|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 08 31, 06:08. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Maitinimo šaltiniai » 5-10V, iki 10A su srovės reguliavimu
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
5-10V, iki 10A su srovės reguliavimu |
Parašytas: 2013 06 07, 22:47 |
|
|
|
O niekam nekilo mintis perdaryt ATX maitblokį? Kažkaip kažkokias aukštas materijas čia kalbat, bet elementarus sprendimas gi yra. Darbo porai valandų + maitblokis ATX'inis... |
|
|
|
|
 |
 |
Re: 5-10V, iki 10A su srovės reguliavimu |
Parašytas: 2013 06 08, 01:27 |
|
|
|
cleaner rašo: |
Sveiki. Ieškau schemos maitinimo šaltinio, kad atiduotų gana nemažą srovę (iki 10A) ir ją būtų galima reguliuoti. Įtampos reguliavimas taip patneprošal, bet ji gali būti pastovi 5-10V ribose. Maitinamas bus kaitinimo elementas. Aišku, gerai būtų sugalvoti su mikrokontroleriu ką nors, kad pasireguliuotų pagal temperatūrą.
Galbūt pavyktų: trafas, tiltas, kondikas -> tranzistorius -> kontroleris sujungtas su termo rezistorium ar termopora (arba potencu) valdantis tranzą ? |
manau siuo atveju idealiai tinka atx maitnimo blokas 5v isejime kaip tik bus maksimum 10V ir 10A
o kad butu reguliuojama temperatura tiesiog pakeiciam itampos dalikli i temperaturos sensoriu
manau visa ta droseli ir gal net diodu tilteli butu galima ismesti kad sumazinti nuostolius, jug kaitnimo elementui nereikia nuolatines itampos. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2013 06 08, 08:33 |
|
|
|
is esmes nereikia cia jokiu atx ir jokiu stabilizavimu.Racionaliausia butu kaitintinima maitinti tiesiog is 220 (jei netinka 220 galima is transformatoriaus) ir reguliuoti kokiu nors raktu(rele ,simistorius ) impulsais.
svarbu kad vieno impulso metu nepagamintum silumos tiek kad sildomo daikto temperatura nuo minimalios galimos temperaturos pakiltu virs maksimalios.ta ner sudetinga paskaiciuoti .tarp impulsu reiketu numatyti pauze silumai tolygiai pasiskirstyti tame sildomame daikte.ta irgi galima ivertinti kad ir bandymu .Ir viskas .Matuoji temperatura.Jei ji mazesne nei minimali paduodi impulsa.Lauki ta pauze- matuoji- vel impulsas jei reikia ... |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2013 06 08, 10:06 |
|
|
|
Geriausia tai valdantį elementą (pvz. tranzistorių) panaudoti kaip kaitinimo elementą, jei nereikia aukštų temperatūrų. Valdymo nuostolių neliks. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2013 06 08, 10:27 |
|
|
|
rimosiuss rašo: |
is esmes nereikia cia jokiu atx ir jokiu stabilizavimu.Racionaliausia butu kaitintinima maitinti tiesiog is 220 (jei netinka 220 galima is transformatoriaus) ir reguliuoti kokiu nors raktu(rele ,simistorius ) impulsais.
svarbu kad vieno impulso metu nepagamintum silumos tiek kad sildomo daikto temperatura nuo minimalios galimos temperaturos pakiltu virs maksimalios.ta ner sudetinga paskaiciuoti .tarp impulsu reiketu numatyti pauze silumai tolygiai pasiskirstyti tame sildomame daikte.ta irgi galima ivertinti kad ir bandymu .Ir viskas .Matuoji temperatura.Jei ji mazesne nei minimali paduodi impulsa.Lauki ta pauze- matuoji- vel impulsas jei reikia ... |
Čia tu savais žodžiais pasakei tą patį, ką ir aš jau pirmame poste (aišku, išskyrus siūlymą žemavoltį TEN'ą maitinti nuo 220V ).
Nesupratau, kam tos nuorodos į nuolatinės srovės stabilizatorių schemas? Aš gi kaip tik ir sukritikavau autoriaus ketinimą maitinti kaitinimo elementą nuolatine srove (pagal schemą: transformatorius - tiltelis-kondensatorius - tranzistorinis reguliatorius).
Digix siūlymas - kitas sprendimo variantas, tik nepagrįstai sudėtingas (jeigu pats konstruosi impulsinį maitblokį). O jeigu kalbėti ne apie konstravimą (kas, mano manymu, būtų arčiau elektronikos mėgėjų forumo "dvasiai" ), o apie "dėliojimą" iš gatavų blokų - tai gal geriau iš karto pasirinkti gatavą termoreguliatorių, kuriame jau bus viskas: ir temperatūros daviklis ir kaitinimo elementas ir valdymo schema). |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2013 06 08, 11:23 |
|
|
|
RIMAS50 rašo: |
Čia tu savais žodžiais pasakei tą patį, ką ir aš jau pirmame poste (aišku, išskyrus siūlymą žemavoltį TEN'ą maitinti nuo 220V ).
Nesupratau, kam tos nuorodos į nuolatinės srovės stabilizatorių schemas? Aš gi kaip tik ir sukritikavau autoriaus ketinimą maitinti kaitinimo elementą nuolatine srove (pagal schemą: transformatorius - tiltelis-kondensatorius - tranzistorinis reguliatorius).
Digix siūlymas - kitas sprendimo variantas, tik nepagrįstai sudėtingas (jeigu pats konstruosi impulsinį maitblokį). O jeigu kalbėti ne apie konstravimą (kas, mano manymu, būtų arčiau elektronikos mėgėjų forumo "dvasiai" ), o apie "dėliojimą" iš gatavų blokų - tai gal geriau iš karto pasirinkti gatavą termoreguliatorių, kuriame jau bus viskas: ir temperatūros daviklis ir kaitinimo elementas ir valdymo schema). |
gal ir taip.tiesiog man uzkliuvo tamstos mintis apie tai kad negalima reguliuoti sroves nereguliuojant itampos ir tiek...o ir klausimas buvo apie sroves saltini o ne apie temperaturos palaikyma.. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2013 06 08, 11:26 |
|
|
|
sadivas rašo: |
Geriausia tai valdantį elementą (pvz. tranzistorių) panaudoti kaip kaitinimo elementą, jei nereikia aukštų temperatūrų. Valdymo nuostolių neliks. |
tikrai gera mintis tik ziurint kiek ten tos galios ir kokios temperaturos, kad netektu tu tranzistoriu laikyti maiso atsarginiu..  |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2013 06 08, 12:58 |
|
|
|
cleaner rašo: |
Tai vat. betkokiu atveju, jau turiu išsitękinęs galvą, tan man nieko kito nereikia, kaip tik maitinimo jam. |
nu tai perki lituokli.isardai .viela vynioji ant tos galvos ir i 220
o paskui bus matyt .yra tu reguliavimu lituokliui visokiu prigalvota ir parduodamu.. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2013 06 08, 13:23 |
|
|
|
rimosiuss rašo
Citata: |
tiesiog man uzkliuvo tamstos mintis apie tai kad negalima reguliuoti sroves nereguliuojant itampos ir tiek... |
O "užkliuvo", mano manymu, todėl, kad vertinai mano vieną sakinį atskirai, "ištrauktą iš konteksto", ko diskusijoje reikėtų vengti. Juk kvaila būtų tvirtinti, kad "negalima reguliuoti srovės nereguliuojant įtampos" aplamai, o ne šiuo konkrečiu atveju ir aš to nedariau.
O aplamai, panašios diskusijos ir turėtų būti tokių forumų pagrindinis uždavinys, o ne būti sendaikčių turgavietės skelbimų lenta. (IMHO)
Tuos, kuriems atrodo, kad čia kalbama apie "aukštas materijas", nieko bendro neturinčias su realybe, galiu tik užjausti...
PS
Jeigu autorius atsisakys idėjos "trafas-tiltelis kondas-reguliatorius" ir suvoks, kad ne visada pirma mintis šovusi į galvą - teisingiausia, tai jau bus reali šios diskusijos nauda...  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2013 06 08, 13:41 |
|
|
|
jei kaitnimo alamentas 10V tai negalima jam paduoti 220 susprogs jis velniop.
nors katinimas impulsais tinkamas varisntas tik reikia viostiek keitiklio kuris is 220 padarytu 10v |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2013 06 08, 14:11 |
|
|
|
RIMAS50 rašo: |
Jeigu autorius atsisakys idėjos "trafas-tiltelis kondas-reguliatorius" ir suvoks, kad ne visada pirma mintis šovusi į galvą - teisingiausia, tai jau bus reali šios diskusijos nauda...  |
Tikrai nematau prasmes neatsisakyti sios idejos. Tiesiog pirma mintis buvo dirbti su nuolatine, ir, tikriausiai, to atsisakysiu
Betkokiu atveju, reikia rasti kuo valdyti tą kaitinimą ir pwm man patogiausia. Netik patogiausia, bet ir aplamai galiu tada be didelių problemų padaryti, ale, išmanų kaitinimą, tik man tai ne prioritetas. Tiktu netgi reguliavimas potenciometru. Kaip bebūtų, ačiū už mintis, jų čia tikrai nemažai sulaukiau
http://ipix.lt/pm/EW5T/P1932[04]_31-05-13.html
http://ipix.lt/pm/QE88/P1933[02]_31-05-13.html |
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
 |
Naujos temos forume |