Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 03 11, 08:18. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
Norėčiau paklausti kaip teisingai įžeminti vonios prietaisus bei rozetes ir taip pat pajungti srovės nuotėkio rėlę ant jų, senos statybos bute.
Ar man užtektų tiesiog prasivesti naują gyslą arba dar geriau naują kabelį iki skydelio, fazes sujungti ant automatų, o įžeminimo ir nulio laidą sujungti ant tos pačios nulio kaladėlės skydinėje? ir ar tada viskas būt labai gerai ir skaitytųsi kaip įžeminta?
Ir ar taip darant galima prijungti nuotėkio rėlę? ir ar teisingas toks jos pajungimas , aišku kartu su ja pajungus automatą http://www.elektronika.lt/_sys/storage/2005/12/15/schemute.gif kad žemės laidą sujungti su nuliu tik prieš nuotekio rėlę t.y. nulio šynoje
ar tada viskas būt labai gerai ir skaitytųsi kaip įžeminta?
Nebus labai gerai ir nebus įžeminta, bus tik įnulinta.
PERSPĖJIMAS jei kur nors kas nors nutrauks nulinį laidą namo laiptinėje tai taip prijungęs savo "įžemintuose" korpusuose GARANTUOTAI turėsi įtampą.
Citata:
Ir ar taip darant galima prijungti nuotėkio rėlę? ir ar teisingas toks jos pajungimas , aišku kartu su ja pajungus automatą kad žemės laidą sujungti su nuliu tik prieš nuotekio rėlę t.y. nulio šynoje
Tai kaip tada patartum padaryt įžeminimą, kai įvadiniame skydelyje ateina tik fazės ir 0 ? O jei tarkim kas nors ima ir nutraukia nulį prieš skydelį ar tada suveiks nuotėkio rėlė ?
PERSPĖJIMAS jei kur nors kas nors nutrauks nulinį laidą namo laiptinėje tai taip prijungęs savo "įžemintuose" korpusuose GARANTUOTAI turėsi įtampą.
Mane jau senokai domina toks klausimas, ar verta bute įnulinti žemės laidą, su rizika, kad nutrūkus korpuse bus įtampa ar geriau žemės laidą prie nieko neprijungti? Įdomu kas labiau tikėtina, ar kad nutruks nulio laidas, ar kad į korpusą pramuš įtampą. Pastebėjau, jog renovuotuose namuose, skydo korpusas, kuris yra įnulintas rūsyje, yra sujungtas su nuliu ir tame pačiame skydelyje, kogero tai apsaugo nuo netyčinio nutrūkimo, o nuo netikusio elektriko apsaugo "bliomba". Bet yra daug daugiabučių, kuriuose skydo korpusas neįžemintas.
Citata:
Tai kaip tada patartum padaryt įžeminimą, kai įvadiniame skydelyje ateina tik fazės ir 0 ? O jei tarkim kas nors ima ir nutraukia nulį prieš skydelį ar tada suveiks nuotėkio rėlė ?
Tada nuotekio rėlė nesuveiks, nes fazė "ateis" per žemės laidą, kuris nuotekio rėle nėra apsaugotas.
Mano nuomone racionaliausia būtų pastatyti nuotekio rėlę, o žemės laidą prie nieko neprijungt, tokiu atveju ant korpuso atsiradusi fazė, tau trenks per nagus, bet nuotekio rėlė suveiks ir mirtinai taves nenupurtys. Bet čia tik aš taip manau, būtų įdomu išgirsti ir kitų nuomonę.
Tai kaip tada patartum padaryt įžeminimą, kai įvadiniame skydelyje ateina tik fazės ir 0 ?
Įsirengti savo įžemintuvą ir atsivesti nuo jo laidą. O realiai tai turbūt niekaip.
Citata:
O jei tarkim kas nors ima ir nutraukia nulį prieš skydelį ar tada suveiks nuotėkio rėlė ?
Suveiks.
Dar vienas šitos problemos niuansas yra tas, kad daugelis šiuolaikinių prietaisų turi elektrinių trukdžių filtrą kuris ant neįžeminto korpuso sukuria 110 V įtampą. Ir nors ten negali susidaryti mirtina srovė, visgi korpusai nemaloniai krečia. Va vien dėl šito korpusą visgi reikėtų pagal galimybes įžeminti arba įnulinti.
Dar vienas perspėjimas - jei pasidarysi savo atskirą įžeminimą, JOKIU BŪDU nejunkt jo su nuliu! Nes jeigu kur nors bus nutrauktas tikrasis nulis tai visų kaimynų srovė tekės per tavo įžeminimą ir laidas paprasčiausiai nudegs. Arba įžeminimo laidą daryt 16 kvadratų.
Paskutinį kartą redagavo Evaldas_S, 2015 08 03, 06:13. Redaguota 1 kartą
Dar vienas perspėjimas - jei pasidarysi savo atskirą įžeminimą, JOKIU BŪDU nejunkt jo su nuliu! Nes jeigu kur nors bus nutrauktas tikrasis nulis tai visų kaimynų srovė tekės per tavo įžeminimą ir laidas paprasčiausiai nudegs. Arba įžeminimo laidą daryt 16 kvadratų.
man atrodo reiktu kitaip sita problema sprest. izeminimus sujungt. bet ant valdisko izeminimo pastatyt kokia nors atvirkstine SNR apsauga, kad tokiu atveju atjungtu ji nuo nuosavo izeminimo. nes cia nesutvarkius visos laiptines izeminimo niekaip neimanom issprest... o kaip ziuriu niekam nerupi daugabuciu saugumas - visus biski purto per korpusus - bet visi kencia ir vistiek tesirupina tik "savo buto" izeminimu o kad kaimynus papurtys - pofig... tik dziaugsmas...
vietines zaibo iskrovos atveju ,tarp tu nesujungtu izeminimu turesi nebloga itampa ir to rezultate daug darbo tures visokiu tv remontinikai arba pelno krautuves....
tikimybe to aisku maza , bet tokiu atveju yra..
Teisybės šitam pareiškime yra, tačiau aš pvz. nelabai suprantu, gal man kas paaiškintų kaip gali įtakoti TV sugedimą įžeminimas nesujungtas su nuliu, jei praktiškai visi TV neturi įžeminimo.
Aš gerai žinau tik tiek, kad tiesioginio žaibo pataikymo metu elektronika dega beveik nepriklausomai nuo to kaip padarytas ir ar išvis padarytas įžeminimas.
Teisybės šitam pareiškime yra, tačiau aš pvz. nelabai suprantu, gal man kas paaiškintų kaip gali įtakoti TV sugedimą įžeminimas nesujungtas su nuliu, jei praktiškai visi TV neturi įžeminimo.
Aš gerai žinau tik tiek, kad tiesioginio žaibo pataikymo metu elektronika dega beveik nepriklausomai nuo to kaip padarytas ir ar išvis padarytas įžeminimas.
televizorius gal neturi , bet kompiuteris turi, skalbianke turi, mikrobange turi.
nors jei koks ismanus tv prijungtas tinko laidu prie interneto .labai graziai tos itampos nuo kompiuterio iki to tv gali nukeliauti ..
todel visada deretu sujungti su 0 , kad isvengti bereikalingu bedu .
cia kalba neina apie tiesiogini pataikyma .pakanka kad bus pataikyta i zeme salyginai netoli izeminimo vietos...
Kai "tik manai" vertėtų paklausti, o ne pasakot visiškas nesąmones.
Norėčiau sužinoti, kodėl visiška nesamonė?
Turiu prisipažinti, kad, geriau pagalvojus esant tam tikromis sąlygomis tu esi teisus, o aš ne. T.y. jei nulis bus nutrauktas tarp namo elektros įvado ir laiptinės skydo ir į tokį skydą bus įnulinti prietaisai tai jokia nuotėkio relė neapsaugos nuo grabo lentos.