|  |   

|  
 | 

|  Elektronika.lt portalo forumasJūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
						Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose. 
 Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
						kurie nesilaiko forumo taisyklių.
						Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.

Dabar yra 2025 10 31, 07:26. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
 |  |  |  

| 
	|  | Forumas » Elektronika žaliems » Rėlės valdymas tranzistoriumi |  
	| 

| Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume
 Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
 Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume
 Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume

|  |  |  
	|  | Rėlės valdymas tranzistoriumi |  
  | 
	| 

|  Parašytas: 2016 10 24, 09:43 |     |  |  
	| 

|  | 

| Užduotis labai paprasta - noriu valdyti rėlę tranzistoriumi. Rėlės srovė apie 20mA. Tranzistorių valdysiu nuo kito tranzistoriaus kolektoriaus. Tranzistorius, nuo kurio įmu signalą komutuoja 8v (suveikus tranzistoriui tarp kolektoriaus ir žemės apie 8V). kokį tranzistoriu pasirinkti, kad (arba kaip pajungti)? Klausimas kilo dėl to, kad sakykime BC337 bazės įtampa negali viršyti 5V. Mano atveju 8V. Reikia dėti kokį įtampos daliklį? Bet kaip jį tada paskaičiuoti? |  |  
		|  |  |  |  
  | 
	| 

|  Parašytas: 2016 10 24, 10:01 |     |  |  
	| 

|  | 

| Gal teoriją pasiskaityk? BJT tranzistoriai valdomi srove, BE būna 0.6V įtampa, kokios varžos reikės kad prie 8V įtampos gauti 20mA kolektoriaus srovę pats pasiskaičiuok, nepamiršk ir tranzistoriaus stiprinimo koeficiento. Nors šiaip niekaip nesuprantu - kam imtis schemų projektavimo jei net puslaidininkių pradmenų nemoki.
 |  |  
		|  |  |  |  
	|  |  
	|  | Re: Rėlės valdymas tranzistoriumi |  
  | 
	| 

|  Parašytas: 2016 10 24, 10:30 |     |  |  
	| 

|  | 

| 

| Zavas rašo: |  
	  | Užduotis labai paprasta - noriu valdyti rėlę tranzistoriumi. Rėlės srovė apie 20mA. Tranzistorių valdysiu nuo kito tranzistoriaus kolektoriaus. Tranzistorius, nuo kurio įmu signalą komutuoja 8v (suveikus tranzistoriui tarp kolektoriaus ir žemės apie 8V). kokį tranzistoriu pasirinkti, kad (arba kaip pajungti)? Klausimas kilo dėl to, kad sakykime BC337 bazės įtampa negali viršyti 5V. Mano atveju 8V. Reikia dėti kokį įtampos daliklį? Bet kaip jį tada paskaičiuoti? |  Imi N-FET tranzistoriu (belekokį) jungi pagal nuorodoje duotą schemą  ir nesuki galvos dėl įtampų, srovių, omo dėsnių ir viso kito, ko tu nesupranti ir sprendžiant iš to ko čia  prirašei manau nebesuprasi.
 http://chircuit.blogspot.lt/2013/09/relay-control-with-mosfet-irf511.html
 P.S. tranzistorius čia tinka beveik belekoks N-MOSFET, kad ir išluptas iš senos motininės kompo plokštės.
 |  |  
		| 

| _________________
 If nobody hates you you're doing something boring
 |  |  |  |  
	|  |  
  | 
	| 

|  Parašytas: 2016 10 24, 11:07 |     |  |  
	| 

|  | 

| Pagaliau!  Ir klausimas apie elektroniką ir paskutinis atsakymas konkretus ir informatyvus.  Nes jau nusibodo pasi....vojimai ir rusų baimės. Ir pagraudenimai koks Tu nemokša ir nepadarysi čia nieko. |  |  
		| 

| _________________
 Kaip gerai miegojai supranti tik tada, kai Tave pažadina.
 tel.  8 687 93662
 |  |  |  |  
  | 
	| 

|  Parašytas: 2016 10 24, 11:45 |     |  |  
	| 

|  | 

| Nereikia taip jau liūdnai. Taip, esu ne profas. Bet vienas tranzistorius dar nėra kažkokia sudėtinga schema. Mano klausimas toks: tranzistorių aprašymuose nurodoma maža emiterio - bazės įtampa. T.y. mažesnė įtampa nei mano valdymo signalas. Kaip būtų galima išspręsti šitą pronblemą? |  |  
		|  |  |  |  
	|  |  
  | 
	| 

|  Parašytas: 2016 10 24, 12:23 |     |  |  
	| 

|  | 

| 

| Mano klausimas toks: tranzistorių aprašymuose nurodoma maža emiterio - bazės įtampa. T.y. mažesnė įtampa nei mano valdymo signalas. Kaip būtų galima išspręsti šitą pronblemą? |  
 Jau Sopkls anksčiau atrašė, kad reikalinga yra bazės varža (signalas-bazė):

| Citata: |  
	  | kokios varžos reikės kad prie 8V įtampos gauti 20mA kolektoriaus srovę pats pasiskaičiuok, nepamiršk ir tranzistoriaus stiprinimo koeficiento. |  
 Ir nebus jokios problemos.
 |  |  
		| 

| _________________
 Tel. Nr. 86045396penki
 |  |  |  |  
	|  |  
  | 
	| 

|  Parašytas: 2016 10 24, 21:33 |     |  |  
	| 

|  | 

| 

| Nereikia taip jau liūdnai. Taip, esu ne profas. Bet vienas tranzistorius dar nėra kažkokia sudėtinga schema. Mano klausimas toks: tranzistorių aprašymuose nurodoma maža emiterio - bazės įtampa. T.y. mažesnė įtampa nei mano valdymo signalas. Kaip būtų galima išspręsti šitą pronblemą? |  
 Manau, tu painioji. Bazės-emiterio įtampa paprastai būna maža, daugumai tranzistorių, 5V ar panašiai. Yra kai kurių, neįprastų - pvz MPS404, kurie leidžia  apie 30V. Bet beveik niekada neprireikia nereikia tų spec tranzų, nes ta įtampa , duodama datasheetuose, yra ATBULINĖ, kai tranzistorius uždarytas.
 O atidarytam tranzistoriui įtampa būna 0,5-1 V, ir paprasčiausiai parenki rezistorius jo bazės grandinėje, kad tekėtų tinkamo didumo SROVĖ. O bazės srovę parenki pagal tranzistoriaus h21 koeficientą.
 Žodžiu, žiūrėk į veikiančias schemas, bandyk suprasti, kokio didumo rezistoriai yra, bandyk pats paskaičiuoti.
 |  |  
		|  |  |  |  
	|  |  
  | 
	| 

|  Parašytas: 2016 12 16, 13:46 |     |  |  
	| 

|  | 

| 
aišku, 
	  | Citata: |