|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 07 31, 07:28. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Garso aparatūra » projektuoju stand alone preamp'a - klausimai
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
 |
projektuoju stand alone preamp'a - klausimai |
Parašytas: 2006 01 16, 02:41 |
|
|
|
Kiek zinau preampai atlaiko iki 20mA apkrovos srove. Tai paskaiciavus, kad prie max isejimo itampos (11v) su 1500om apkrova, bus 22/3mA, tai gan saugu, ar netaip kazka galvoju?
Aha, dabar klausimelis apie skiriamuosius kondus: Ar galiu nedet skiriamojo kondo tarp eq ir preamp? Taip dare Rod Elliott'as savo preampo projekte http://sound.westhost.com/project02.htm .Dar prieky eq yra 10uF elektrolitas, suprantama, ji reiks keist pleveliniu, bet 10uF talpos nemanau kad reikia. Tai vat, ar galiu vietoj 10uF elektrolito ten det kokiu 1.5uF plevelini? Bijau, kad nenukirstu daznio is girdimos zonos... |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 01 16, 03:09 |
|
|
|
Jei nori geros kokybes schema turi buti kuo pasprastesne! Geriau apseiti be jokiu ekvalaizeriu ir trigubu potencu!
Iejimu komutatorius - garso (ir balanso) potencai - kartotuvas - isejimas.
Dar po kartotuvo galima jungti tembro bloka (+/-6db)
Sub Out sumatorius jungiasi tiesiai prie isejimo lizdo!!! Kitaip reguliuojant tembra skambejimas keisis tik front kolonelese, o subo garsas nesikeis.
Ausiniu stiprintuvas taip pat jungiamas prie isejimo lizdo.
Iejimu komutatorius - tinka pacioj pradzioj pamineta schema su relem.
kartotuvas - vienas (dvigubas) operacinis ir jokiu tranzu. Mineto "preampo" su tranzais nerekomenduoju! Geriau nusipirkti gerus operacinius. Burr Brauno OPA132 tikrai nebrangus. Stiprinti tikrai nereikia. CD grotuvas duoda 2Vrms, tai kam dar stiprinti??? Bet kuriam galiniam stiprintuvui to pilnai pakanka. (Kai daug stiprinsi tik atsiras problemos su triuksmais)
Po kartotuvo gali buti tembrai. Tinkama schema cia: http://sound.westhost.com/project02.htm Fig.2. Tik U1 turi buti jau minetas kartotuvas (R21=0, R22 nedeti)
Labai gera funkcija "tone defeat" - ji atjungia tembrus. sutrumpeja signalo kelias - pagereja garso kokybe. (daznai toks jungklis vadinamas "direct") Po sio jungiklio - Main OUT. Kaip jau minejau garso potenca geriau daryti pradzioj. Visiskai neprotinga pradzioj stiprinti signala iki 8-10V, o po to su garso potencu ji mazinti iki 0,5V, nes toks galios stiprintuvo jautrumas.
Tokiu budu signalo kelyje bus tik du operaciniai (kartotuvas ir tembru). O Direct rezime tik vienas!
Subo sumatorius - du operaciniai. Pradzioj sumatorius,po jo invertorius, kad atstatyti signalo faze. (sumatorius invertuoja signala) Kitaip teks papildomai invertuoti signala subo stiprintuve.
Ausinems tinka jau pamineta "preampo" schema (kaip teisingai pastebejo Saulius) Tik stiprinti ir cia daug nereikia. Ausinems paprastai pakanka 1-10mW galios (jei ausines geros) Paskaiciuok,kokios reiks itampos ir bus aisku, ar reikia stiprinti.
Loudness geriau nenaudoti. Si funkcija tik gadina garsa. Kiek teko girdeti su "luodness" stiprintuvai labai bjauriai skamba. Vienintelis Brigas turejo gerai skambanti "loudnessa"
P.S. jei jau labai norisi ekvalaizerio, galima pasidaryti triju juostu tembra: http://users.otenet.gr/~athsam/3_band_eq.htm (tik IC1 nereikalingas, nes mes jau turim kartotuva po garso potenco) |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 01 16, 03:59 |
|
|
|
Kas tas kartotuvas? ir kam tada jo reikia? Kokia funkcija tada jis atliks, jei nestiprins? Pasimecia visai jau Ekvalaizerio butinai noriu 3juostu. Papildomo stiprinimo mygtuko irgi butinai reiks, nes kartais mano jungiami garso saltiniai atiduoda tikrai persilpna signala. O kas jei as nenoriu, kad subo garsas keistusi reguliuojant eq? Kartais juk man reiks daug garso, front kolonkes tada neisnesa daug bosu, o subas isnesa. Todel kai reiks didelio garso, man reikes nuimti bosus nuo front. As grinai sita preampa darau tik sau pritaikyta, pagal mano reikmes. Tik aisku viskas turetu veikt gerai, be dideliu iskraipynu. OPA123 lemonoj tik uzsakomas ir kainuoja 20lt tai, kaip man, yra labai brangu, tad busiu patenkintas ir su ne5532. Beje, Stasys tada pagal tave ir Rod Elliotto preampo strukturine yra bloga? Juk jis pradzioj imput bufferi deda, toliau eq, ir galiausiai volume/balance su output bufferiu. Jo preampo ful gan'as yra 18.5dB ir max out P=230mW. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 01 16, 11:48 |
|
|
|
Aimis rašo: |
Kas tas kartotuvas? ir kam tada jo reikia? Kokia funkcija tada jis atliks, jei nestiprins? Pasimecia visai jau Ekvalaizerio butinai noriu 3juostu. Papildomo stiprinimo mygtuko irgi butinai reiks, nes kartais mano jungiami garso saltiniai atiduoda tikrai persilpna signala. O kas jei as nenoriu, kad subo garsas keistusi reguliuojant eq? Kartais juk man reiks daug garso, front kolonkes tada neisnesa daug bosu, o subas isnesa. Todel kai reiks didelio garso, man reikes nuimti bosus nuo front. As grinai sita preampa darau tik sau pritaikyta, pagal mano reikmes. Tik aisku viskas turetu veikt gerai, be dideliu iskraipynu. OPA123 lemonoj tik uzsakomas ir kainuoja 20lt tai, kaip man, yra labai brangu, tad busiu patenkintas ir su ne5532. Beje, Stasys tada pagal tave ir Rod Elliotto preampo strukturine yra bloga? Juk jis pradzioj imput bufferi deda, toliau eq, ir galiausiai volume/balance su output bufferiu. Jo preampo ful gan'as yra 18.5dB ir max out P=230mW. |
Kartotuvas - tai stiprintuvas,kurio stiprinimas = 1. Pavyzdys:http://sound.westhost.com/project08.htm U1, U3 - kartotuvai. Iejimo varza didele (lygi R12), isejimo - maza.
Elioto preampas padarytas 20 metu senumo schemotechnikos dvasioje,kai signalo saltinis buvo radijas arba magnetofonas. Ju isejimo signalo lygis dazniausiai buvo 150-300mV. Tada (pries 20m.) buvo protinga garso potenca deti pries pat galios stiprintuva. Dabar dazniausiai naudojame CD grotuvus, o ju signalo lygis apie 2V. Jei toki signala dar pastiprinsi 18.5db gausi beveik 20V. Tiksliau turetum gauti,bet operaciniai neduos tiek itampos isejime. Klausysi vienus iskraipymus.
Jei reikia jautresnio iejimo,verta pastatyti normuojanti stiprintuva dar pries iejimu komutatoriu. (pvz Ku=10) Tada turesi viena iejima,kurio jautrumas 200mV, o visu kitu 2V. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 01 16, 17:34 |
|
|
|
Aha, supratau. tai tada man uztehtu mano pirmos issirinkos eq shemos, taip? ten yra kartotuvas prieky. pries ji dedu garsa ir balansa ir bus ok, taip? Beje, labai dekui uz atsakymus, sutaupet man daug laiko ir tikriausiai pinigu  |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2006 01 16, 21:21 |
|
|
|
Dėl opampų apkrovos: pvz OPA134 iškraipymų lygis didėja iki 10 kartų, pereinant nuo 2k ant 600 omų apkrovos, o čia ne pats prasčiausias operacinis. |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2006 01 17, 08:39 |
|
|
|
Na ir man nera visiskai aisku, kam tie kartotuvai, tikriausiai bufferiai yra reikalingi. Kiek skaiciau tai tik trumpai uzsimenama, kad neinvertinis bufferis turi labai didele iejimo varza ir maza isejimo varza(apie 10om). O invertinis bufferis veikia kaip paprastas invertinis stiprius, tik dazniausiai turi gain=1. O apie praktini ju panaudojima ir kur ju butinai reikia, pats nelabai suprantu. Gal koks zmogelis atsirastu ir padetu mum susivokt?  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 01 17, 11:22 |
|
|
|
Atskirti CD grotuvo nuo preampo nereikia. Kaip tik juos reikia sujungti,kad muzikinis signalas is CD patektu i preampa ir i stiprintuva.
Atskirti reikia skirtingas funkcijas atliekancius preampo mazgus, kad jie neitakotu vienas i kita. Jei tarp garso potenco ir tembro bloko neidesim kartotuvo (buferio), tai keiciant garsa keisis ir tembrai (ir atvirksciai), nes tembro bloko schema gerai dirba, kai prijungta prie signalo saltinio su maza isejimo varza. O garso potenco isejimo varza didele (gali siekti desimtis kiloOmu). Be to isejimo vazra priklauso nuo potenco padeties.
Siame puslapyje: http://sound.westhost.com/project97.htm 2paveiksliuke nupiestos daznines labai stipriai pasikeis,jei nebus operacinio U1. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2006 01 17, 13:41 |
|
|
|
Na va, aišku.
O žiūrėkit jei būtų tokia situacija. Išeina signalas iš CD ir po potenciometro iškarto eina y galios stiprintuvą. Tai išeina negerai taip, nes turėsim CD grotuva su kintančia išėjimo varža priklausomai nuo potenciometro padėties
O jei įdėsiu kondensatorių, tarp potenciometro ir galios stiprintuvo, skirtą apsaugai nuo nuolatinės srovės patekimo? Tada stiprintvas neturėtų jausti potenciometro varžos. |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2006 01 17, 16:05 |
|
|
|
Na taip, tokiu atveju jaubutini skiriamieji kondai Klausimelis: kur det ta skiriamaji konda? Ar pries garso potenca, ar po, o gal isvis jokio skirtumo? |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2006 01 21, 19:15 |
|
|
|
Siokia tokia problemele: surinkau ta eq schema pabandymui ant oro ir pajungiau prie turimo stiprintuvo. Stiprintuve duodu pilna garsa, o eq iejime nustatau maza garsa ir atsiranda didziuliai iskraipymai, triuksmai garsiakalbio membrana stipriai issoka i prieki Kai garsa nusuku mazesni, viskas susitvarko. Kas cia darosi, kas netaip  |
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
 |
Naujos temos forume |
|
 |