|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 05 15, 01:39. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Elektronika žaliems » Dėl nuotekų relės ir laidų paskirstymo virtuvėje su vonia
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
 |
 |
Dėl nuotekų relės ir laidų paskirstymo virtuvėje su vonia |
Parašytas: 2017 01 16, 01:13 |
|
|
|
Sveiki visi,
iš karto perspėju, kad neesu elektrikas, tad mano klausimas gali jums nuskambėti kvailai, ar prasilenkti su logika
Esmė tame, kad darausi remontą kiek galėdamas daugiau pats ir sugalvojau pasikeisti seną aliuminį. Vedžiosiuos viską pats, o elektrikas tik pajungs į skydinnes laiptinėje ir bute. Į virtuvę ir vonią žadu vesti po 3x1,5m2 šviesai, vienai vonios rozetei 3x2,5m2, o į virtuvės rozetes eis du kabeliai 3x4m2. Vienas kabelis sklabyklei su džiovykle (2in1) ir šaldytuvui, o kitas kabelis orkaitei (viryklė dujinė) ir indaplovei.
Pirmas klausimas būtų, kaip galima, geriau ir teisingiau pajungti stalviršio ir gartraukio rozetes? Ar kabelį 4m2 jungti prie rozetės prie kurios bus pajungta orkaitė su indaplove ir nuo tos rozetės toliau į vieną liniją pajungti 6 rozetes 3x2,5m2 kabeliu? Ar nuo orkaitės ir indaplovės rozetės jungt 4m2 kabelį ir tada daryti paskirstymo dėžutę iš kurios vest du 2,5m2 kabelius, vienas ant 3 rozečių ir kitas ant 3? Ar atvedus 4m2 į virtuvę iš karto daryti paskirstymo dėžutę ir nuo jos į orkaitę, indaplovę ir rozetes?
Antras klausimas būtų, ar galima ant trijų kabelių (du į virtuvę 4m2 ir vienas į vonią 2,5m2), statyti vieną nuotekų rėlę trifazę tokią, ar vienfazę didesnio amperažo pvz tokią, nes kiekvienam kabeliui po atskirą statyti labai brangiai gaunasi. Ir aplamai, kokio amperažo turėtų būti relė? Kaip ir automatinis jungiklis? Pvz kabelis 2,5m2, jungiklis 16A, tai ir relė 16A? Bei šviestuvams virtuvės ir vonios reikalinga nuotekių relė?
Jei sakysit konsultuotis su elektriku kuris jungs skydines, tai jis toks "staraja škola" ir sakė visur kambariuose vedžioti 1,5m2 o į virtuvę 2,5m2, o nuotekų relė nelabai ir reikalinga, tad šiek tiek abejoju jo kompetencija
Iš anksto dėkui, kas susilaikys nesišaipęs ir nepatingės paaiškinti. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2017 01 16, 01:41 |
|
|
|
netoks durns tas elektriks
Iš principo užtektų. Pas mane ta pati schema virtuvės ant 2,5 kaba. 4 mm laidais aišku irgi galima pravedžioti tik skydinėj kiek amperų automatukas stovi ir kokie laidai įvade?
Galima virtuvėn 2 x 2,5 nutempt ir bus laimė. |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2017 01 16, 01:57 |
|
|
|
Kiek skydinėje ir įvadą ryt pažiūrėsiu. O dėl laidų skerspjūvio, aš irgi tos nuomonės, kad geriau 20eur brangiau ir su atsarga, bei ramiai. O kai pagalvoju, jei kada kur neužteks ar dar kokios problemos ir paskui reiks viską laupyti, tai gausis žymiai brangiau, nei 20eur. o kur dar papildomas darbas ir nervai  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2017 01 16, 01:59 |
|
|
|
pirmas klausimas.
daryk ta 4 kvadratu trigysli kabeli iki tos indaploves ir kaitlentes rozeciu, ir is tu rozeciu kontaktu 2,5 kvadrato dviem kabeliais i dvi grupes po tris. viena sakykim is vienos - kita is kitos. kuo maziau visokiu tarpiniu sujungimu - tuo geriau. ir kuo labiau isskirstyta galingumai ant skirtingu laidu - irgi - tuo geriau. jei jau gaila ten poros metru 4 kvadratu laido ;d
antras klausimas. ir kaip tu jungsi ta trifaze nuotekio rele vienfaziam tinkle man labai idomu?
siaip statosi paprastai ant iejimo bendra viena nuotekio rele 300mA jautrumo. ir jei yra kazkokiu svarbiu vietu, statosi atskiros jautresnes 30mA nuotekio reles konkretiems irenginiams - pvz boileriui.
jei nera konkretaus poreikio - isvis nestatai. isgyveno zmonija ir kazkaip iki nuotekio reliu
bet jei jau turesi trilaide sistema - as pastatyciau bendra vienfaze nuotekio rele.
tik numatyciau galimybe kazka pajungt apeinant ja - jei ten netycia prades suveikinet nuo kokiu per didelio kiekio irenginiu su kondensatoriniais izemintais filtrais ar isvis neaisku nuo ko... |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2017 01 16, 02:17 |
|
|
|
O kiek kW yra skirta butui?
Tikriausiai, galią ribojantis automatas yra prieš skaitiklį.
Aš galvočiau, 4 kv. ar storesnį kabelį iš buto tiesiai į el skaitiklį, buto viduje daryti el. skydelį ir išvedžioti rozetėms su 2,5 kvadratu ... |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2017 01 16, 02:25 |
|
|
|
Ne laido gailėjime esmė, o klausiu, kaip geriau ir tai nereiškia, kad tik mano išvardinti variantai tinka Jei geriau ir taip galima, galiu ir visas rozetes sujungt ant vienos 4m2 kabelio linijos
O dėl SNR, tai aš galvojau virtuvė, kurioje ir skalbyklė, bei vonia, yra tos svarbios vietos, kur didžiausias pavojus, dėl to pagrinde dėl jų ir klausiau, bet jei galima bendrą vieną rėlę ant įėjimo statyti, tai galiu ir taip Tik kokio tada dar amperažo statyti? Pagal ką žiūrėti?
"isgyveno zmonija ir kazkaip iki nuotekio reliu" - išgyveno, tik klausimas kiek tų neišgyvenusių buvo ir nenorėčiau, kad mano namuose toks atsirastų  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2017 01 16, 02:31 |
|
|
|
rammas rašo: |
O kiek kW yra skirta butui?
Tikriausiai, galią ribojantis automatas yra prieš skaitiklį.
Aš galvočiau, 4 kv. ar storesnį kabelį iš buto tiesiai į el skaitiklį, buto viduje daryti el. skydelį ir išvedžioti rozetėms su 2,5 kvadratu ... |
Kas laiptinės skydinėj darosi, buvau užmetęs akį, bet dabar jau neatsimenu, tai ryt pažiūrėsiu, nes gyvenu ne remotuojamam bute O iš jos į buto skydelį, aš galvojau tempti 6m2, o į likusias kambarių rozetes eis 2,5m2, šviesai 1,5m2. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2017 01 16, 07:28 |
|
|
|
4echomidze rašo: |
zamolskis rašo: |
ir isvedzioji po kabeli iki galiniu tasku. |
Tai reiškia, kad kiekvienai rozetei po kabelį nuo skydinės ir saugiklį? Taip jau man būtų per riebu  |
Ne iš skydinės, o iš bute esančio skydelio, galiniai taškai, elektrikui kaip ir savaime suprantamas dalykas - kažkoks tai rozečių kiekis ... |
|
Paskutinį kartą redagavo rammas, 2017 01 16, 08:14. Redaguota 1 kartą |
|
|
|
 |
Parašytas: 2017 01 16, 07:55 |
|
|
|
zamolskis rašo: |
ir isvedzioji po kabeli iki galiniu tasku. |
Tai reiškia, kad kiekvienai rozetei po kabelį nuo skydinės ir saugiklį? Taip jau man būtų per riebu  |
bet taip labai patogu gedimo atveju. o i viena saugikli galima jungti kelias rozetes ... |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2017 01 16, 09:08 |
|
|
|
"isgyveno zmonija ir kazkaip iki nuotekio reliu" - išgyveno, tik klausimas kiek tų neišgyvenusių buvo ir nenorėčiau, kad mano namuose toks atsirastų  |
Daugelis klaidingai supranta nuotėkio relės svarbą. Tai papildoma saugos priemonė, kuri pagal dabartinius reikalavimus yra privaloma. Bet tai tik papildoma ir ne esminė. Esminė saugos priemonė čia yra, buitinės technikos korpusų, konkrečiai tamstos atveju, įnulinimas. Todėl saugumas tiesiogiai priklausys nuo laiptinėje esančiame skyde, "nulio" patikimumo. Jei jo patikimumas priklauso nuo apkrovos, tai tamstos įnulinti buitinės technikos korpusai bus laaaaabai nepatikimai apsaugoti, o gal net priešingai - pavojingai prijungti ...
Paprašyk, kad tas elektrikas įvertintų, laiptinėje esančio el. apskaitos skydo nulius, įnulinimus. |
|
|
|
|
 |
 |
 |
Parašytas: 2017 01 16, 11:35 |
|
|
|
Šiaip tai pirma reikia įsitikinti, ar tau užteks elektros galios, nors jeigu bute jau turi trifazį, tai greičiausiai ją pasididinai. Dėl pajungimo, tai į kaitlentę ir į indaplovę vesk po atskirą kabelį. Jeigu manai, jog prietaisai bus vienfaziai, tai veskis 3x4mm, jeigu trifaziai, tai 5x1,5mm. Taip pat reikalingas atskiras 3x2,5mm kabelis skalbyklei. Šaldytuvą, mikrobangų krosnelę, virtuvės rozetes virš spintelės, kaitlentės ventiliatorių junk į atskirą grupę ir veskis 3x2,5 kabelį. SNR apsaugas aš dėčiau dvi, jog būtų apsaugotas visas butas. Geriausiu atveju vienu SNR apsaugai galinguosius prietaisus, t.y. kaitlentę, skalbyklę, indaplovę (tik reikia žiūrėti į praleidžiamą srovę, ar SNR atlaikys), o kitu SNR visas kitas buto rozetes. Apšvietimas apsaugomas tik automatuku. |
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
 |
Naujos temos forume |
|
 |