|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 07 05, 15:38. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Elektronika žaliems » Ar daug tokių lamerių kaip aš?
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
 |
Ar daug tokių lamerių kaip aš? |
Parašytas: 2025 03 12, 12:12 |
|
|
|
rammas rašo: |
Socrates, matyt, grynu oru kvėpuoja ... |
nepataikauk nemastanciai masei. Socrates nuosirdziai remia sisteminius. Gal jau geriau toks neparankus kaip as, nei sisteminiai?
Sisteminiai megsta dogmas, va kazkokia varza suvienodina. Net logaritmines kreives!!!
Tai neturi prasmes, bet sistemoje svarbu dogmu laikymasis ir linkciojimas visoms nesamonems, prasme nebutina...
Cia elektronikos forumas tai gal pamate dvieju daliu potenciometra galime ramiai ji panagrinet be dogmu ir beprasmiu sapalioniu.
Kiek supratau ish labai nerishlaus pasakojimo.
Pirmas yra logaritminis 500k potencas su rankenele, jis skirtas reguliavimui
ANtras kiek supratau yra nepriklausomas potencas kurio vienas galas uzhtrumpintas su viduriu ir jis jau kaip kintama varzha, jis skirtas paderinimui kazhko. Patogiam paderinimui, galimai naudotojo. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 15:16 |
|
|
|
Chulio rašo: |
Padariau experimentą:
Potencas 50k, A charakteristikos.
Priekinis (sujungtas su pagrindine ašimi) šliaužiklis nustatytas ant 10k.
Galinis (su šešiakampe skyle) šliaužiklis reguliuojasi 8k6-15k ribose.
Išvadas darykit patys... |
O kiek tas pareguliavimas su sesiakampe skyle sukasi? 270 laipsniu? |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2025 03 12, 16:31 |
|
|
|
Socrates rašo: |
O kiek tas pareguliavimas su sesiakampe skyle sukasi? 270 laipsniu? |
Reguliavimo pasukimas keletas laipsnių iš viso. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2025 03 12, 16:52 |
|
|
|
kažkas pasirodo sąžiningai skaito temą
o kai kas nelabai... |
|
_________________ I GAVE UP DRINKING, SMOKING AND SEX!
it was the worse 15 minutes of my life! |
|
|
|
 |
Parašytas: 2025 03 12, 18:13 |
|
|
|
Skaito, bet nelabai supranta
"šliaužiklis nustatytas ant 10k."
Tai jis aplamaii fiksuotas ir nesisuka, jei jau "nustatytas" ? Na neina suprasti tokiu ishsireishkimu, rodo potenca su rankenele o po to, kad jis nustatytas,
Keliu laipsniu paderinimas?
Jei priekine ashis reguliuojasi normaliai, o antra tik nedidelese ribose, bet juda kartu su pagrindine, tada ne tam kad kazhkokias mistines varzhas sulyginti, bet kad riboti galima paderinima.
Jei ant 10k pasukta tai reguliuoja tose ribose, o jei ant 20k tada gal 17k-30k antra galima pareguliuot.
Tai pareguliavimas ar balansui ar efektui
Tada butu logishka. |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2025 03 12, 20:02 |
|
|
|
kažkas pasirodo sąžiningai skaito temą
o kai kas nelabai... |
Tiesos yra Visu ten tu rammo, mari ir zamolskio komentaru neskaitau. Taip pat ilgesniu nei 6-8 eiluciu Kazka gal ir praleidziu  |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2025 03 12, 20:14 |
|
|
|
Socrates rašo: |
Visu ten tu rammo, mari ir zamolskio komentaru neskaitau. |
Cia gi ne musu tema, mes to potenco nematem gyvo. Jei jau matytume tai parashytume kaip zhmones ka jis daro, kaip sukasi ir kokios varzhos.
Ish pagarbos kitiems.
O dabar myslemis kalba...
Kaip tarybiniam vaiku anekdote:
"Kabo virsh stalo zhalia ir cypia"
???
Silke.
???
Pakabino tai ir kabo.
Zhalia - nu nevirta tai zhalia.
Cypia? Na cia taip sugalvojau kad sunkiau butu atspeti |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 21:59 |
|
|
|
Ne visai taip. Reguliavimo pasukimas keletas laipsnių iš viso. Šliaužikliai pritvirtinti prie atskirų plasikinių diskelių. Vienas diskelis pritvirtintas prie pagrindinės ašies, o kitas centre turi šešiakampę skylę. Surinkus potencą diskeliai pakankamai stipriai susispaudžia, kad sukant rankenėlę suktųsi abu vienu metu. Bet prilaikant pagrindinę ašelę, šešiakampiu galima šiek tiek pareguliuoti nugarinėje pusėje esančio šliaužiklio padėtį. Galima sureguliuoti labai tiksliai, bet ant šešiakampio raktelio reikia dėti didelio spindulio rankenėlę, kad būtų galima "jautriai" reguliuoti. |
vo blyn, va būtent šitos vietos nežinojau , galvojau, kad ašis prasikiša iškart per abi skyles
o čia pasirodo visai nebloga fyškė, kad galima gana tiksliai suvest pigučius dvigubus potencikus |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 22:03 |
|
|
|
Mari rašo: |
Cia elektronikos forumas tai gal pamate dvieju daliu potenciometra galime ramiai ji panagrinet be dogmu ir beprasmiu sapalioniu. |
deja, bet sapalioji čia tu vienintelis kita vertus esi kaip ir aityšnikas, tai tada nieko keisto, tarp jų yra nemažai fruktų, neskiriančių tiristoriaus nuo transformatoriaus  |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2025 03 12, 22:19 |
|
|
|
gnt rašo: |
Mari rašo: |
Cia elektronikos forumas tai gal pamate dvieju daliu potenciometra galime ramiai ji panagrinet be dogmu ir beprasmiu sapalioniu. |
deja, bet sapalioji čia tu vienintelis kita vertus esi kaip ir aityšnikas, tai tada nieko keisto, tarp jų yra nemažai fruktų, neskiriančių tiristoriaus nuo transformatoriaus  |
Nu tai pirmos ir paskutinės raidės vienodos, o per vidurį .... bl@t, per daug raidžių, kad jas lyginti.  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 22:20 |
|
|
|
jei buvo isardes - reikejo pafotkint "mechanine" dali. jei del jos gincijamasi. geriausi irodymai yra foto. o ne aprasymai
-----------
logaritiminiai principe visi gana vienodi - staigus uzkilimas tik mazoje pasukimo dalyje. ir bendras varzos dydis ten mazai svarbus praktiniam naudojime. mari tokiu nepanasu kad isvis mates
dar yra toks dalykas - kad potenciko galia neatitinka realybes mazaomeje varzos takelio dalyje (salia isvado). ir nusvyla pats takelis  |
|
Paskutinį kartą redagavo zamolskis, 2025 03 12, 22:25. Redaguota 1 kartą |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 22:24 |
|
|
|
zamolskis rašo: |
jei buvo isardes - reikejo pafotkint "mechanine" dali. jei del jos gincijamasi. geriausi irodymai yra foto. o ne aprasymai
----------- |
Zamolska, tai jau ir tu su kanapiniu, suktinius smalini?
Gaminu tokį tipo ADC potenco padėčiai nustatyti. Enkoderį šešiakampe ašele prijungiau prie potenco galo ir pastebėjau, kad potenco reguliavimo ašis turi "laisvumo" enkoderio atžvilgiu. Pradžioje pagalvojau, kad potencas sulūžo ar brokuotas, bet paskui daėjo kur šuo pakastas. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 22:29 |
|
|
|
rammas rašo: |
Gaminu tokį tipo ADC potenco padėčiai nustatyti. Enkoderį šešiakampe ašele prijungiau prie potenco galo ir pastebėjau, kad potenco reguliavimo ašis turi "laisvumo" enkoderio atžvilgiu. Pradžioje pagalvojau, kad potencas sulūžo ar brokuotas, bet paskui daėjo kur šuo pakastas. |
[/quote]
nu tai susidure, kad visoks slamstas "ale kruti potenmciometrai" ir tikro slamstas ir dar toks, kad ojojoi...
is jo aprasymo susidariau vaizda, jei ten atsipalaiduoja tie uzlenkimai nuo aseles sukiojimo - tai isvisi vienas sliauziklis gali nesisukiot - nes matai "gudrybe" ideta.  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 22:29 |
|
|
|
gnt rašo: |
......................
o čia pasirodo visai nebloga fyškė, kad galima gana tiksliai suvest pigučius dvigubus potencikus |
Bet jei potencai labai kreivi, spėju, kad gali atsitikti kaip rašė SG: vienas kanalas jau tyli, o kitas dar girdisi. Čia jei suvedinėti garso reguliavimo potencą. Bet jei suvedinėti potencus kur "default" padėtis centras (pvz.tembrai) - turėtų gautis labai neblogai. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2025 03 12, 22:39 |
|
|
|
zamolskis rašo: |
............................
is jo aprasymo susidariau vaizda, jei ten atsipalaiduoja tie uzlenkimai nuo aseles sukiojimo - tai isvisi vienas sliauziklis gali nesisukiot - nes matai "gudrybe" ideta.  |
Blogai supratai. Sukiojant potencą už tam skirtos ašelės - viskas o.k. Aš šešiakampiu strypeliu prie galo prijungiau enkoderį - "rotary switch" tipo. Tas enkoderis šiaip sukinėjasi pakankamai lengvai, bet vistiek tai yra jungiklis ir kad perjungti iš vienos padėties į kitą reikia šiokios tokios "startinės" jėgos. Tos jėgos užtenka sulaikyti potence esantį diskelį su šešiakampe skyle. |
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
 |
Naujos temos forume |
|
 |