|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 07 25, 23:39. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Įvairūs » pasidalinkit isradimais
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
 |
 |
pasidalinkit isradimais |
Parašytas: 2006 07 16, 21:53 |
|
|
|
kai mazas buvau idomu dalyka buvau atrades.
Buvo tokie zaisliniai telefonai. Spaudai mygtukus ir skamba visokios melodijos. Kontaktai tu mygtuku uzsitrumpina tokia pusiau laidzia guma (siuo principu dirba ir PC klaviatura ir mob tel klaviatura). Taigi tie mugtukai turi tam tikra varza. Man parupo kokia ta varza (o gal ir kitu minciu turejau). Taigi pasijungiau potenciometra lygiagreciai vienam mygtukui ir pradejau derinti. Nustaciau taip, kad butu kuo arciau suveikimo ribos taciau nesuveiktu. Va tada ir gime atradimas. Pastebejau kad retkarciais isijungdavo muzikele. Taip nei is sio nei is to. Nors varza, kuria buvo uzsuntuotas mygtukas, nesikeisdavo, temperatura irgi pastovi budavo, maitinimo saltinis taip pat neissikraudinejo. Pradejau ieskoti to prezasties. Netrukus atradau kad jis reaguoja i radio signalus. Tiksliau i ne bet kokius o i kibirkstinius. Sakykim kazkas kambary isjungia apsvietima (tarp jungiklio kontaktu soka kibirkstis), o pas mane muzikele sugroja
Tada dar truputi as ta zaisliuka patobulinau. Paemiau montazinio laido, susukau ant storo didelio vinies, viena gala prijungiau prie kintamos varzos kazkurios kojos, kita niekur nepajungta palikau. Tada tas mano prietaisiukas zymiai jautresnis pasidare. Viena karta palikau as ji "bedejimo" rezime ir isejau i mokykla. Parejes izengiau i kambari, uzdegiau sviesa, o is po stalo muzikele sugrojo
gal per daug didelio praktinio panaudojomo ir nepritaikysim, bet.. jautruma galima sumazinti tuo paciu kintamu rezistoriumi. Taigi pastacius tam tikroj vietoj galima zinoti kada kaimynas i vistuve eina. Dar balsa koki irasai "kaimynas eina i virtuve"
na cia gal ir per daug jau nukrypau i sali.. siaip galvojau zaibus jis neblogai turetu gaudyti.. juk vistik kibirkstis nemaza. Tai bunant kur gamtoj is ankto galima zinoti kad kazkur netoli zaibai svaidosi, nors dar ir nesimato.. bet bandymu taip ir nepratesiau.. nes tas mano zaisliukas labai jau vaikams patiko, tai viena diena parejes neradau jo.. nubombino matyt kazkuris
O dabar svarbiausias klausimas: vistik kaip tas daiktas veikia?
ir ar yra kokiu analogu? nes per daug neieskojau, bet visai noreciau vel kazka panasaus pasidaryti. Raiks matyt kada i zaislu prekiu parduotuve uzsukti..
beje, pasidalinkit ir savo isradimais  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 07 17, 18:29 |
|
|
|
na čia ne išradimas ir ne atradima, bet gudri schema manyčiau, visi žinome, kad jei nuimsime trafo antrinės apkrovą, trafas vistiek ims energiją. Aš sugalvojau, kaip panaudojant tik to trafo išduodamą elektrą, atjungti ir sėkmingai įjungti jo pirminę apviją. ta prasme, galima atjungti nuo rozetės, aišku neištraukus iš jos, o per relę, galima ir naudoti nebūtinai relę... O paskui vėl sujungti naudojant tik jo išduodama energiją. Viskam reikia tik jungiklio konderio diodo ir relės. vienu žodžiu, reikia tuos konderius pajungti prie trafo antrinės, per diodą, kad ir po išlygintos srovės, diodas visteik būtinas, nes kitaip konderiai bandys užmaitinti tai kas liko prijungta prie to trafo. taigi, po diodo eina konderiai ir po jų jungiklis į relę, per kurią sujungta trafo pirminė, taip kai trafas įjungiamas konderiai prisikrauna, ir palaiko relę, kai išjungiate mygtuką relė išsijungia, ir išjungiamas trafas pilnai, jis nenaudoja ir energijos iš rozetės, o paskui kai norinte ijungti vėl, relė užvedama iš konderiuose sukauptos energijos. viskas išbandyta ir veikia, reikia tik be klaidų sujungti. Tiesa yra viena problema, jei konderiai išsikraus kai išjungtas trafas, tada paskui jau trafo niekaip neįjungsi, pirma reiks prikrauti konderius, bet tai galima panaudoti kaip pliusą, norint, kad prietaisas neįsijungtų. Reikia tik konderius iškraut. Nors man atyrodo, kad tai elemantari schema...  |
|
_________________ nepamirškit, klysti žmogiška
privatas - privatiems klausimams
arch linux  |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 07 17, 21:48 |
|
|
|
JAULER rašo: |
na čia ne išradimas ir ne atradima, bet gudri schema manyčiau, visi žinome, kad jei nuimsime trafo antrinės apkrovą, trafas vistiek ims energiją. Aš sugalvojau, kaip panaudojant tik to trafo išduodamą elektrą, atjungti ir sėkmingai įjungti jo pirminę apviją. ta prasme, galima atjungti nuo rozetės, aišku neištraukus iš jos, o per relę, galima ir naudoti nebūtinai relę... O paskui vėl sujungti naudojant tik jo išduodama energiją. Viskam reikia tik jungiklio konderio diodo ir relės. vienu žodžiu, reikia tuos konderius pajungti prie trafo antrinės, per diodą, kad ir po išlygintos srovės, diodas visteik būtinas, nes kitaip konderiai bandys užmaitinti tai kas liko prijungta prie to trafo. taigi, po diodo eina konderiai ir po jų jungiklis į relę, per kurią sujungta trafo pirminė, taip kai trafas įjungiamas konderiai prisikrauna, ir palaiko relę, kai išjungiate mygtuką relė išsijungia, ir išjungiamas trafas pilnai, jis nenaudoja ir energijos iš rozetės, o paskui kai norinte ijungti vėl, relė užvedama iš konderiuose sukauptos energijos. viskas išbandyta ir veikia, reikia tik be klaidų sujungti. Tiesa yra viena problema, jei konderiai išsikraus kai išjungtas trafas, tada paskui jau trafo niekaip neįjungsi, pirma reiks prikrauti konderius, bet tai galima panaudoti kaip pliusą, norint, kad prietaisas neįsijungtų. Reikia tik konderius iškraut. Nors man atyrodo, kad tai elemantari schema...  |
nu kazkaip labai tu cia gudriai... nelabai net supratau kam to reikia. Jei nori kad prietaisas issijunges neisijungtu, tai paprsciausiai imi rele ir jos maitinima pajungi per jungikli ir per pacios reles sujungiamaji kontakta. jungikliu duodi pradini paleidimo momenta, veliau jau rele uzsimaitina per savo kontakta. dingsta elektra, issijungia rele, nutruksta grandine, kuria sujungti galima tik vel paspaudus mygtuka.
o jei del ekonomiskumo, tai neapkrautas trafas praktiskai neima el energijos (labai mazai). tie tavo konderiai beje irgi energija valgo, ir gal daugiau net nei trafas ramybes busenoje
beje, visiskai neracionalu rele visa laika maitinti nuo konderiu. tada jau geriau dek impulsine rele, ji naudoja elektros energija tik persijungimo metu. ir dar, koks tikslas trafa jungineti jungiklius per visokius ten kondikus ir diodus, kai galima jungtuka 220V pusej pastatyti ir ji taip pat sekmingai jungineti
nu bet ideja siaip idomi... gal kokiam automatiniam valdymui ir galima butu pritaikyti. o tai kaip tu praktiskai panaudojai ta isradima?  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 07 18, 08:47 |
|
|
|
Cia jokio isradimo nepadariau ,bet gan idomiai gavosi.Pasiemiau 230omu droseli ir ant tos popierines uzdangos uzviniojau dar 1oma storesnes vielos.Tai davus 3V i ta 1omo vielos ritini tai prie 230omu iseina 55V Bandziau ten po to 12V duot , bet jau kaito tada ritinys.O siaip mano manymu tai gan geras trafukas gavosi  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 07 18, 16:22 |
|
|
|
vitys rašo: |
Cia jokio isradimo nepadariau ,bet gan idomiai gavosi.Pasiemiau 230omu droseli ir ant tos popierines uzdangos uzviniojau dar 1oma storesnes vielos.Tai davus 3V i ta 1omo vielos ritini tai prie 230omu iseina 55V Bandziau ten po to 12V duot , bet jau kaito tada ritinys.O siaip mano manymu tai gan geras trafukas gavosi  |
na as irgi panasu daigta buvau padares.. paemiau kazkokios lempos (speju DRL tipo) droseli galinga, ir uzvyniojau 5 vijas stolo laido. tai ta antrine mano apvija stora vini ikaitina, tik beda ta, kad ijungus pirmine i tinkla ir nepajungus apkrovos, sukasi skaitiklis. pirminej truputi daugiau apviju reiketu pavynioti.. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 08 16, 14:59 |
|
|
|
BeveikElektronikas rašo: |
JAULER rašo: |
nu kazkaip labai tu cia gudriai... nelabai net supratau kam to reikia. Jei nori kad prietaisas issijunges neisijungtu, tai paprsciausiai imi rele ir jos maitinima pajungi per jungikli ir per pacios reles sujungiamaji kontakta. jungikliu duodi pradini paleidimo momenta, veliau jau rele uzsimaitina per savo kontakta. dingsta elektra, issijungia rele, nutruksta grandine, kuria sujungti galima tik vel paspaudus mygtuka.
o jei del ekonomiskumo, tai neapkrautas trafas praktiskai neima el energijos (labai mazai). tie tavo konderiai beje irgi energija valgo, ir gal daugiau net nei trafas ramybes busenoje
beje, visiskai neracionalu rele visa laika maitinti nuo konderiu. tada jau geriau dek impulsine rele, ji naudoja elektros energija tik persijungimo metu. ir dar, koks tikslas trafa jungineti jungiklius per visokius ten kondikus ir diodus, kai galima jungtuka 220V pusej pastatyti ir ji taip pat sekmingai jungineti
nu bet ideja siaip idomi... gal kokiam automatiniam valdymui ir galima butu pritaikyti. o tai kaip tu praktiskai panaudojai ta isradima?  |
na ten konderių užtenka 200 uF, aš tą išradimą praktiškai naudoju labai aktyviai, beje, ką tu sakei, tai aš supratau, kaip tą patį, ką ir aš sakiau, tik tas "pradinį impulsas" duodamas iš konderių, kurie užsikrauna tada kai buvo įjungtas trafas. |
|
_________________ nepamirškit, klysti žmogiška
privatas - privatiems klausimams
arch linux  |
|
|
|
 |
 |
|
 |
|