|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2024 12 03, 08:06. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
|
Forumas » Akustika » Guma vs poliuretanas arba senos ITT kolonėlės su ScanSpeak
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
|
|
|
Guma vs poliuretanas arba senos ITT kolonėlės su ScanSpeak |
Parašytas: 2015 06 01, 13:01 |
|
|
|
Eilinė koprofilinė situacija (nu nenoriu aš turėt kolonėlių, su kuriom nebus ką veikt). Žodžiu turime 42 metų senumo dvijuostes kolonėles su ŽD garsiakalbiais be pakabų. ITT6060s su lengvu korpusu ir dviejų kamerų struktūra.
Garsiakalbiai - vintažas, aukštadažnis D3804,čia, ties viduriu puslapio, galima pažiūrėti jų matavimus pas troelsgravesen'ą. Žemadažniai 25W3804 F4B, vyresnis brolis tam pačiam puslapyje aptartų (puslapyje 8", o pas mane 10"). F4B - kaip ir reiškia aukštesnį AD diapazoną (leistina per 1000Hz didesnė viršutinė dažnio riba) lyginant su F2B. Ką tai reiškia - nežinau . Alnico magnetai, popierinis difuzorius, lietas korpusas. Iš nugaros atrodo maždaug taip.
Problema - orginalios pakabos per 40 metų supuvo ir nėra jokio jų ženklo (tiksliau yra vietoj jų, kažkoks džinsinis skuduras pionieriškai suklijuotas). Senose ScanSpeak reklamose - matoma guminė pakaba, bet nebūtinai reklamščikai paėmė tą garsiakalbį. Ant kai kurių parduodamų tokių garsiakalbių - pakabos irgi guminės. Tačiau pažiūrėjus į "normalaus stovio" kolonėlės, matome tokius vat vaizdus:
Čia kitas ScanSpeak garsiakalbis, jau ketvirta serija, kaip aš vadinu 'spiralė', nors kolonėlės tos pačios:
O čia toks pats kaip pas mane, ir lyg matosi poliuretanas:
Klausimas - ar kažkaip galima nustatyti kokia buvo pakaba?
Kuri pakaba leistų garsiakalbiui turėti padidintą dažnių diapazoną? ŽD garsiakalbis pajungtas be filtro, o aukštadažnis per kondensatorių ir rezistorių.
Ar bus labai blogai, jei įdėsiu minkštesnę, poliuretano putos pakabą?
Žodžiu, reik idėjų .
Sau |
|
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2015 06 02, 07:28 |
|
|
|
w2art rašo: |
http://www.speakerrepairshop.com/index.php?action=extra&extra=A_foam-_of_rubber_randen_&lang=EN
tik tas putplastis kurį ruošiatės klijuoti turi būti ne medinis Mačiau daug tokių |
Neturi jie nieko tinkamo. Su minėtais olandais pažįstamas, dar susirašinėjam, gal pavyks kažką pritaikyt maksimaliai panašaus į orginalą. Bet ko deti nesinori, norisi to su dideliu radiusu kaip orginale. O toki nedaug kas naudojo.
Primenu, kaip atrodo scanspeak pakaba "iš dešrelių"
Medinių, nuo visokių sub'ų - aišku nesiruošiu klijuot .
Šiaip vakare knaisiojau internetą ta tema, tai fig znajet, kaip čia su tom pakabom reikės daryti. Realiai šitos kolonėlės yra nudrožtos nuo Dynaudio A35, garsiakalbiai iš audringų ScanSpeak laikų, kai anot internetų atskirai nuo sprendimų nepardavinėjo garsiakalbių ir todėl garsiakalbiai neturėjo viešų pasų. Garsiakalbių žymėjimai ir charakteristikos keitėsi dinamiškai, pritaikant konkrečiam užsakymui. Žodžiu custom gamyklėlė buvo.
Dar vieną dalyką pastebėjau - panašu, kad garsiakalbiai su klijų spiralėm, orginaliai turėjo putines (foam) pakabas, o be spiralių - gumines. Gaila, kad mūsų akustikos guru užsiėmę aiškinantis santykius - galėtų pakomentuoti, kodėl taip daroma, ir kas paskeistų pakeitus pakabas. Va tokie kaip mano garsiakalbiai, su kitu custom kodu ir putų pakabos liekanom:
Sau |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2015 06 02, 09:27 |
|
|
|
Keičiau ir aš vienom "vintažinėm" vietoj originalių poliuretaninių i tokias gumuotas skudurines. Plonytės, lengvos, liaunos, ne dešrelinės guminės. Teko pas vieną ruselį užsisakinėti, nes nepavyko reikiamo diametro kitur gauti. Vidutiniams dažniams. Visi restauruojantys perkirpdavo (artimiausio diametro), nukirpdavo gabaliuką ir po to suklijuodavo.
Mano atveju atrestauruotam dingo garso detalumas, ypač tai labiau pasijaučia aukštesniam diapazone. Ir vos vos jautrumas sumažėjo. Matavimų neatlikinėjau, bet perklausoj (viena restauruota, kita ne) akivaizdžiai "matėsi".
Toks pat efektas turėtų buti ir su žemadažniu. Rezonansas pasislinks, jautrumas pakis. Klausymui aš būčiau už poliuretanines, tik vat jų mechaninis atsparumas ne koks. Ir turima omenyje, kad naudojamas poliuretanas čia ne "medinis". |
|
|
|
|
|
|
|
Re: Guma vs poliuretanas arba senos ITT kolonėlės su ScanSpe |
Parašytas: 2015 06 05, 13:48 |
|
|
|
kwlw rašo: |
Eilinė koprofilinė situacija (nu nenoriu aš turėt kolonėlių, su kuriom nebus ką veikt). Žodžiu turime 42 metų senumo dvijuostes kolonėles su ŽD garsiakalbiais be pakabų. ITT6060s su lengvu korpusu ir dviejų kamerų struktūra.
Garsiakalbiai - vintažas, aukštadažnis D3804,čia, ties viduriu puslapio, galima pažiūrėti jų matavimus pas troelsgravesen'ą. Žemadažniai 25W3804 F4B, vyresnis brolis tam pačiam puslapyje aptartų (puslapyje 8", o pas mane 10"). F4B - kaip ir reiškia aukštesnį AD diapazoną (leistina per 1000Hz didesnė viršutinė dažnio riba) lyginant su F2B. Ką tai reiškia - nežinau . Alnico magnetai, popierinis difuzorius, lietas korpusas. Iš nugaros atrodo maždaug taip.
Problema - orginalios pakabos per 40 metų supuvo ir nėra jokio jų ženklo (tiksliau yra vietoj jų, kažkoks džinsinis skuduras pionieriškai suklijuotas). Senose ScanSpeak reklamose - matoma guminė pakaba, bet nebūtinai reklamščikai paėmė tą garsiakalbį. Ant kai kurių parduodamų tokių garsiakalbių - pakabos irgi guminės. Tačiau pažiūrėjus į "normalaus stovio" kolonėlės, matome tokius vat vaizdus:
Čia kitas ScanSpeak garsiakalbis, jau ketvirta serija, kaip aš vadinu 'spiralė', nors kolonėlės tos pačios:
O čia toks pats kaip pas mane, ir lyg matosi poliuretanas:
Klausimas - ar kažkaip galima nustatyti kokia buvo pakaba?
Kuri pakaba leistų garsiakalbiui turėti padidintą dažnių diapazoną? ŽD garsiakalbis pajungtas be filtro, o aukštadažnis per kondensatorių ir rezistorių.
Ar bus labai blogai, jei įdėsiu minkštesnę, poliuretano putos pakabą?
Žodžiu, reik idėjų .
Sau |
Aš saviškiam Infinity 10" žemadažniui irgi rišiuosi įsigyti poliuretanine pakabą, nes visa sutrupėjo. Reiktų žinoti Jūsiškės membranos skersmenį, gal būt galima bus susikooperuoti. |
|
_________________ 860346985
Kai kurių dėsningumų supratimas neatleidžia nuo daugelio faktų žinojimo. |
|
|
|
|
|
|
Re: Guma vs poliuretanas arba senos ITT kolonėlės su ScanSpe |
Parašytas: 2015 06 05, 16:13 |
|
|
|
Dmitrij rašo: |
Aš saviškiam Infinity 10" žemadažniui irgi rišiuosi įsigyti poliuretanine pakabą, nes visa sutrupėjo. Reiktų žinoti Jūsiškės membranos skersmenį, gal būt galima bus susikooperuoti. |
A=238mm
B=225mm
C=185mm
D=?
Kad jau nuėjau į savo jovalą-dirbtuvėlę ir nusitempiau fotiką, tai gavosi nedidelė fotosesija akim paganyt
Pradžia:
ŽD, pravodkė ir matosi aperiodinės kameros uždengimo medžiaga (kaip minėjau kolonėlės - yra Dynaco A35 ala kopija:
Neįmantrus aukštadažnio filtras:
Nulupam ką nereik
Iškart geriau (beje, per dust-cap tinklelį matosi kernas):
Truputėlis magnio "rūdžių". Matosi laikyta nelabai sausai, bet ir nelabai šlapiai gal kokioj Danijoj pajūryje . Per 40 metų - dalį metalo suėdė deguonis:
Išdidus logo, priminsiu, kad tada tai buvo visai kita kompanija, nei dabartinis analogiško brando garsiakalbių gamintojas. Beje, ant mažesnių mano garsiakalbių varžtai lyg ir "minusas", o čia jau "philipsas":
Na ir pabaigai, šalimais besimėčiusio gitarinio jenseno, su transportavimo defektais, (dizainas vyresnis už tų SS, implementacija - naujesnė) šiaip, pridėjimas šalia ir palyginimas tiesiog "akies saldainiui).
Jei kas dažiūrėjot iki čia - šiaip žinokit, kad vis dėl to aperiodinės kameros tema - liko neatskleista. O fotikas per aukštadažnio skylę nelabai norėjo fokusuotis .
Sau |
|
|
|
|
|
|
Parašytas: 2015 08 16, 11:46 |
|
|
|
Na ka, pasiknisus mažumėle su tom pakabom (subwuferines - medines, minkštų putinių nepavyko rasti tinkamų išmierų), pavyko pasiekti kažkokį patenkinamą rezultatą . Po kelių nelabai sėkmingų bandymų, olandai suveikė pakabas, kurias reikėjo apsikarpyt, kad tilptų. Nors ir putinės, bet šiek tiek kietesnės nei SEAS'o guma (šalia stovėjo garsiakalbis, turėjau galimybę palygint). Klijuot sekėsi irgi ne ypač, bet kadangi ne pardavimui dariau, tai labiau žiūrėjau, kad tvirta ir sandaru būtų, o ne gražu
Daviau prasidirbti mažumėlę, lyg ir neblogai mechaniškai viskas gavosi, bet aišku groja per aukštai . Kai užsidedi tas geltonas peltoriaus ausines (kad ausis pasaugot, kai pakabos mankštinasi), jos filtruoja daugiau vidutinį dažnį, tai tada girdi, kiek iš tikro žemų kolonkės skleidžia, bet be ausinių, tai "vien viduriai tesigirdi" . Nors kaip ir tūrio jau kolonkės truputį turi ir žemadažnis 10". Man matyt reikia +30dB bass boost .
Sau |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Google paieška forume |