|

|
|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 12 16, 20:19. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Garso stiprintuvai » A klasės stiprintuvas be bendro NGR
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
 |
 |
A klasės stiprintuvas be bendro NGR |
Parašytas: 2011 11 10, 16:37 |
|
|
|
|
S.G.:
galinis kaskadas nėra visai elementarus. Veikia jis geriau nei paprastas emiterinis kartotuvas kai pirmas tranzistorius taip pakabintas. Veikia ir geriau nei kaskodas juolab reikia tik vieno galios tranzistoriaus per petį.
| StasysS rašo: |
Veikimo principą supratom, bet ir aš vos smegenų neišsinarinau . Supaprastinta schema naudinga, nes surašytos ramybės srovės. Schema gal ir veiks, bet kad veiks gerai aš abejoju. Bent jau man ji nepatinka, nes pernelyg sudėtinga ir griozdiška. A klasės stiprintuvai tuo ir geri, nes paprasti ir tiesiški. Aš vadovaujuosi tokio principu: genialumas paprastume. O čia nueita kitu keliu...
Nepasimodeliavus sunku kažką konkrečiai sakyt, bet man abejonių kelia keli dalykai.
1.laipsnių stiprinimai. Sudėtingi difkaskadai daromi, kad gaut didelį stiprinimą. O koks stiprinimas čia? Ir koks antro laipsnio stiprinimas? Kažkaip įtariu, kad bendras stiprinimas gali būti didokas.
2. Signalas iš difkaskado į įtamos laipsnį patenka į diodą D2. O diodas netiesiškas elementas, nors įjungtas atbulai, bet su maža įtampa. Man taip nepatinka. Tokie diodai statomi, kad schema greičiau grįžtų iš perkrovos. Bet jei nebus gryžtamo rššio, tai neturi būt ir perkrovų. Ir Q7 niekada neturi būti pilnai uždaromas.
3. R19, R27 atremti į operacinio išėjimą. O operacinio šėjimo varža netiesiška ir priklauso nuo dažnio. Varžas reikia jungt prie žemės, o nuliopalaikymą daryt kitaip.
4.Kokia Q7 srovė? Matau, kad pernelyg maža. Įvertinimas rodo 5mA. Tai labai nedaug. Augimo greitis bus mažas ir į galiniu bažes tiek srovės nepakanka. O kai išėjimo įtampa bus +30V visi 5mA nutekės per 6,2k varža, o į Q9 bazę nieko neliks, o būtent tada Q9-tam srovės labiausiai reikia.
5. nepatinka diodai D5,D6 išėjime. Jie ineša papildomą netiesiškumą tuo momentu kai srovė į apkrovą pasiekia 2A.
6.Nepatinka, kad itampos stiprinimo laipsnis nesimetriškas. Viršui sulaužytas kaskodas, apačioj sroves veidrodis. Aš daryčiau simetrišką schemą kad būtų simetrija horizontalios linijos atžvilgiu. |
1. Difkaskadas yra įtampa valdomas srovės šaltinis. Bendras stiprinimas su VAS yra 29dB.
2. Diodas bent jau simuliuojant įtakos neturi. Jis čia dėl kaskado perkrovos. Be jo, perkrova gan negraži - visą difkaskadą paskui save nutempia srovės šaltinis I4. Su diodu taip nenutinka. Be to, ant diodo įtampa beveik nesikeičia, ir iš mazgo nuteka tik atbulinė srovė, kuri esant žemai įtampai yra nedidelė.
3. Galvojau apie tai. Gal išgelbėtų tiesiog emiterinis kartotuvas ir kondensatorius į žemę?
4. Ten srovė 7mA. Padidinus srovę iki 20mA situacija truputuką pagerėjo: nuo 0,87% iki 0,43%. Ačiū. DIdinat toliau vėl po truputi eina prastyn ir šiaip didėja energijos nuostoliai. Kas dėl Q9, tai ten pikinė srovė - 27uA.
5. Diodai ten kaip tik labai pataiso situaciją. Aš ir netikėjau, kol nepabandžiau. Jų dėka srovei viršijus 2A, "nedirbantis" tranzistorius toliau laikomas atviras - galiniai tranzistoriai neišsijungia: per vieną tranzistorių tekant 10A srovei, per kitą teka bent 1mA (čia su 3R apkrova). Tokiu būdu visą laiką išlaikomas A klasės režimas. Jei būtų paprastas AB klasės stiprintuvas su 1A ramybės srove, tai bet kokiu atveju viršijus 1A vietas tranzistorius užsidarytų ir būtų išėjimo varžos šuolis. Dabar tas šuolis yra tolygesnis ir kiek kompensuojamas mažėjančios diodo varžos.
6. Šiuo klausimų kiek žmonių, tiek nuomonių Kiek autorių, tiek būtų padaryti įtampos stiprinimo kaskadą. Tiesiog aš pasirinkau tokį variantą.
Ačiū už išsamią nuomonę! |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 11 10, 16:46 |
|
|
|
|
| vsa rašo: |
Kaip pasakitu rusai- " ну и наворочено " Man nelabai aisku- Q13,17,22,19; D3,4,7,9-cia gi ne mosfetai,ir net kai kurie turi korpuse ir dioda ir staba;D5,6;Q3,6,34,38; kaip regul. Io;termostabilizacija;jeigu OUT-e standartine "troika"-gal tada geriau po viena R tarp emiteriu Q29-Q9 pvz 100-300 Om ir Q11-Q26 R 20-47 Om ? Kad integratorius blogai-jau sake,maitinimas 50vX2 A klasei ? Man asmeniskai patinka simetriskos shemos, jeigu pvz be NGR http://www.octave-electronics.com/lcaudio/temil.shtml arba http://www.vegalab.ru/forum/attachment.php?attachmentid=134941&d=1317247266 |
Galas maitinamas +/-35V. Pradžia +/-50V. Gal kiek neaiškiai tai esu parodęs.
Dėl skonio nesiginčijama.
Rezistoriai tarp emiterių taip sujungti, nes tada jų srovė nepriklauso nuo įtampos kritimo ant išėjimo emiterinių rezistorių R21, R25 bei diodų D5, R6. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 11 15, 22:26 |
|
|
|
|
| Dar apie šitą stiprintuvą. Simuliatorium labai pasitikėt negalima, bet kai kurias tendencijas parodo. Šitas stiprintuvas galėtų išduot 100W prie maždaug 1,5% iškraipymų. Visus difkaskado navarotus galima išmest, jie neturi įtakos iškraipymams, tiksliau, difkaskado iškraipymai skęsta kitų iškraipymų fone. Blogiausia ne dideli iškraipymai prie max galingumo, blogiausia, kad smarkiai kraipomas pirmas vatas. Prie 100mA srovės ir 0,25W/4omų man rodo 0,33%, o tai labai daug, normalioj schemoj prie tokios srovės turėtų būt apie 0,02%. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 11 16, 00:35 |
|
|
|
|
Didžiausias peilis - VAS. difkaskadas ir galinis laipsnis išties nesimato per šio kaskado iškraipymus. Iš difkaskado išeinantis srovės signaliukų THD:
Q7 emiterio srovė: 0,00007%
Q30 emiterio srovė: 0,00006%
Vat šituos skaičius ir duoda visi tie navarotai įėjime. Priminsiu, kad man tiesiog įdomu ar taip atrodys ir maketo rezultatai. Blogiausiu atveju visada galiu pakeisti akmeninę VAS pakopa kokia nors įdomia tiesiška vakuumine konfigūracija.
Q30 kolektoriaus srovė: 0,01% Jei kolektorių smeigiu tiesiai į žemę ar į -50V, tada iškraipymų 0,0003%
Matuojant įtampą ant srovės veidrodžio išėjimo jos DC reikšmė -48.2V, 20kHz amplitudė 4,4mV, 20kHz - 1,7uV. Kas čia per reiškinys su tais iškraipymais?
Įjungus tarp Q30 kolektoriaus ir Q31 bazės bei Q37 kolektoriaus 1k rezistorių, IE(Q30) THD pasitaisė iki 0,00018% arba dviem eilėm! Kas turi idėjų kodėl taip yra? Tiesa, išėjimo netiesiniai iškraipymai ūgtelėjo iki 0,5%
Kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių...
EDIT: kiek nedaskaičiau. Stiprintuvas ir rodo tokius iškraipymus, kaip sakote - 0,01% esam minėtam režimui. Kiti minėti % taip pat prie to paties signalo. |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 12 10, 03:04 |
|
|
|
|
Šiek tiek pasistūmėjau į priekį. Taip atrodo VAS išėjimas maitinant +-30V ir be galinio kaskado:
Dar kelios nuotraukytės bloge.
Rytoj mėginsiu lipdyti DC servo, galą, automatinę BIAS grandinę bei ribotuvą. Taip pat reikės ieškoti aukštesnės maitinimo įtampos pradiniams kaskadams, nes šaltiniai tik iki 30V. Matyt teks jungti nuosekliai.
Pastabos, komentarai? |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 12 10, 13:25 |
|
|
|
|
| Oscilograma gera. Bet priekis - lengvoji dalis. Su galu bus blogiau. T.y. nesvarbu, kaip atrodys oscilograma, skambės netikusiai. IMHO. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 12 10, 15:56 |
|
|
|
|
| assembled rašo: |
Įjungus tarp Q30 kolektoriaus ir Q31 bazės bei Q37 kolektoriaus 1k rezistorių, IE(Q30) THD pasitaisė iki 0,00018% arba dviem eilėm! Kas turi idėjų kodėl taip yra? Tiesa, išėjimo netiesiniai iškraipymai ūgtelėjo iki 0,5%
Kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių...
EDIT: kiek nedaskaičiau. Stiprintuvas ir rodo tokius iškraipymus, kaip sakote - 0,01% esam minėtam režimui. Kiti minėti % taip pat prie to paties signalo. |
o kaip tu matuoji tuos procentus? t.y. ka naudoji? |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 12 10, 21:24 |
|
|
|
|
CodeC:
Čia kalba ėjo apie PSpice simuliavimą, ne apie gyvus matavimus.
Paleidau jau pilnai vieną kanalą! Dabar kaip tik fone groja su +-30V pradžiai, +-15V galui ir 300mA ramybės srove. Daugiau įtampos nelabai galiu duoti, nes prie radiatoriaus tranzai tik priglausti. Džiugu, kad veikia tiek savotiškas įėjimo, tiek išėjimo kaskadas. Puikiai veikia aktyvūs amplitudės ribotuvai (kontroliuojamas klipinimas nieko neįsotinant). Vienžo kol kas esu patenkintas vien faktu, jog dirba ir negeneruoja vietinės kilpos, toliau reikės susirasti geresnę akustiką, o ne kažkokią seną ir studentų gerai apdorotą JBL monitorių ir paklausyti kas kaip.
Ką, jūsų nuomone, reikėtų pamatuoti? Kokie parametrai, charakteristikos būtų įdomūs/aktualūs? |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 12 11, 00:19 |
|
|
|
|
Dar keli kadrai ir mano kontroliuojamo klipinimo idėja.
Šios grandinėlės pagalba paaukojant visai nedaug dinaminio diapazono galima apsaugoti stiprintuvą nuo grubaus ribojimosi, kuomet įsisotina išėjimo tranzai. Gerumas tas, kad efektyviai sekami maitinimo įtampos kritimai, bet signalas "neprikabinamas" prie maitinimo įtampos, todėl ribojantis CMRR nekrenta iki kone nulio kaip yra su paprastais ribotuvais. |
|
Paskutinį kartą redagavo assembled, 2011 12 11, 02:57. Redaguota 1 kartą |
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 12 11, 11:05 |
|
|
|
|
| assembled rašo: |
Ką, jūsų nuomone, reikėtų pamatuoti? Kokie parametrai, charakteristikos būtų įdomūs/aktualūs? |
Man įdomu būtų iškraipymai 1V/4omai išėjime, 10V/4omai, dar įdomu būtų daugiasignalinis matavimas su 10 sinusoidžių (ne kartotinio dažnio), kokiam lygyje būtų intermoduliacinių iškraipymų "grindys". |
|
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2011 12 14, 01:46 |
|
|
|
|
Jūsų teismui - THD+N:
Kaip matote, su 4R apkrova ties 1kHz didžiausi iškraipymai ties 16W yra 0,9%. Ramybės srovė apie 300-350mA Gerai pakaitinus pakyla iki 400mA.
Grafiko neturiu, bet pamatavau ir THD(f): kadangi nėra NGR, tai 20..20'000Hz diapazone jie nuo dažnio beveik nepriklauso - 20Hz, 1kHz ir 20kHz THD(Vrms) grafikai persidengia.
Išmečiau automatinį ramybės srovės reguliavimą, pastačiau 4,3V stabilitroną tarp bazių, bet diodus lygiagrečiai su 1R varžomis išėjime palikau. Mano automatinis stabilizavimas prie aukštų dažnių vis vien nespėja, o prie žemų bestabilizuodamas tik pagadina... Reikės galvoti iš naujo  |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 12 14, 02:09 |
|
|
|
|
Ale nesimiega žmonėms... THD 0,9% prie 16W yra daug. THD 0.2% prie 0.25W yra labai daug.
Jau sakiau, išėjimo laipsnis niekam tikęs. Šiuolaikiniai tranzai gali kraipyt žymiai mažiau, prie maž gazo net AB režime bent 10 kartų. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 12 14, 02:18 |
|
|
|
|
O koks galios laipsnis tikęs?
Jei tik jūs žinoma nieko prieš, man buvo įdomu išbandyti tokį variantą. Beje, tranzai šitie irgi neblogi - galios tranzų hfe tiesi linija berods iki 5A, draiverių bei predraiverių taip pat. |
|
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2011 12 14, 02:27 |
|
|
|
|
Nu gi šitam pačiam elektronika.lt yra Agejevo ultratiesinis, o Agejevas tvirtina, kad jo išėjimo laipsnis dar iki NGR duoda 0,03-0,04% THD prie -1dB nuo maksimalaus 160W galingumo. Žiūrim, mokomės, skaitom vegalabą, Agejevas ten visas paslaptis atskleidė  |
|
|
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
|
 |
Naujos temos forume |