|

|
Elektronika.lt portalo forumas
Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo.
Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.
Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius,
kurie nesilaiko forumo taisyklių.
Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.
Dabar yra 2025 10 09, 20:49. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
|
|
|
 |
Forumas » Informacijos kaupikliai » HDD stuksejimas - ka geriausia daryti toku atveju?
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|
|
|
 |
 |
 |
HDD stuksejimas - ka geriausia daryti toku atveju? |
Parašytas: 2008 09 05, 20:28 |
|
|
|
xina rašo: |
Jei man, ar kam nors teks pergraužti visą hardų diagnostiką, ar pagalvoji, kiek tai atims laiko? |
Taigi.
Stai as po HDD gedimo beveik dvi dienas praleidau bendram temos studijavimui, kad ateiciai zinociau situacija kam nors panasiam nutikus.
O juk jei buciau tuo metu dirbes savo tradicinius darbus tai per ta laika galejau jau abu tuos sugadintus HDD is naujo nusipirkti.
Jei kalbeti is profesionalo pozicijos, tai aisku variantas su saldytuvu gali atrodyti juokingai, bet is vartotojo pozicijos tai ko gero yra max priemone, kuria dar verta taikyti (stai as pabandziau dar ir pakeisti kontroleri, tai tik blogiau gavosi) - vartotojui zymiai paprasciau ir naudingiau pasirupinti duomenu apsauga is anksto, nei po to atsitikus nelaimei lekti verkslenti pas profesionalius HDD gaivintojus ir melstis del ju pakankamos kvalifikacijos.
HDD sugedus prikelineti juos isvis neverta esant ju siandieniniam kainos/talpumo santykiui, vienintele isimtis cia - tie ZIOPLIAI, kurie sugeba prarasti duomenis, daug kartu virsijancius paciu HDD verte, tada jau atstatymo profams yra galimybe pasireiksti.
Zmones, dubliuokit is anksto savo informacija ir po to nesukit galvu del sugedusiu HDD - jei taip atsitinka, juos reikia mesti lauk ir deti ju vieton naujus. |
|
_________________ Elektroje stebuklų nebūna - būna blogi kontaktai!
"Aš čia, gyva!"
(durnyno SHIT'o vardas - Lietuva) |
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2008 09 05, 20:55 |
|
|
|
RVRSS rašo: |
Zmones, dubliuokit is anksto savo informacija ir po to nesukit galvu del sugedusiu HDD - jei taip atsitinka, juos reikia mesti lauk ir deti ju vieton naujus. |
Juolab, kad RAID'as shiais laikais prieinamas kiekvienai blondinei. T.y. vos ne kiekvienas stalinis kompas palaiko. Praejo tie laikai, kai tik visokie unix'soidai ir prabangiu kontroleriu turetojai galejo tuo naudotis. Net mano antra puse (palaidojusi pora savo disku su info), kai dariau NAS'a - uzhsimane irgi RAID1 . Ash jau net neisivaizduoju, kaip galima dirbti su nemirrorintais diskais (zaisti, browsinti - galima).
Sau |
|
|
|
|
 |
 |
 |
Parašytas: 2008 09 05, 21:12 |
|
|
|
hdd-recovery rašo: |
tiesiog gydytojo atžvilgiu po smegenų persodinimo įrašai sena (labai reikalinga žmoguj) informacija, o disko atžvilgiu kurio kaina yra žymėj mažesne už sukaupta informacija, yra netik pagrista, bet ir vienintele turinčia prasme.
|
Na kai tokia jau nelaime atsitinka, tada aisku tas "smegenu persodinimas" daznai buna vienintele iseitis, bet as turejau galvoje tai, kad bendrai strategiskai ziurint zymiai teisingiau butu tokiu ivykiu isvis isvengti laiku imantis atitinkamu profilaktiniu priemoniu, paprasciausiai tariant duomenu dubliavimo, tuo labiau, kad daugeliu atveju tie tikrai butini dokumentai visai galetu sutilpti ne tik i kita HDD, bet jau ir i USB rakta.
Dabar gi gaunasi, kad duomenu atstatinetojai-profesionalai tuo tikruoju teisingu sprendimu NESUINTERESUOTI, nes tada prarastu savo uzdarbius.
hdd-recovery rašo: |
ištikruju vien noro labai mažaj, kad pradėti tokia veikla. |
Aisku per mazai, bet tas zmogus bande lenkti reikala i tai, kad atseit daugumoj atveju darbas ten buna ne toks jau ir sunkus - jo teigimu, daznai uztenka tik grynai programiniu priemoniu.
(sis mano atsitikimas rodo ka kita)
Bet tada as nesusidomejau ne del techninio sudetingumo, o del pacios neteisingos kaip man atrodo idejos - man zymiai labiau patiktu siulyti klientams isankstines preventyvines priemones, o ne sitas reanimacijos paslaugas, t.y. pagal mane paslauga turetu vadintis "issaugosime jusu informacija kol jus jos DAR nepraradote", taciau tam zmogui matyt tai pasirode perdaug nuobodu, jis matyt tikejosi daug uzdirbti is zmoniu, kuriems nelaime jau ivyko ir kurie jau neturi kur detis, bet su tokiu variantu jau nesutikau as.
Savo elektrotechniniuose ir elektroniniuose darbuose as pats dazniausiai esu tas "paskutinio sanso" servisas, ir listi i nauja sriti tik tam, kad nugriebti ten lengviausius darbus paliekant sunkiausius kitiems man pasirode nesolidu nepriklausomai nuo galimu pelnu dydzio. |
|
"Aš čia, gyva!"
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2008 09 05, 21:18 |
|
|
|
Del RAID ir kitu dubliavimo budu - aisku, kad jei nustatysi ir pamirsi, tai gali prarasti ir originala ir kopija, cia reikia nepamirsti galvoti siek tiek toliau i prieki nei galimi nelaimingi atsitikimai.
Velgi reikia pripazinti, kad visu nelaimiu isprognozuoti nepavyks, bet galima remtis racionalumo principu, kai saugos priemones atitinka duomenu verte.
Siandienine prarastu duomenu atstatinetoju praktika, apie kuria galima suzinoti is klientu atsiliepimu ju inerneto svetainese rodo, kad vartotoju preventyviniai duomenu apsaugos veiksmai gerokai atsilieka nuo galimu pavoju tikimybes. |
|
"Aš čia, gyva!"
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2008 09 05, 21:53 |
|
|
|
Manau kad i cd ir dvd jau rasinet failus nebeapsimoka, na dar dvd nurasyt neverta del talpos. Bet cd galima, del irasymo kokybes. kaip pats RVRSS, siuliai
USB raktus naudot taip ir as prie sios nuomones laikausi Nesu dar didelis zinovas, bet noreciau isigyti koki tai viena nemazos talpos ekstra atvejui Ka jus galetumet patarti ? Galvoju apie flash 8Gb talpos, bet kiek jie patvarus rasymu ciklu skaiciui ? Jusu nuomone rimtesnes firmos ?
Nes dabar kaip tik visi bms,icg ir kiti IT pardavejai varo tas reklamas, ir pasizejus ka jie siulo uz tokias kainas, tai kokybes neizvelgsi, ir nusipirkus lieva eilini "madi in china" tas pats kaip pinigus ismeti i bala Sor biski cia ne i tema.
Mano patarimas reiktu atsikratyt iprocio kaupti senus filmus harde, nepadaryti hardo siukslynu, o svarbiausius duomenis laikyciau usb rakte  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2008 09 06, 08:51 |
|
|
|
Daug pigesnis būdas, svarbių duomenų skirsnį įrašyti į DVD diską, užrašai datą ir pasidedi. Kai jų prisirenka daugiau, ant senųjų dedi kryžių su peiliu ir pakabini varnėnams nuo vyšnių baidyti  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2009 10 02, 03:22 |
|
|
|
Sorry, kad pakeliau sena tema, bet tik dabar perskaiciau..
Jei diskas skleidzia garsus (visokie stuksenimai, bildenimai) - jo dienos suskaiciuotos. Daug disku taip man yra mire. Dazniausiai nuo senatves (intensyviai naudojamas ftp servas >10metu) bet budavo ir po 2 sav.
Naujam diske buna laisvu, nenaudojamu rezervuotu sektoriu, skirtu relokacijai. Jei diske atsiranda blogu sektoriu - jie pazymimi kaip nenaudotini, ir vietoj ju naujami tie rezervuotieji. Visa tai daro disko elektronika. Reallocated sectors count galima pasiziureti S.M.A.R.T duomenyse. Diskas, kuris skleidzia garsus - garantuotai tokiu sektoriu tures daugiau nei 0. Remapingo info laikoma disko kontrolerio flashe.
Nzn koki poveiki turi kai "donoro" disko elektronika su jo paties remapingu perkeli i "ligoni" diska... Speju keiciant kontroleri, reikia is "ligonio" nusiskaityt remapingo info ir sia info perkelt i naujai ideta kontroleri. Nu cia tiksliau turetu zinot tie visi hdd-repair ir pan. kolegos, kurie is to duona valgo. As tik garsiai samprotauju, kodel tavo gaivinimas nenusiseke. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2009 10 02, 08:20 |
|
|
|
Mano kompui irgi labai barskejo hardas. Pask pradejo durniuot. Radau beda netycia: pajudinus maitinimo fiske isgirdau, kaip hardas tai veikia tai ne.
Dabar lyg ir tvarkoj  |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2009 10 02, 09:40 |
|
|
|
Atėjas, manau, kad šioje vietoje klysti.
Citata: |
Remapingo info laikoma disko kontrolerio flashe.
Nzn koki poveiki turi kai "donoro" disko elektronika su jo paties remapingu perkeli i "ligoni" diska... Speju keiciant kontroleri, reikia is "ligonio" nusiskaityt remapingo info ir sia info perkelt i naujai ideta kontroleri. |
O kas laikoma nuliniame sektoriuje? Kiek esu kaitaliojęs WD 200 plokštes, niekas nesikeičia, o keičiasi tik perrašius nulinį sektorių. |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2009 10 02, 12:41 |
|
|
|
Atėjas, manau, kad šioje vietoje klysti.
Remapingo info laikoma disko kontrolerio flashe.
Nzn koki poveiki turi kai "donoro" disko elektronika su jo paties remapingu perkeli i "ligoni" diska... Speju keiciant kontroleri, reikia is "ligonio" nusiskaityt remapingo info ir sia info perkelt i naujai ideta kontroleri. |
O kas laikoma nuliniame sektoriuje? Kiek esu kaitaliojęs WD 200 plokštes, niekas nesikeičia, o keičiasi tik perrašius nulinį sektorių. |
Nuliniam sektoriuje gyvena MBR'as
http://en.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record
Seip, kas del remappingu ir kontrolerio flashu - tai kaip gamintojam shauna i galva, taip viskas ir vyksta. Vieni rasho i rezervines sritis, kiti i flasha (blogus sektorius tai remapina visi). Bet skirtingom realizacijom.
Sau |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2009 10 02, 14:25 |
|
|
|
Kiek ieskojau informacijos, tai labai sunku rasti konkreciai, kur laikomi "remapped" sektoriai. Naujas, katik pagamintas diskas jau turi blogu sektoriu, kurie laikomi P-liste. Ju suzymejimas dar vadinamas low level formatavimu. Citata:
"The primary defects are stored in tables in the firmware zone, or in some cases the ROM of a hard disk." Saltinis: http://www.mjm.co.uk/sectorremapping.html
Beja, radau viena tiriamaji darba, kaip remapingas itakoja hdd darba. Rekomenduoju paskaityti: ftp://cs.joensuu.fi/pub/Theses/2006_MSc_Semakin_Stanislav.pdf
Citata is sio darbo:
"The entire disk space can be divided into the following three areas:
User space: Storage area for user data;
Internal test space: Reserved area for diagnostic purposes;
System space: Area for an exclusive use of the disk drive itself."
Paaiskinimas, kam skirtas "system space":
"System space is needed to store various system information for the hard drive to read it at power-on or during execution of a specific command. There is no direct user interface to access this area either. Data block length in this area is always 512 bytes. This space is used by the hard drives electronics only and intended for storing the following information:
Defect list (P and G lists);
MODE SELECT parameter [Fuj00] (saved values);
Statistical information [Fuj00] (log data);
Controller control information.
For safety purposes this information is duplicated in several different locations. This area is also called SA space."
Taip iseina, kad remapinti sektoriai laikomi paciam hdd (plokstelese) o ne kontroleryje. Kadangi dauguma gamintoju slepia apie tai duomenis, cia informacija buvo paimta analizuojant Fujitsu SCSI specifikacijas.
Isvadose paminejo, kad seek time, remapinus 2000 sektoriu, isauga ~1.3 karto nuskaitinejant 1 sektoriu ir ~3.5 karto nuskaitinejant sektoriu grupe.
Kiti zmones raso, kad pasalinti suletejimo problema, remapinti sektoriai laikomi kontrolerio flash atmintyje. Citata is vieno forumo:
"Some older drives may actually experience a performance penalty if reallocated sectors exist on the drive, but newer drives using the No-ID sector format eliminate this problem by storing a format map, including sector remaps, in the flash memory of the hard disk's controller."
Saltinis: http://forums.machelpmates.com/viewtopic.php?p=54&sid=a0f1fe037af8aa06f53ac664af5d3825
tikiuosi nepabodo visa tai skaityt  |
|
|
|
|
 |
 |
Parašytas: 2009 10 02, 14:34 |
|
|
|
tikiuosi nepabodo visa tai skaityt Smile |
Tikrai nepabodo, nes pacitavai ištraukas . Šiaip man ta mintis kilo, kai kankinau hardus su hirensais, bet kaip matau dabar, kad įvairių gamintojų daroma skirtingai. Dėkui už info . |
|
|
|
|
 |
Parašytas: 2009 10 04, 13:35 |
|
|
|
Gal kvailokai atrodys, bet sudurniavusį hardą dedu į šaldiklį, atšaldytas kažkodėl dažniausiai veikia ir atiduoda duomenis. |
Aš taip dariau su savo sena automagnetola. Negrodavo ožka, ebt palaikius kokį pusvalandį šaldiklyje, kuo puikiausiai veikė.  |
|
_________________ Aš pažeidžiau forumo taisykles ir reklamavau. Ir man tai patiko  |
|
|
|
|
 |
Google paieška forume |
|
 |
Naujos temos forume |
|
 |
FS25 Tractors