / padėties / technologijos / persidengimo koeficiento pakeitimas labai dažnai duoda pageidaujamą rezultatą su kur kas mažesnėmis laiko bei kitų resursų sąnaudomis.
Ten, kur tai tikrai svarbu - vienu metu lygiagrečiai gali veikti keli skirtingi, skirtingų technologijų davikliai, taip pat ir su skirtingais jautrumo lygiais. Savaime suprantama, sistemos diegimo metu kiekvienas jų bei visi kartu būna patikrinami, ištestuojami.
Suprasti, kas kaip ir kodėl vyksta labai padeda 24/7 veikiančios stebėjimo kameros.
Pageidautina - kelios, skirtingų parametrų, stebinčios dominančia vietą bei supančią aplinką iš skirtingų rakursų.
Visa tai padeda suprasti situaciją ir jau tada surasti tai situacijai tinkamus techninius sprendimus.
Reziumuojant - reikia supratimo.
Pilno supratimo apie konkrečią situaciją šiai dienai aš neturiu. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 04 18, 09:05 |
|
|
|
Mari rašo: |
Prašymas Mari aplenkti mano temas. |
Prasymas tamstai aplamai dingti is forumo, jei kas nepatinka.
Cia nera tavo temu, cia bendras forumas. Net tai nedaeina. Daug taisykliu neadaeina,
Ikurk savo foruma ir seimininkauk kaip nori.
Jei kas nepatinka kreipkis i administratorius
AR AISKU? |
Kodėl taip grubiai?
Dingusioje temoje Ultragarsinė tvora švelniai užsiminiau, kad jums nereikėtų savo profesoriaus Moriarčio talentui prilygstančių sugebėjimų švaistyti elektronikos forume.
O su manimi taip grubiai. Kodėl
Neprarandu vilties, kad forumas padės išsiaiškinti mano aplinkoje vykstančius keistus dalykus.
Pvz, kodėl man cypia ausyse , kodėl necypia išėjus ar išvažiavus. Kodėl kažkas pavogė ultragarsinius jutiklius?
Ir ar tai gali būti susiję? Mari užrakintoje temoje rašo:
str galetu kreiptis i gydytojus. Jie daznai padeda ispresti net elektronines problemas.
Vakar as buvau pas seimos gydytoja del sveikatos. Tarp kitko pasakiau kad ausyse spengia, kaip koki generatoriu kas ijunges.
Nesakiau, kad kai kuriu daznumu negirdziu, kai kurie iskraipyti. Klausytis muzikos - problema.
Gydytoja susidomejo ir pareiske nora su prietaisu paziureti mano ausis.
Paziurejus pasake, kad ten giliai kazkas yra ir nusiunte i procedurini ishplauti specialiomis priemonemis. Sako neishkrapshtysi kitaip.
Ten panaudojo kazhkokius chemikalus. Ishplove ish kiekvienos pupeles dydzio kamscius. Visai kitas reikalas akustikoje dabar ir elektronikos taisyti nereikia. SHokas man buvo...
Tai rekomenduoju str irgi apsilankyti pas gydytojus, gal kokia procedura paskirs ar vaistu |
|
|
|
|
|
 |
|
 |
Google paieška forume |
|
 |